Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2011 18:12 | Správy | Zahraničné správy

Deň nezávislosti v Poľsku: Slzák, vodné delá a zápalné fľaše!

Stovky mladých ľudí dnes v centre Varšavy zaútočili dlažobnými kockami a fľašami na policajtov počas pochodov v Deň nezávislosti.

Poľská polícia zareagovala použitím slzotvorného plynu a vodnými delami. Pri útokoch utrpelo zranenia 18 ľudí, z nich bolo osem policajtov. Traja príslušníci bezpečnostných zložiek majú vážne zranenia.

1072848:gallery:false:false:false

Mladí ľudia v čiernom oblečení a šatkami zakrývajúcimi ich tváre hádzali fľaše, petardy a kamene do poriadkovej polície, ktorej počty boli posilnené v tento dôležitý sviatočný deň Poľska. V centre metropoly sa totiž zhromaždili skupiny pravicových aj ľavicových aktivistov, ktorí uskutočnili samostatné pochody v Deň nezávislosti.

Viali aj slovenské vlajky

Nad útočiacim davom ľudí viali poľské národné vlajky, ako aj ojedinelé zástavy Slovenska, Chorvátska a Srbska. Útočníci podpálili aj prenosový voz televízie TVN24. Policajný hovorca dodal, že situáciu už majú pod kontrolou, keďže polícia použila na rozohnanie davu vodné delá a slzotvorný plyn. Policajtov zvolali do Varšavy z ôsmich ďalších miest, keďže v tento štátny sviatok sa očakávali zrážky medzi skupinami s odlišnou politickou orientáciou.

Dnešný sviatok je pre políciu veľkým testom pred futbalovým šampionátom v júni 2012, ktorý Poľsko organizuje spoločne s Ukrajinou. Dnes už skôr iná agresívna skupina zaútočila na políciu a približne 100 útočníkov bolo zatknutých. Mnohí zo zadržaných boli anarchisti z Nemecka. K zatýkaniu došlo po tom, čo si poľský prezident Bronislaw Komorowski slávnostne prehliadol armádne jednotky a položil veniec padlým vojakom. Deň nezávislosti patrí k najvýznamnejším výročiam krajiny.

1072834:gallery:false:false:false

Súčasťou oficiálnych slávností v centre Varšavy bol aj pochod vojakov v historických uniformách, pričom niektorí sa niesli na koňoch. Celoštátny sviatok prišli do ulíc sláviť tisíce obyvateľov Varšavy, ktorí sledovali pochod vojakov centrom metropoly.

Polícia posilnila svoju prítomnosť pred plánovanými pochodmi skupín s rôznou politickou, aj extrémistickou orientáciou, keďže vládli obavy z potýčok. Na pochode krajných pravičiarov sa zúčastnilo približne 10.000 ľudí, tvrdili organizátori. Ľavičiari držali v rukách plagáty s nápismi, označujúcimi krajne pravicových pochodujúcich za "fašistov". Ľavičiari sa nakoniec skutočne začali biť s pravičiarmi a zasiahla polícia. Vtedy vypukol najväčší zmätok a polícia musela zatknúť aj ľavičiarov.

1072855:gallery:false:false:false

Poľsko si dnes pripomína 93 rokov od znovuzískania nezávislosti 11. novembra 1918 po vyše storočí cudzej nadvlády Ruska, Rakúska a Pruska. Poľský internetový vyhľadávač Google si pripomenul veľký deň v krajine tak, že svoj názov spodobnil v poľských národných farbách -bielej a červenej.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?