Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.07.2011 10:30 | Správy | Servis

Na dovolenky nemáme: Polovica Slovákov zostane v lete doma!

Letnú dovolenku si tieto prázdniny dopraje len jedna tretina Slovákov. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti TNS.

Väčšina z tých, ktorí budú relaxovať, za oddychom pocestuje vlastným autom a voľné dni strávi na Slovensku alebo v Chorvátsku. Polovica obyvateľov pritom nepôjde na dovolenku vôbec, väčšina z nich na ňu nemá peniaze. Slováci si pritom peniaze na relax požičiavať nechcú.

Podľa prieskumu TNS najviac ľudí bude tento rok oddychovať na Slovensku. Takto sa vyjadrilo 38,3 percenta dovolenkárov. Len polovica z tých, ktorí budú dovolenkovať, sa vyberie k moru. Veľa Slovákov sa už tradične chystá hlavne do Chorvátska, ktoré je už dlhodobo najžiadanejšou destináciou. Do tejto prímorskej krajiny sa tento rok vyberie viac ako štvrtina (27,2 %) dovolenkárov, nasledujú Grécko (7,0 %), Taliansko (6,1 %), Turecko a Bulharsko (obe po 5,2 %).

To, že Slováci obľubujú dovolenku v Chorvátsku, potvrdzuje aj Stanislav Macko, viceprezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr. „Počas tejto sezóny očakávame, že tam individuálne vycestuje okolo 200-tisíc ľudí a asi 100-tisíc cez cestovné kancelárie,“ povedal. Slováci majú podľa neho záujem najmä o dovolenkové pobyty vyšších kategórií, čoraz častejšie uprednostňujú dovolenky all inclusive, pobyt si chcú užiť bez starostí. „Veľký počet klientov si kúpil dovolenky v predpredaji, teda first moment, keďže boli vo veľmi výhodných cenách, takže menej ľudí bude hľadať last minute pobyty. Nepredpokladám, že by ich však bolo na trhu ponúknutých menej ako v predchádzajúcich rokoch,“ tvrdil Macko.

Z rozmanitej ponuky rôznych typov zájazdov si Slováci tento rok vyberali hlavne pobytové zájazdy. Poznávací zájazd uprednostňuje desatina opýtaných. Na wellness pobyt sa chystá 8,7 % a na víkendový 7,8 % ľudí. Športový zájazd plánuje 4,3 % Slovákov. Niektorí z dovolenkárov (1,4 %) spájajú príjemné s užitočným a na dovolenku si vybrali jazykový pobyt. „Zatiaľ najvyšší záujem o dovolenky bol v roku 2008, potom nasledoval pokles,“ dodal Macko.

Väčšina ľudí cestuje autom

Na letnú dovolenku cestujú Slováci najradšej autom. Súvisí to s tým, že auto využívajú hlavne na cestu do Chorvátska alebo po Slovensku. Ďalším preferovaným spôsobom prepravy je autobus - 23,9 %. Lietadlom cestuje 20,8 % z nás. Približne tretina Slovákov uprednostňuje na dovolenke bývanie v hoteli, necelá pätina ubytovanie v súkromnom dome či v penzióne. Viac ako desatina býva na dovolenkách najradšej v apartmánových domoch.

Slováci si na dovolenku nepožičiavajú

Štvrtina slovenských domácností si na dovolenku nešetrí a rozhodnutie, či niekam vycestuje, podriaďuje finančným možnostiam. Cielene si na dovolenku sporí 29 % ľudí, z toho 20 % tak robí už rok dopredu. Ide väčšinou o ľudí zo západného Slovenska s vyšším príjmom, so stredným vzdelaním a žijúcich v manželskom zväzku. Zvyšných 9 %, prevažne mladých slobodných ľudí s vyššími príjmami a vzdelaním, si na dovolenku odkladá približne 3 mesiace pred plánovaným termínom.

Väčšina Slovákov si však na dovolenku odmieta požičať. Len 2 % si na svoju poslednú dovolenku požičali v niektorej finančnej inštitúcii. „O dovolenkovanie na pôžičku nemajú Slováci záujem, cestovné kancelárie ponúkajú takúto možnosť, ale sme konzervatívni, platí, že ak na drahší pobyt nemáme peniaze, volíme lacnejšiu možnosť,“ povedal Stanislav Macko, viceprezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr.

Kde najčastejšie dovolenkujeme

Slovensko 38,3%
Chorvátsko 27,2%
Grécko 7,0%
Taliansko 6,1%
Bulharsko 5,2%
Turecko 5,2%
Maďarsko 4,3%
Česko 3,2%
Egypt 2,9%
Španielsko 1,7%
Veľká Británia 1,2%
Nemecko 1,2%
Tunisko 1,2%
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?