Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.11.2011 12:00 | Správy | Domáce správy

Adamko bez ručičky: Týmto bojovníkom sa to celé začalo!

Aj keď nemá jednu ručičku, miluje kreslenie. Nikdy si nezaviaže šnúrku na topánke sám. Napriek hendikepu sa vždy usmieva.

Malý Adamko Rucki (6) z Prievidze sa narodil bez pravej zdravej končatiny, vyvinul sa mu iba kýptik. Bol jedným z prvých detí, ktorým pomohol Nový Čas v rámci projektu Srdce pre deti. Ako dvojročnému sme mu prispeli na silikónovú protézu špeciálne pre neho. Malý bojovník sa s ňou naučil žiť. Adamka teraz okrem hendikepu trápi aj viacnásobná skolióza. Život by mu zmiernila špeciálna zdravotná stolička. A my mu chceme znovu pomôcť.

„Na Adamka sme sa veľmi tešili, pred jeho narodením nám zákerná choroba zobrala milovaného syna Lukáška. Počas tehotenstva som podstupovala vyšetrenia aj 3D ultrazvuk, no lekári vraveli, že Adamko je v poriadku,“ spomína chlapcova mama Miriam Ruckiová. Keď sa Adamko narodil, rodinu čakal obrovský šok, chlapček má namiesto pravej ručičky malý kýptik, z ktorého vyrastá dlaň. Krutý životný príbeh malého drobca Nový Čas dojal, a keď mal dva roky, sumou 100-tisíc korún sme mu prispeli na „kozmetickú“ ručičku. Adamko bol jedným z prvých detí, ktorým sme pomohli v rámci charitativného projektu Srdce pre deti.

Adamkova ručička bola zhotovená na mieru a sfarbená podľa chlapcovej ruky, vyzerala veľmi prirodzene. „Adamko si na ňu zvykol a nosil ju všade," dodáva chlapcova mama. Adamko vyrástol a pôvodná protézka mu bola malá, pred niekoľkými mesiacmi preto dostal novú. „Je pravda, že tá nová protéza sa nedá ohnúť v lakti, ale už potreboval väčšiu,“ zdôrazňuje Miriam, ktorá je na svojho syna veľmi pyšná. „Je to môj milovaný syn a je veľmi statočný. Spočiatku sa nám stávalo, že sa za ním ľudia otáčali. Adamko si svoj hendikep uvedomuje, no už je s ním zžitý, netrápi sa preto,“ hovorí Adamkova mama.

V určitých situáciách si však uvedomuje, že nemôže robiť všetko tak ako zdravé deti. „Nemôže si zaviazať šnúrku, pokrájať mäso pri obede, či jazdiť na kolobežke bez pomocných koliesok. Je však odvážny a neplače,“ prezrádza Adamkov otec. Z chlapca je však veľký športovec, ani krutý osud mu neberie z tváre úsmev a silu žiť. „Najradšej plávam. Na tréning chodím skoro každý deň, veľmi ma to baví,“ hovorí Adamko. Vo vode si živý chlapec neuvedomuje, že mu chýba ručička.

Rodičia robia všetko pre to, aby Adamkovi zmiernili hendikep a dali nádej na lepší život. Riešením by bola aj myoelektrická ruka, ktorá už reaguje na impulzy v kýptiku a bude ňou môcť pohybovať ako s normálnou rukou. „Problém je v tom, že lekári túto myoelektrickú ruku deťom neodporúčajú a Adamkov kýptik je tiež dosť malý. Veríme však, že raz bude môcť robiť všetko tak ako zdravé deti,“ zhodujú sa rodičia.

Malý bojovník protézu potrebuje aj kvôli chrbtici, má totiž viacnásobnú skoliózu. Nechcem, aby dochádzalo ďalej k deformácii chrbtice. Pomohla by mu aj zdravotná stolička, ktorá má pohyblivé sedad­lo na pružine a nasleduje pohyby pri práci a nedochádza tak k nesprávnemu držaniu tela. Adamko totiž veľmi rád kreslí a stolička by mu veľmi pomohla,“ uzatvára Miriam.

Ako pomôcť Adamkovi

Pomôžte Adamkovi (6) z Prievidze a prispejte mu na zdravotnú stoličku v hodnote 640 € zaslaním darcovskej prázdnej SMS na číslo 871 od 12. novembra do 14. novembra. Cena SMS je 5 eur u všetkých operátorov a celú túto sumu darujete na dobrý účel. Ľubovoľný príspevok môžete poslať aj bankovým prevodom cez www.srdcepredeti.sk

Veľká akcia Nového Času

Sme silní, a preto sme sa rozhodli pomáhať! Nový Čas pokračuje v boji na pomoc chorým a deťom v tiesni na Slovensku! Už 5 rokov zverejňujeme osudy malých pacientov a stojíme pri nich v liečbe! Nový Čas pomáha deťom prostredníctvom svojho charitatívneho programu Srdce pred deti, ktorý spravuje v spolupráci s Nadáciou Pontis. Pomôcť môžete aj vy! Prostredníctvom darcovskej SMS v hodnote 5 € na číslo 871.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?