Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.11.2011 11:30 | Správy | Domáce správy

Užite si pekné počasie: Babie leto potrvá do konca novembra

Príjemné počasie bude aj naďalej! Tak znie predpoveď na najbližšie dni. A hoci sa november prehupne do svojej druhej polovice, jeseň je v plnej paráde.

Babie leto sa zvyčajne končí v polovici októbra, no tentoraz to potiahne vraj až do konca novembra. Tak teda neváhajte a hor sa do pestrofarebnej prírody!

November je teplý a suchý a vyzerá to tak, že do konca mesiaca sa to môže naďalej udržať. „Ani Martin neprišiel na bielom koni, možno len v bielom kožúšku, keďže v noci pri jasnej oblohe mrzne. Stále pokračuje babie leto a je neskutočne dlhé, pretože zvyčajne sa začína začiatkom septembra a končí sa v polovici októbra. A my už máme polovicu novembra,“ hovorí meteorológ Peter Jurčovič.

„Nie je to však až taká zvláštnosť, pretože v niektorých krajinách sa v minulosti babiemu letu hovorilo aj leto sv. Martina. A k novembru patria aj hmly,“dodáva. „Predpokladáme, že takéto počasie bude pokračovať, zvrat by mal priniesť až december,“ objasňuje Jurčovič. Aká bude teda zima?

Snehu bude dosť

December by mal byť dokonca o niečo chladnejší, než na aký sme zvyknutí. „Priemerná odchýlka sa má pohybovať o 1 stupeň pod dlhodobým priemerom,“ vraví meteorológ. Hoci je to najteplejší mesiac zimy, prevažovať môžu studené a mrazivé dni. Je to však aj premenlivý mesiac a veľmi často prichádza vzduch z Atlantického oceána, takže zrážok býva ešte dosť. „Ak bude chladné počasie, je predpoklad, že sa zrážky prejavia vo forme snehu. A toho by malo byť v decembri dostatok. Ak nie v nížinách, tak minimálne na horách. Treba však rátať aj s tým, že vždy môže prísť nejaká perióda teplého vzduchu,“ vraví Jurčovič. „Predbežne sa čaká, že to bude v polovici decembra alebo tesne do Vianoc. A to by bolo aj vyvrcholenie teplého počasia, čo by bolo o niečo skôr, ako po minulé roky. To je však zatiaľ len teória,“ upresňuje Peter Jurčovič. V decembri padli už aj teplotné rekordy. „V Bratislave 17. decembra v roku 1989 namerali 17,9 °C a na Štedrý deň 24. decembra v roku 1969 bol zaznamenaný rekordný mráz mínus 18,6 °C. Takže priemerné teploty sú niekde medzi tým. Prevládať by však malo viac mrazivých dní ako teplejších.“

Mierna zima

Niektorí špičkoví klimatológovia tvrdia, že zima bude mierna. December studený, január v rámci priemeru a február by mal byť teplejší, ako je dlhodobý priemer. „Znamená to, že u nás môžu byť teploty v januári aj mínus 20 stupňov, čo je v podstate normálne, teda nebude tam nejaká teplotná odchýlka ako v decembri,“ vraví meteorológ. „Vo februári veľmi skoro nastúpi jar, aj keď s mrazmi treba rátať, a to najmä v prvej tretine mesiaca. Zima sa teda veľmi rýchlo skončí, čo nemusí byť dobre, lebo hrozí, že sa v marci alebo apríli na nejaký čas vráti,“ hovorí Peter Jurčovič, ktorý vychádza z predpovedí amerických univerzít a najväčších meteorologických centier. „Je ťažké robiť mesačnú alebo sezónnu predpoveď a urobiť ju seriózne, ale kto ju má zostavovať, ak nie meteorológovia?“

Extrémy počasia

Podstatnejšie ako to, či bude zima teplejšia, alebo chladnejšia, sú extrémy. „Tie začínajú byť veľmi nebezpečné a prekvapivé. Nevieme si ani predstaviť, aký extrém v počasí môže prísť, a preto sa naň nevieme ani pripraviť,“ vystríha meteorológ. „V posledných dvoch rokoch boli dva extrémy, a to v lete 2010, keď v Moskve zaznamenali 45 tropických dní, pričom tam bývajú jeden až dva. Druhý extrém sa objavil začiatkom novembra, keď v Stredomorí v priebehu troch-štyroch dní napršalo vyše 900 milimetrov zrážok. V odborných kruhoch sa hovorí, že v Európe sme mali prvú tropickú búrku,“ prezrádza odborník. „Šokujúce je aj to, že keby bola v lete, dalo by sa to pochopiť, ale že to bolo na začiatku novembra a napršalo toľko čo v trópoch a pri monzúnových dažďoch, tak to už je znepokojujúce. A čo môže prísť v ďalších mesiacoch, to nikto nevie,“ dodáva Peter Jurčovič.

Fotogalériu plnú tých najkrajších záberov jesene nájdete TU >>

Ešte máte dosť času nafotiť takéto krásne zábery! Svoje výtvory posielajte na tip@novycas.sk.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!