Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.06.2011 11:39 | Správy | Domáce správy

Radičová po roku vládnutia hodnotí: Úpadok sme zastavili

Uplynulých dvanásť mesiacov, ktoré uplynuli od parlamentných volieb, bolo veľmi ťažkých, ale vládnej koalícii sa podarilo zastaviť úpadok krajiny.

Na dnešnej bilančnej tlačovej konferencii SDKÚ-DS to vyhlásila premiérka a podpredsedníčka strany Iveta Radičová, podľa ktorej vládne strany prebrali krajinu v situácii asi najťažšej z pohľadu ostatných rokov.

Občanov ubezpečila, že po roku šetrenia a uťahovania opaskov bude nasledovať rok stabilizácie. "Nastal čas zaradiť vyšší prevodový stupeň," avizovala Radičová. Zdôraznila, že vládna koalícia prevzala Slovensko v situácii, kedy každá oblasť bola poznačená obrovským zadlžením a zlým hospodárením s verejnými financiami. "Dali sme občanom sľub, že zastavíme úpadok, naštartujeme slovenskú ekonomiku, že budeme stabilizovať životnú úroveň a naštartujeme jej zvyšovanie," pripomenula.
Zároveň podotkla, že koalícia od volieb zabránila, aby na Slovensku vznikla katastrofa a aby sa krajina uberala cestou krachujúcich štátov.

Uplynulý rok podľa jej slov vládna štvorka musela využiť reálne aj obrazne na upratovanie po povodni. "Nepísali sme čierne knihy. Nechceme sa neustále pozerať dozadu, stále niekoho obviňovať a kričať, vytvárať hádky a vystupovať arogantne. Namiesto toho sa chceme pozerať dopredu. Ako strana sme pracovali, aby sme zabránili najhoršiemu a môžem vyhlásiť, že sme úpadok zastavili," deklarovala.

Premiérka zdôraznila, že zamestnanosť rastie aj napriek kríze, pričom najviac stúpla v priemysle, čo je najväčší motor ekonomiky a hospodárstva. "Investičný boom je v súčasnosti nereálny, ale napriek tomu, investície prichádzajú a podporu dostávajú len tie, ktoré idú do najzaostalejších regiónov. Rastie počet voľných pracovných miest," povedala šéfka exekutívy. Ako zatiaľ nesplnený sľub priznáva zmeny na čele generálnej prokuratúry. "Verím, že v priebehu pár dní to bude témou minulosti," uviedla. Voľba generálneho prokurátora sa uskutoční 17. júna.

Mikuláš Dzurinda tvrdí, že všetky presadzované opatrenia sú len a len pre ľudí tak, ako to sľubovali pred voľbami. "Povedú k tomu, aby sme zvyšovali kvalitu života a menili Slovensko k lepšiemu," dodal s avízom, že o týždeň v Poprade sa uskutoční zasadnutie celorepublikovej rady SDKÚ-DS, kde sa bude hovoriť o prioritách strany na ďalší rok.

Fico kontruje: Ľudia chudobnejú

Slovensko sa podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica zadlžuje, ľudia chudobnejú, ceny prudko rastú a vláda je slabá a nekompetentná. Taký je výsledok vlády, ktorá vznikla po parlamentných voľbách, ktoré boli pred rokom v júni 2010. „Predstavitelia SDKÚ-DS by museli priznať katastrofálne výsledky vládnutia,“ vyhlásil. Radičovej výroky o zastavení úpadku Slovenska označil za kaučukové. Podľa neho táto vláda nezastavila úpadok Slovenska, ale rozbehla.

Fico zdôraznil, že ľudia sa v súčasnosti nemajú lepšie ako za jeho vlády, lebo rast cien spôsobený rastom daní je dvakrát vyšší ako v Čechách. „Rast cien je vyšší ako rast platov. Klesajú reálne mzdy,“ upozornil. Podľa neho k poklesu reálnych miezd dochádza po dlhých rokoch. Subjektívny pocit zhoršovania situácie ľuďmi je veľmi hlboký. „Pýtam sa Ivety Radičovej, prečo o tomto nehovorila? Prečo nepovedala, že ľudia majú v peňaženkách reálne menej peňazí?“ vyhlásil Fico.

Smer-SD je pesimistický v otázke perspektívy, že ľudia sa budú mať lepšie. Pripravované zmeny povedú podľa neho k ďalšiemu prepadu miezd. „Sme po kríze. Prečo Iveta Radičová nepriznala, že ľudia si vďaka nezmyselnému balíčku priplatia o 550 až 600 eur viac na základné potreby?“ opýtal sa.

Jeden z najväčších tromfov zlepenca, že Ficova vláda rozvrátila financie, že zadlžila SR, je v troskách. „Áno zvýšili sme dlh, rovnako ako celý svet. Bola to jediná cesta, ako sa chrániť pred dopadom krízy,“ zdôraznil s tým, že vládny zlepenec naplánoval zvýšenie zadlženosti o 12,5 miliardy eur v rokoch 2011 až 2014. V roku 2011 sa zvýši zadlženosť na obyvateľa o 700 eur.

Podľa Fica Slovensko nie je silnejšie ani medzinárodne. Upozornil na nemohúcnosť slovenskej zahraničnej politiky. „Slovensko je vnímané ako nesamostatné dieťa. Iveta Radičová je zaviazaná Viktorovi Orbánovi, pretože ju podporoval v prezidentskej kampani,“ dodal.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!