Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.08.2011 14:43 | Šport | Šport mix

Svetový pohár slalomárov: Slováci boli najlepší!

Finálovými pretekmi kajakárok a deblistov vyvrcholil v pražskej Troji celý štvorkolový seriál Svetového pohára slalomárov na divokej vode.

Naplno zabrala medzi kajakárkami víťazná Elena Kaliská. Dvojnásobná olympijská víťazka s čistou jazdou opäť potvrdila, že patrí neustále medzi absolútnu svetovú špičku. Najbližšie sa k nej časom prepracovala druhá Jana Dukátová, ktorá zažila inú radosť, z celkového prvenstva v seriáli SP.

Už pred samotným finále bolo jasné, že z celkového prvenstva v SP sa potešia slovenskí reprezentanti. Jana Dukátová si postupom do finále definitívne zabezpečila tretíkrát v kariére trofejný 'glóbus' a ešte skôr, už postupom do semifinále aj bratia Pavol a Peter Hochschornerovci.

Trojnásobní olympijskí víťazi síce zažili v semifinále smolu, vynechali bránku a do finále nepostúpili, no v tejto sezóne nazbierali v pretekoch SP najviac bodov a oprávnene si pripísali vo svojej historickej bilancii 10-te pohárové prvenstvo.

Jana Dukátová vo finále zrýchlila a dosiahla by aj pozoruhodný čas, keby sa nedotkla 10. bránky a nepripísala si dve trestné sekundy. Jej meno dlho svietilo v priebežnom poradí na čele, až kým sa pred ňu s čistou jazdou nedostala jej najväčšia domáca konkurentka Elena Kaliská. Pre konečné poradie SP bola dôležitá jazda Rakúšanky Kühnleovej, ktoré stroskotala až na troch bránkach a vytvorila priestor pre Danu Mannovú vo vzájomnom súboji o konečnú 2. priečku v SP.

Dana Mannová-Beňušová na výborné semifinále nenadviazala hlavne preto, že na 16. bránke ju dve trestné sekundy odsunuli na 6. miesto.
Nemka Bärová s dotykom na 16. bránke sa pripravila o víťazstvo, čo znamenalo, že Elena Kaliská po dlhom čase v SP triumfovala, 14-krát v kariére, predtým sa z víťazstva radovala pred dvoma rokmi v Čunove. "Keď som dopádlovala, už som len sledovala tri súperky, ktoré štartovali za mnou," povedala v cieli Kaliská. "Jazda bola dobrá, nikto ma nepredstihol a po dlhšom čase som sa mohla radovať z pohárového víťazstva. Momentálne sa mi darí, aj keď som sa do sezóny pomalšie rozbiehala. Pred majstrovstvami sveta v Čunove sa ešte sústredím na to, čo na mňa nepochybne čaká - veľký psychický tlak na domácej vode."

Spokojnosť neskrýval tréner Peter Mráz. "Bolo to fajn, aj keď som videl rezervy a miesta, kde mohla mať k dobru dovedna aj zo dve sekundy. Pred finále sme niečo zmenili, vrátane dôležitého prechodu cez náročný úsek medzi 10. a 12. bránkou. Finále bolo natlačené, rozhodovali maličkosti a som veľmi rád, že obstála s čistou jazdou a ustála aj psychický tlak, ktorý na ňu nepochybne a vo väčšej intenzite čaká na majstrovstvách sveta v Čunove."

Elena Kaliská venovala maximálnu dôležitosť každému jednému úseku.
"Nebola to jednoduchá trať, v jej polovici to bolo dosť zalamovacie. Po 16. bránku sa preteky rozhodovali a pre mňa bolo podstatné, aby som ani raz neťukla. Každý jeden dotyk vás posunul o pár priečok dozadu."
Na svetový šampionát v Čunove sa Elena Kaliská dobre naštartovala. "No aj iní, pre mňa je však toto víťazstvo veľmi cenné. Kto bude v Čunove psychicky pevnejší, bude vo veľkej výhode. Všetky si uvedomujeme, čo na nás čaká a čo všetko môže psychický tlak spôsobiť, stačí sa len pozrieť na toto finále, v ktorom chýbali všetky české kajakárky."

Elene Kaliskej nie je ľúto, že dvoje pretekov SP zo štyroch vynechala, keď neštartovala v Tacene a L'Argentiere. "Priznám sa, že neľutujem, pretože príprava bola spočiatku dosť rozbitá a pre mňa boli dôležité hlavne tréningy. Asi padli na úrodnú pôdu, keďže forma stúpa."

V semifinále kajakárok obstálo kompletné slovenské trio, s 2. Mannovou (104,17), 4. Elenou Kaliskou ((105,07) a 9. Janou Dukátovou (107,54/2). Prekvapením bolo, že do finále nepostúpila ani jedna česká loď, s najlepšou až na 15. mieste dvojnásopbnou olympijskou víťazkou Štěpánkou Hilgertovou, ktorú šesť trestných sekúnd pripravilo o finále.

Medzi deblistami sa slovenským zástupcom v semifinále darilo menej, so 6. miestom Škantárovcov (104,70/2), s nepostupujúcimi 13. Kučerom - Bátikom (108,26) a 20. Hochschornerovcami (168,02/52), ktorí vynechali 16. bránku. Vo finále si Škantárovci spomalili nádejný čas na 6. a 13. bránke a obsadili šieste miesto.

V konečnom hodnotí seriálu SP sa Slováci stali najúspešnejší so šiestimi medailovými prienikmi (2-2-2), triumfami Dukátovej, Hochschornerovcov, druhými priečkami siglistu Beňuša a kajakárky Mannovej a tretími singlistov Slafkovského a Macovej.

Finálové výsledky
K1 ženy: 1. Elena Kaliská 105,59 (0), 2. Jana Dukátová (obe SR) 106,04 (2), 3. Marta Charitonová (Rus.) 106,71 (0), ...6. Dana Mannová 107,26 (2)

C2: 1. Taljat - Božič (Slovin.) 100,86 (0), 2. Koplík - Vrzáň (ČR) 102,99 (0), 3. Florence - Hounslow (V. Brit.) 103,34 (0), ...6. Ladislav a Peter Škantárovci (SR) 107,32 (4), ...v semifinále 13. Tomáš Kučera - Ján Bátik 108,26 (0), 20. Pavol a Peter Hochschornerovci 168,02 (52)

Konečné poradie SP
K1 ženy: 1. Jana Dukátová 217, 2. Dana Mannová (obe SR) 174, 3. Corinna Kühnleová (Rak.) 163, ...15. Elena Kaliská (SR) 94

C2: 1. Pavol a Peter Hochschornerovci (SR) 170, 2. Gauthier Klauss - Matthieu Peche (Fr.) 150, 3. Tomáš Koplík - Jakub Vrzáň (ČR) 143, 4. Ladislav a Peter Škantárovci 141, ...20. Tomáš Kučera - Ján Bátik 45, 41. Patrik Gajarský - Miroslav Matejka (všetky SR) 4

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu