Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.07.2011 14:04 | Správy | Zahraničné správy

Nový americký hrdina: Tento muž mal vypátrať bin Ládina († 54)!

O vysokom chlapíkovi v obleku a žltej kravate zatiaľ verejnosť nevie, kto to je. Práve jeho však označujú za hrdinu, ktorý našiel Usámu bin Ládina.

Ak si niekto myslí, že hlavná zásluha za likvidáciu najhľadanejšieho teroristu sveta patrí drsným chlapcom z námorného komanda SEAL Team Six, tak sa hlboko mýli. Pre nich bol útok na bin Ládinov dom viac-menej rutinnou operáciou. Skutočným hrdinom sa stal nenápadný úradník z analytického centra Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

John je jeho stredné meno – jediné, ktoré CIA prezradila verejnosti. Tento muž by aj ostal neznámym hrdinom v tieni spravodajských hier, keby si ho nevšimol populárny americký milovník konšpiračných teórii John Young. Zrejme ho vyzradila určitá nevyberavosť v obliekaníYounga zaujal vysoký chlap v sprievode riaditeľa CIA Leona Panettu v tmavom obleku a žltej kravate. Ten istý človek sa objavil aj na fotografiách zo situačnej miestnosti Bieleho domu, odkiaľ prezident Barack Obama sledoval likvidáciu bin Ládina. Po dôkladnej analýze Young prišiel s tvrdením, že možno ide o muža, ktorý vystopoval teroristu číslo 1.

Úprimne povedané, Younga v Amerike málokto berie vážne. Tento jeho objav by možno aj ostal nepovšimnutý, keby sa príbehu nechytila renomovaná spravodajská agentúra Associated Press. Na jej žiadosť CIA poodhalila niektoré tajomstvá a poskytla profil tohto muža. Jeho identita však ostáva prísne utajená.

John bol jedným z mnohých Američanov, ktorí na vlne hnevu masovo rukovali do armády alebo spravodajských služieb po teroristických útokoch 11. septembra 2001. Podľa jeho bývalých kolegov mal John neuveriteľný zmysel pre detail a všímal si veci, ktoré iní prehliadali. Z drobností dokázal zostaviť obraz, ktorý sa nakoniec ukázal ako jediný pravý.

CIA nerada ponecháva ľudí príliš dlho na rovnakých postoch, strieda ich alebo povyšuje. Aj John dostával rôzne ponuky, vždy si však chcel ponechať bin Ládinovú zložku. Po takmer desiatich rokoch služby sa stal jedným z popredných ľudí v CIA v otázke boja proti terorizmu. Dokonca ani jeho nadriadení už nevedeli, čo presne John v agentúre robí. „Bol to taký chlapík v miestnosti, ktorého som vždy počúval,“ spomína jeden z Johnových bývalých šéfov.

Tento analytik stoji za viacerými úspešnými útokmi proti lídrom al-Káidy. Presadzoval širšie nasadenie bezpilotných lietadiel a ich útoky hlbšie v pakistanskom vnútrozemí. Johnova hviezdna chvíľa však prišla až tento rok. Jeho tip, že Usáma bin Ládin sa skrýva v malom mestečku Abbottabad v Pakistane, sa ukázal ako správny. V noci z 1. na 2. mája bol spolu s prezidentom a najvyššími hodnostármi krajiny v situačnej miestnosti Bieleho domu a mohol sledovať úspešné dokončenie svojho celoživotného diela.

O niekoľko dní neskôr sa John znova ukázal po boku riaditeľa CIA Panettu v budove Kongresu, kde jeho šéf vypovedal pred utajeným výborom pre obranu a spravodajské služby. A znova mal na sebe tú istú kravatu. Je málo pravdepodobné, že CIA niekedy úplne odtajní identitu svojho kľúčového bojovníka proti terorizmu, je na to príliš dôležitý. Jeho žltú kravatu ešte zrejme neraz uvidíme. Jeho príbeh je pre Hollywood ako stvorený.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Speváčka sa konečne opäť usmieva.
Foto
Celeste prehovorila o ÚTEKU zo šoubiznisu: TIETO slová ju roky ničili! Spoveď o najhoršom období
Policajti na mieste našli auto mimo vozovku v poli, prevrátené na streche.
Mladícka nerozvážnosť dopadla katastrofálne: Prevrátené auto na streche! Jedna z osôb je v kritickom stave
Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Robert Kaliňák poďakoval španielskej ministerke obrany: Takto to súvisí s NATO
Jeleň vybehol na cestu a zboku narazil do motorkára, ktorý následkom zrážky spadol.
Hrozivá nehoda pod Tatrami: Motorkár sa zrazil s jeleňom! Vodič si to poriadne odniesol
S Flašíkom sa prišli rozlúčiť viacerí politici.
Foto
Rozlúčka s Flašíkom († 66) plná známych tvárí: Pred krematóriom čakal trúchliacich ŠOK! To musíte vidieť
(ilustračné foto)
Slováci, obrovský pozor pri cestovaní: Tropický CYKLÓN zasiahne v blízkosti týchto miest!
Fotopasca Kataríny nafotila šelmu, ktorá sa snažila dostať cez jej plot.
FotoVáš Tip
Katku vydesil záznam z fotopasce: Na jej pozemok sa dobíjal podivný tvor! Zmätení Slováci iba krútia hlavami
Ilustračné foto
Vedci žasnú: Stalo sa to vôbec PRVÝKRÁT! Padnete na zadok, čo dokázal orangutan
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Premiér Fico by mal zastupovať Slovensko na mierovej konferencii: Týka sa Ukrajiny, kedy sa uskutoční?
Vláda našla 140 pochybení v právnom štáte
Zistenia k publikácii MS sa majú riešiť na májovom zasadnutí, informuje členka súdnej rady
(ilustračné foto).
Krajinu zasiahlo zemetrasenie: Ľudia v panike vybehli von! Očakávajú ešte... To snáď nie
Polícia vyšetruje krádež v jednom z obchodov v Bratislave.
Hanba na tri zimy: Poznáte ženu na VIDEU? Zdvihne vám tlak, čo sa stalo v Bratislave