Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.08.2011 14:58 | Správy | Domáce správy

Telerozhlas žobroní o peniaze štátu: Čím skôr, tým lepšie

Vedenie telerozhlasu predložilo výsledky hospodárenia. Vyšlo najavo, že hoci hospodárili s prebytkom, spojený rozhlas a televízia je stále v dlhoch.

Telerozhlas za prvý polrok hospodáril s prebytkom vyše päť miliónov eur, vyplýva to zo Správy o činnosti a hospodárení RTVS za 1. polrok 2011. Podľa správy, ktorú prerokovala Rada RTVS, hospodárenie RTVS za prvý polrok 2011 bolo z hľadiska čerpania rozpočtu v prebytku vo výške 5 441 035 eur. Rozpočet RTVS má byť na konci tohto roka vyrovnaný. Doteraz pritom RTVS nedostala od štátu žiadne prostriedky na oddlženie. Preto podľa generálnej riaditeľky Miloslavy Zemkovej nemohli investovať ani do programu ani do obnovy technológií a techniky, tak ako by bolo treba. Pôvodne RTVS žiadala štát o vykrytie celej kumulovanej straty vo výške približne 45 miliónov eur. Podľa predbežných informácií by mala dostať len časť, približne 24 miliónov eur. V podobnej výške - 24,5 mil. eur bola vyčíslená strata RTVS za minulý rok.

"Nikdy som nepovedala, že sme schopní z vlastného šetrenia pokryť dlh Slovenskej televízie," povedala Zemková. Upozornila, že RTVS je verejnoprávne médium, nie ziskový projekt. Zároveň verí, že sľúbených 24 mil. eur na oddlženie dostanú od štátu "čím skôr, tým lepšie, pretože situácia už začína byť napätá" a to aj vo vzťahu k Towercomu, voči ktorému má RTVS najväčší dlh. Zemková dúfa, že oddlženie dostanú v septembri.

Hromadné prepúšťanie pokračuje

Telerozhlas by mohol ukončiť proces hromadného prepúšťania skôr, ako pôvodne predpokladalo, teda v apríli budúceho roka.

"My by sme ho chceli po prerokovaní s odbormi ukončiť buď koncom septembra, alebo v októbri tohto roka, a to z toho dôvodu, že Zákonník práce umožňuje u veľkého zamestnávateľa prepúšťať až 30 zamestnancov mesačne bez toho, aby išlo o hromadné prepúšťanie," povedala generálna riaditeľka Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslava Zemková.

Po zlúčení Slovenského rozhlasu (SRo) a Slovenskej televízie (STV) zamestnávalo médium približne 1600 ľudí, konečný stav, ktorý by "telerozhlas" chcel dosiahnuť, je asi 1200 zamestnancov. "To naozaj nemusíme riešiť hromadným prepúšťaním. Je to stav, o ktorom hovoríme v horizonte dvoch rokov," povedala Zemková.

V prvom polroku 2011 sa počet zamestnancov RTVS znížil o 144 ľudí. V priebehu hromadného prepúšťania v júni a júli verejnoprávne médium opustilo na základe dohody 53 ľudí a ďalších 22 ľudí dostalo výpoveď, z toho 23 bolo zo SRo a 52 z STV. Časť z celkového počtu odídených inštitúciu opustila ešte pred spustením hromadného prepúšťania na základe dohody. "Niektorí ľudia, vediac, že príde k hromadnému prepúšťaniu, uzavreli s nami dohodu," vysvetlila šéfka RTVS.

Proces hromadného prepúšťania v RTVS odštartoval v apríli 2011 potom, ako verejnoprávne médium túto otázku prerokovalo s odborovými organizáciami a Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny. Prvé výpovede z pracovného pomeru sa začali zamestnancom doručovať začiatkom júna. V rámci prepúšťacieho procesu bola zároveň zrušená aj viac ako stovka neobsadených pozícií v oboch médiách.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky