Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.11.2011 00:00 | Správy | Zahraničné správy

Berlusconi zdupkal pred obrovskými dlhmi! Ale čo euro?

Dlhopisy krajiny dosiahli rekordnú úroveň, Taliansko sa potáca nad priepasťou bankrotu a jeho príchodom hrozí aj totálny kolaps celej eurozóny.

Odstupujúci taliansky premiér Silvio Berlusconi po tomto fiasku končí v politike. Po 20 rokoch. Viac ako reformám vo svojej enormne zadlženej krajine sa venoval sexuálnym škandálom, bunga-bunga party a svojmu srdcovému futbalového klubu AC Miláno. Ak Taliansko bude musieť požiadať o pomoc z eurovalu, pre Európu to bude znamenať katastrofu.

Berlusconiho vláda prišla o väčšinu v parlamente. Politický brontosaurus Silvio, ktorý bol premiérom krajiny počas dvadsiatich rokov už tretíkrát, vyhlásil, že z postu premiéra odíde hneď, ako schvália štátny rozpočet na budúci rok, a nebude viac kandidovať. Rozpočet bude plný škrtov a uťahovania opaskov, s ktorými sa budú musieť Taliani vyrovnať. Krajina má dlh 121 % HDP, čo je asi 1,9 bilióna €, a nízky ekonomický rast, ktorý je momentálne 0,5 % HDP. Taliansko úplne stratilo konkurencieschopnosť. Na refinancovanie svojho dlhu si bude musieť požičať 300 miliárd € len v najbližších šiestich mesiacoch. Krajine však už nikto peniaze nepožičia, keďže nedokáže splácať svoje dlhy.

Desaťročné dlhopisy dosiahli včera napoludnie hodnotu 7,4 %, čo je rekord eurozóny. Finančné trhy to považujú za kritickú hodnotu, keď sa tam dostali Grécko, Írsko a Portugalsko, museli požiadať o finančnú pomoc. Na tento údel je odsúdený teraz aj Rím. Analytici upozorňujú, že ak požiada podľa vzoru Grécka o pomoc Európsku úniu a Medzinárodný menový fond, bude to znamenať kolaps pre Európu. Samotný euroval by sa musel navýšiť zo súčasných 750 miliárd € na 1,9 bilióna €.

Problémom totiž je, že Taliansko nie je Grécko z periférie eurozóny, ale tretia najväčšia a najsilnejšia ekonomika zoskupenia. V roku 2009 bolo navyše aj deviatym najväčším exportérom na svete a so zahraničnými ekonomikami je previazané viac ako Grécko. Do krajín Európskej únie vyváža 60 % tovaru, najviac do Nemecka, Španielska a Francúzska. Lavína problémov Ríma by tak mohla strhnúť aj Španielov a Francúzov, ktorých rozpočty sú napäté ako nikdy predtým. Do ohrozenia sa tak dostáva samotné euro, keďže navýšenie eurovalu na 1,9 bilióna € by predstavovalo 40 % HDP krajín, ktoré by nemuseli žiadať o pomoc. „Taliansko by muselo mať rast 4 percentá HDP, aby si udržalo súčasnú hodnotu dlhu. Pri súčasných úrokoch, deficitnom hospodárení a a nízkom ekonomickom raste je situácia v krajine neudržateľná,“ tvrdí analytik Inšitútu hospodárskej politiky Radko Kuruc.

Berlusconiho kariéra: Užíval si moc i sex

  • 1993 - Berlusconi si založil stranu Forza Italia.
  • 1994 - Po prvýkrát si sadol do premiérskeho kresla, ale jeho vláda po siedmich mesiacoch padla. Dôvodom boli nezhody s koaličnými partnermi.
  • 2001 - Berlusconi sa stal premiérom po druhýkrát. Vládol až do roku 2005.
  • 2008 - Po tretíkrát sa stáva premiérom. Do platnosti vstúpil zákon o tom, že premiér nemôže byť stíhaný.
  • 2009 - Berlusconiho manželka požiadala o rozvod po tom, čo sa prevalili sexuálne škandály s neplnoletými dievčatami i prostitútkami.
  • 2009 - Premiér sa stal na mítingu terčom útoku duševne narušeného človeka, ktorý mu zlomil nos a zub.
  • 2010 - Na slávnych bunga-bunga party v Berlusconiho dome bola údajne aj mladučká marocká tanečnica Karima El Mahroug.
  • 2010 - Podľa magazínu Forbes má Berlusconi majetok v hodnote 9 miliárd dolárov.
  • 2011 - Berlusconi bol vyšetrovaný pre platený sex s neplnoletou Maročankou. Dokonca mal zneužiť svoju moc, aby jej pomohol.
  • 2011 - Berlusconi oznámil, že odstúpi po tom, čo parlament schváli balíček úsporných opatrení. Dodal, že v predčasných voľbách nechce kandidovať.

Odborník radí: Čo s peniazmi?

Ako naložiť s úsporami?

Pre ekonomiku ako celok by bolo dobré, ak by sa spotreba domácností zvýšila, avšak pri raste nezamestnanosti a poklese reálnych príjmov je tendencia opačná. Úrokové sadzby na vkladoch na jeden rok sú 3,4 %, na dva 4%.

Je lepšie žiť na dlh, alebo sporiť?

Bez hypotéky asi nie je možné pre väčšinu mladých ľudí získať vlastnú strechu nad hlavou, treba však zvážiť možnosti, ale aj riziká a nehrnúť sa do niečoho, na čo bude mladá rodina dávať 30 rokov napríklad jednu celú výplatu. Popri rozumnom úvere sa dá aj sporiť, čím sa vytvorí vankúš na skoršie splatenie.

Kúpiť nehnuteľnosť, alebo počkať?

Úroky na hypotéky sú historicky najnižšie, ale je potrebné si dobre zvážiť každomesačnú záťaž na dlhé obdobie. Rovnako klesajú aj ceny nehnuteľností, a tak sa v súčasnosti dajú kúpiť za približne rovnaké ceny ako pred štyrmi rokmi. Investícia do nehnuteľností sa tak nejaví ako zlá.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona