Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.06.2011 08:00 | Šport | Šport mix

Primátor Rybníček: Bude hrobárom športu v Trenčíne?

Jednou z hlavných bášt slovenského športu je už dlhé roky Trenčín. Vážne však hrozí, že tento primát mu už čoskoro patriť nebude.

Mesto sa zmieta vo finančnej kríze a prvý na rane je šokujúco šport. Doplatil na to už hádzanársky klub žien Štart, ktorý najbližší ročník WHIL vynechá. Ohrození sú však aj hokejisti slávnej Dukly a tiež volejbalové nádeje. Primátor Richard Rybníček tvrdí, že radnica im pomôcť nedokáže!

Futbalisti AS síce na jar postúpili do najvyššej súťaže, ale  hádzanárky sa z nej už odhlásili a otázna je budúcnosť hokejovej Dukly. Tá je pritom už dlhé roky najväčšou pýchou mesta. Ak nezíska potrebnú dotáciu od mesta na chod štadióna, v Extralige bude chýbať. „Robíme všetko, aby sme hrozbu odvrátili a veríme, že poslanci pochopia, že hokej je s Trenčínom spätý,“ vyhlásil generálny manažér vojakov Andrej Kollár.

Na radnici o problémoch slávnych športových klubov vedia, ale pomôcť im zatiaľ nevedia. „Ako primátora ma to neteší, skôr ma to bolí. Financie však jednoducho nemáme. Keby sme ich dali napríklad hokejistom, chýbať budú na iné veci. Posledné tri roky boli v Dukle navyše štedro dotovaní,“ reagoval Rybníček.

Pýche mesta hrozí zánik

Keď sa povie Trenčín, množstvo ľudí si automaticky spomenie na hokej. V tomto meste a jeho okolí vyrástli za posledné roky najväčšie slovenské talenty, v lete tam už tretíkrát v priebehu posledných štyroch rokov zavíta Stanleyho pohár, čo je svetová rarita. Dukle však teraz hrozí, že v novom ročníku Extraligy bude chýbať!

„Je to reálne. V polovici júla musíme začať chladiť a zatiaľ na to nemáme peniaze,“ priznal generálny manažér HK Andrej Kollár. V takmer každom extraligovom klube kryje prevádzkové náklady štadióna mesto, ale Trenčín požadovaných 480 000 € vraj momentálne nemá. „Budeme hľadať riešenie, ale požadovanú sumu od mesta určite nedostanú,“ potvrdil primátor Rybníček, ktorý klubu vyčíta zlé hospodárenie za posledné roky.

Na radnici už zaznel aj návrh, aby zrušili A-tím a pracovalo sa iba s mládežou. Podľa skúseností z iných klubov by však podobný krok smeroval k definitívnej záhube hokeja v meste, kde už stúpa nervozita fanúšikov i rodičov nádejných hráčov.

Hádzanárky skončili po 86 rokoch

Ako prvý doplatil na katastrofálnu situáciu v Trenčíne miestny klub hádzanárok Štart. Po 86 rokoch ich A-tím skončil. „Mesto znížilo dotáciu na prevádzku haly zo 100 000 € na 25 000 €, takže za hodinu prenájmu sme mali namiesto 23 € platiť 100 €, potom zase 52 €. Na to sme však nemali, preto sme družstvo neprihlásili do WHIL. Som z toho frustrovaný,“ smúti šéf HK Štart Ján Bakoš.

Vedeniu sa podarilo udržať aspoň mládež, pre ktorú vybavilo telocvičňu v jednej zo stredných škôl. Zároveň verí, že situácia sa postupne zlepší a o rok budú ženy Štartu opäť hrať WHIL. „Mesto na hádzanú peniaze momentálne nemá,“ reagoval Rybníček.

V ohrození sú aj volejbalové talenty

Na zníženú dotáciu pre športovú halu môže doplatiť aj volejbalový tím mladých talentov, ktorý v nej pod hlavičkou Centrum olympijskej prípravy SVF hrá Extraligu. Pokiaľ sa situácia nezmení, môžu sa z Trenčína presunúť do iného mesta.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ranná zrážka električky s chodkyňou.
Foto
Vážna nehoda v Bratislave: Električka vrazila do chodkyne! Skončila v nemocnici
(ilustračné foto)
Magický ZÁBER, aký sa podarí raz za život: AHA, čo bolo vo vlne vedľa surfistky
Matka s 9-ročnou dcérou na kolobežke spôsobili nehodu.
Foto
Totálna nezodpovednosť matky: S dcérkou skončili v nemocnici! Zovrie vám krv v žilách, čo s ňou robila na ceste
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Flašík († 66) stvoril Fica aj Mečiara: Mal ešte veľa plánov! Čo prezradil Kollár?
Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?
Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom.
Súdna rada sa vyjadrila o možnom návrate Harabina: Takto sa k tomu postavili členovia
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Aktualizované
Živelná pohroma na Slovensku sa rozširuje: Mimoriadnu situáciu vyhlásili v ďalších okresoch
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý
Aktualizované
Kysučan Tomáš zažil hrozivý útok medvedice: V okrese vyhlásili mimoriadnu situáciu!
Mikuláš Černák (57) bol v 90. rokoch obávaným bossom.
Foto
Návrat bossa do Telgártu?! Černáka môže súd prepustiť na slobodu: Reakcie miestnych vás prekvapia
Europarlament. (ilustr. foto)
Aktualizované
Špión medzi vysokopostavenými politikmi? Už pred 10 rokmi mu priháralo