Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.11.2011 12:30 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Explodovala výbušnina, zranené sú dve matky, spolu majú 10 detí!

V bývalom Vojenskom výcvikovom priestore Javorina v Levočských vrchoch vybuchla vojenská munícia. Zranili sa dve ženy, jedna má štyri deti, druhá šesť!

V utorok ráno krátko pred 8 hodinou v bývalom Vojenskom výcvikovom priestore Javorina v Levočských vrchoch vybuchla vojenská munícia. Pri výbuchu boli zranené dve ženy. Ako informovala prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Karnišová 5 žien a 5 mužov  v utorok čistili les v poraste zvanom Majerka pre obec Ihľany (okres Kežmarok). Pri čistení a upratovaní lesa zo zatiaľ nejasných príčin explodovala výbušnina. Je podozrenie, že výbuch nasta krátko po pálení konárov.

Pri výbuchu sa zranili dve ženy - Slávka (35 ) a Eva (38). Mladšia žena utrpela ľahké zranenia a bola prevezená sanitkou do nemocnice v Starej Ľubovni, staršia bola s ľahkým zranením vrtuľníkom prevezená do nemocnice v Poprade. Na miesto prišli hasiči, pyrotechnici, zasahoval aj vrtuľník.

"Je to strašné. Tie lesy sú veľmi nebezpečné. Slávka má štyri deti, Eva šesť. Obidve sú to pracovité ženy, veď robota v lese je ťažká," povedala pre Čas.sk pani z Ihľan. "Starostlivosť o štvoricu detí zranenej matky prevezme jej manžel, o šesť detí sa postará ich stará mama a ďalšia príbuzná," dodala pani. Obidve ženy pracovali v rámci projektu hradeného z európskych fondov, do ktorého je v dedine zapojených probliže 40 ľudí.  

Na stretnutí s novinármi minister obrany Ľubomír Galko nad zranením žien vyjadril ľútosť. Informoval, že územie, na ktorom sa nehoda stala, štát nevlastní už 15 rokov. "Terén bol asanovaný do hĺbky 20 cm.  Ak tam niekto zakladal oheň, správal sa nezodpovedne," povedal minister. Podľa jeho slov obec s pálením konárov pri čistení lesa prestane," uviedol minister.

Bývalý Vojenský obvod Javorina s rozlohou 31-tisíc hektárov vznikol vo februári 1952. Slúžil najmä na výcvik tankových vojsk a protivzdušnej obrany. Výcvik armády sa tu skončil 31. decembra 2005. Ku koncu minulého roku boli vydané pozemky vyše 6200 reštituentom, čo je viac ako tri štvrtiny žiadateľov. Značnú časť tvoria pozemky neznámych vlastníkov. Zrušením vojenského priestoru sa zmení kataster viacerých obcí v okresoch Kežmarok, Stará Ľubovňa, Sabinov a Levoča.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Europarlament. (ilustr. foto)
Voľby do europarlamentu sa blížia: Ako požiadať o hlasovací preukaz?
Foto
Krásna fyzioterapeutka Trnavy spôsobila boom: V Turecku by ju vyvážili zlatom!
Statného medveďa najprv postrelil hubár, následne aj poľovníci, no vypátrať sa ho nepodarilo a zranená šelma unikla do lesov. (ilustračná snímka)
Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť! Má to pomôcť problému s medveďmi
Tisovým rodným domom sa v Bytči nezaoberali prvýkrát.
Foto
Osud rodného domu Jozefa Tisa spečatený: Boj o budovu konečne uzavretý?!
Amnesty kritizuje SR za Rómov aj LGBT, vo svete varuje pred zrútením poriadku.
Amnesty sa pustilo do Slovenska: Drsná kritika! Hrozí globálny kolaps?
Nikodým s Emmou ešte keď bola bábätko.
Foto
Nikodýmova dcéra oslávila 20 rokov: Z malého dievčatka SEXI modelka! Nespustíte z nej zrak
(ilustračné foto)
Stovky sôch majú zmiznúť! Vláda sa zaviazala k drastickému kroku: Čo je za tým?
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Blanár tvrdí, že vojna nie je riešením k dosiahnutiu mieru: Pomôžu podľa neho rokovania
Vodička jazdu pod vplyvom alkoholu nezvládla.
Foto
Opitá vodička napálila do múru: Neuveriteľné, koľko nafúkala ráno pred ôsmou!
Boj o stoličku šéfa parlamentu sa zamotáva.
Boj o stoličku predsedu NR SR: Čo charakterizuje Danka a Rašiho? Politológ hodnotí stabilitu koalície
(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!