Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.11.2011 12:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Kauza mafiánskych zoznamov: Obvinenie voči policajtke zrušili!

V októbri obvinila inšpekcia ministerstva vnútra z úniku mafiánskych zoznamov policajtku. Krajská prokuratúra obvinenie zrušila. Bolo predčasné!

Krajská prokuratúra v Bratislave zrušila uznesenie o vznesení obvinenia proti policajtke z elitného útvaru - Úradu boja proti oragnizovanej kriminalite (ÚBOK). Informáciu pre Nový Čas potvrdila Iveta Kopčová z Krajskej prokuratúry v Bratislave.

"Vyšetrovanie však naďalej prebieha, preto Vám bližšie a podrobnejšie informácie momentálne neposkytneme," dodala Kopčová.

V októbri šéf odboru kontroly a inšpekčnej služby ministerstva vnútra Boris Beňa tvrdil, že policajtka mala v rozpore so svojimi služobnými povinnosťami prekopírovať údaje, ku ktorým mala legálny prístup na svoj osobný USB-kľúč a poskytla ho  tretej osobe. Policajtka pritom neprešla vyšetrením na detektore lži a následne sa mala priznať, že zoznamy vyniesla ona. Vyšetrovateľ ju obvinil zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a začali aj konanie na jej prepustenie z policajného zboru. Minister vnútra Daniel Lipšic sa vtedy chválil expresným konaním inšpekcie.

Teraz je všetko inak! Podľa informácií, ktoré získal Nový Čas bolo obvinenie príslušníčky ÚBOK-u predčasné. Prokurátor vytkol vyšetrovateľovi z inšpekcie aj viaceré procesné nedostatky.

"Vyšetrovateľ procesne pochybil. Osobu podozrivú zo spáchania trestného činu po začatí trestného stíhania vypočúval v procesnom postavení svedka a dokazovanie založil na jej výpovedi. Základná procesná zásada hovorí, že obvinená osoba nesmie byť žiadnym spôsobom donútená k výpovedi, ani k priznaniu. Tákáto výpoveď svedka je právne nepoužiteľná a nie je ju možné preverovať procesne účinným spôsobom."

Ministerstvo vnútra tvrdí, že rozhodnutie prokuratúry prijalo s prekvapením.  "Existencia právnych dôvodov na takýto postup je prinajmenšom pochybná," uviedol hovorca ministerstva Gábor Grendel, podľa ktorého zrušenie obvinenia voči policajte na základe pochybných argumentov vyvoláva niekoľko otázok: "Znamená to, že únik informácii z ÚBOK-u nie je podľa prokuratúry trestným činom?  Ak trestným činom je, nestačí prokuratúre ako dôkaz, že sa obvinená policajtka priznala? Prečo sa o spis hneď po vznesení obvinenia osobne zaujímal Tibor Šumichrast z generálnej prokuratúry, hoci prípad dozorovala Krajská prokuratúra v Bratislave? "

Vynášanie informácií z prostredia polície by podľa ministerstva vnútra nemalo zostať bez následkov. "V tomto by mali orgány činné v trestnom konaní ťahať za jeden povraz," dodal Grendel.


"Podľa platného trestného poriadku o zákonnosti uznesenia o vznesení obvinenia rozhoduje dozorujúci prokurátor, ktorý musí rozhodnúť na základe znalosti spisu a zadovážených dôkazov. Ani minister vnútra ani jeho hovorca nie sú oprávnení nazerať do vyšetrovacieho spisu a preto nemôžu poznať stav dôkazov a vyjadrovať akékoľvek pochybnosti nad rozhodnutím prokurátora Krajskej prokuratúry v Bratislave Rozhodnutie prokurátora musia rešpektovať," uviedla v stanovisku generálna prokuratúra, ktorá súhlasí s tým, že únik informácií z polície by nemalo zostať bez následkov bez ohľadu na to ktorej osoby z ministerstva vnútra sa týka.  Generálna prokuratúra ďalej tvrdí, že vykonáva v tejto veci dohľad a preto riaditeľ trestného odboru  JUDr. Tibor Šumichrast bol oprávnený zisťovať stav trestného konania.

Mafiánske zoznamy, ktoré prenikli na verejnosť sú prepracovaným dokumentom, v ktorom sa nachádza viac ako 400 mien. Každý človek na nich je zaradený do nejakej skupiny - bytová mafia, piťovci, takáčovci, sýkorovci, jakšíkovci a partia okolo Jána Z.

Objavili sa v nich napríklad aj mená podnikateľov či advokátov, ktorí sú v dokumente podľa polície ako kontakty záujmových osôb polície. Nechýba ani fotogaléria.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!