Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.11.2011 17:01 | Šport | Motorizmus

Víťazom v Abú Zabí je Hamilton, Vettela odstavila pneumatika

Víťazom Veľkej ceny Abú Zabí, predposledného podujatia seriálu MS formuly 1, sa stal Brit Lewis Hamilton na McLarene.

Víťazom Veľkej ceny Abú Zabí sa stal Brit Lewis Hamilton na McLarene pred Fernandom Alonsom na Ferrari a tímovým kolegom Jensonom Buttonom. Už istý majster sveta Nemec Sebastian Vettel vypadol hneď po štarte.

Vettel na Red Bulle odštartoval na supermodernom okruhu v prístave Yas Marina z rekordnej 14. pole position, ale už v nájazde do druhej zákruty sa mu vyvliekla pravá zadná pneumatika. Nemec ešte zašiel do boxov, ale značne poškodené koleso mu nedovolilo pokračovať ďalej.

Hneď po štarte tak bolo jasné, že v Abú Zabí Vettel už do tretice nevyhrá a v tejto sezóne tak ani nevyrovná rekordný zápis Michaela Schumachera v počte triumfov v jednom ročníku. Momentálne ich má nemecký pilot na konte jedenásť a do konca šampionátu zostáva už iba Veľká cena Brazílie. Schumacher dosiahol v roku 2004 trinásť víťazstiev.

Predčasný koniec

Vettel predčasne skončil prvýkrát v tejto sezóne, naposledy nedokončil preteky na kórejskej Veľkej cene minulý rok. V tejto sezóne bol až doteraz jediným jazdcom, ktorý vždy prišiel do cieľa. Pre majstra sveta sa skončila aj séria siedmich pódiových umiestnení za sebou.

Po vypadnutí Vettela sa na čelo dostal Hamilton a až do konca pred seba už nikoho nepustil. Button po štarte stratil druhú pozíciu, pretože sa pred neho pretlačil agilný Alonso. Nepríliš náročný okruh potvrdil, že sa na ňom málo predbieha a tak vzruch spôsoboval akurát boj o tretie miesto. Súboj o pódium predvádzali Button a za ním zoradení Felipe Massa a Mark Webber. Webber síce dlho útočil na pozíciu Buttona, ale v poslednom kole ešte musel absolvovať jednu zástavku v boxoch a tak sa v cieli zaradil až na štvrtú pozíciu pred Massu.

Hamilton s prehľadom triumfoval tretíkrát v sezóne a sedemnástykrát v kariére. Bodoval aj Michael Schumacher, obaja jazdci Force India a trochu nečakane aj Kamui Kobajaši zo Sauberu. Záverečná VC Brazílie je na programe 27. novembra.

Výsledky VC Abú Zabí (55 kôl, 1 kolo = 5,554 km, spolu 305,361 km): 1. Lewis Hamilton (V. Brit./McLaren Mercedes) 1:37:11,866 h, 2. Fernando Alonso (Šp./Ferrari) + 8,457 s, 3. Jenson Button (V. Brit./McLaren Mercedes) + 25,881, 4. Mark Webber (Austr./Red Bull) + 35,784, 5. Felipe Massa (Braz./Ferrari) + 50,578, 6. Nico Rosberg (Nem./Mercedes) + 52,317, 7. Michael Schumacher (Nem./Mercedes) + 1:15,964 min, 8. Adrian Sutil (Nem./Force India) + 1:17,122, 9. Paul di Resta (Škót./Force India) + 1:41,087, 10. Kamui Kobajaši (Jap./Sauber) + 1 kolo, 11. Sergio Perez (Mex./Sauber) + 1 kolo, 12. Rubens Barrichello (Braz./Williams) + 1 kolo, 13. Vitalij Petrov (Rus./Lotus Renault) + 1 kolo, 14. Pastor Maldonado (Venez./Williams) + 1 kolo, 15. Jaime Alguersuari (Šp./Toro Rosso) + 1 kolo, 16. Bruno Senna (Braz./Lotus Renault) + 1 kolo, 17. Heikki Kovalainen (Fín./Lotus) + 1 kolo, 18. Jarno Trulli (Tal./Lotus) + 2 kolá, 19. Timo Glock (Nem./Virgin) + 2 kolá, 20. Vitantonio Liuzzi (Tal./Hispania) + 2 kolá.
nedokončili preteky: Sebastian Vettel (Nem./Red Bull), Jerome d'Ambrosio (Belg./Virgin), Sebastien Buemi (Švajč./Toro Rosso), Daniel Ricciardo (Austr./Hispania)

Poradie jazdcov: 1. Vettel 374 bodov, 2. Button 255, 3. Alonso 245, 4. Webber 233, 5. Hamilton 227, 6. Massa 108, 7. Rosberg 83, 8. Schumacher 76, 9. Petrov 36, 10. Heidfeld 34, 11. Sutil 34, 12. Kobajaši 28, 13. Alguersuari 26, 14. di Resta 23, 15. Buemi 15, 16. Perez 14, 17. Barrichello 4, 18. Senna 2, 19. Maldonado 1.
poradie tímov: 1. Red Bull 607, 2. McLaren Mercedes 482, 3. Ferrari 353, 4. Mercedes 159, 5. Lotus Renault 72, 6. Force India 57, 7. Sauber 42, 8. Toro Rosso 41, 9. Williams 5.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!