Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.06.2011 06:58

Pohroma v zaplavených obciach: Vojaci pomáhajú zdrveným ľuďom

Následky mohutnej prívalovej vlny, ktorá v utorok zaliala viacero dedín pod Malými Karpatami, prichádza pomáhať odstraňovať ťažká hasičská technika a vojaci.

V súčasnosti hasiči naďalej odpratávajú nánosy bahna a čerpajú vodu zo zatopených pivníc a domov, najmä v obci Píla, v ktorej žije vyše 300 obyvateľov. "Život v dedine nie je normálny. Sme bez elektriny, rozbehlo sa zásobanie pitnou vodou, predajňa potravín je otvorená. V obci už pomáhajú aj dvadsiati vojaci, hasiči robia, čo je v ich silách. Čakáme na príchod ťažkej techniky," povedal v stredu ráno starosta Píly Radovan Mičunek.

Miestny potok strhol breh s desiatkami metrov cesty. Niektorým ľuďom, ktorých voda odrezala od okolitého sveta, museli pomáhať hasiči.

Nasadzovanie ťažkej techniky do postihnutých obcí pre Čas.sk potvrdil aj šéf hasičov bratislavského kraja Pavol Mikulášek. "Ide najmä UDS - univerzálny dokončovací stroj na podvozku Tatry 815, stroje na odvoz zeminy, plávajúci transportér a ďalšiu techniku."

Na mieste besnenia prírodného živlu v utorok zasahovalo približne 40 profesionálnych a dobrovoľných hasičov z Pezinka, Senca, Bratislavy, Malaciek, Modry. "Robili sme čo sa dalo," povedal pre Čas.sk jeden v stredu ráno jeden z dobrovoľných hasičov, ktorí pomáhali ľuďom z ohrozených dedinách. V stredu ráno ide na miesto živelnej katastrofy minister vnútra Daniel Lipšic.

Najhoršia situácia je v obci Píla, ktorou sa prevalila tisícročná voda. Situáciu v dedine starosta Mičunek označil za katastrofálnu. V stredu ráno hladina vody v obci klesla. S ľuďmi v dedine je zložité spojenie, telefóny väčšinou nefungujú, mnohým ľuďom sa baterky v mobiloch už vybili.

Sulík ponúkol náhradné bývanie

Predseda Národnej rady SR Richard Sulík ponúkol účelové zariadenie v Častej-Papierničke obyvateľom Častej, ktorých postihla vodná smršť. V zariadení momentálne vypadli dodávky vody a elektrického prúdu, tieto nedostatky však budú čoskoro odstránené, ľudí v núdzi by mohlo prijať už vo štvrtok.

Kapacita zariadenia je približne dvesto postelí a v súčasnosti nie je príliš vyťažená, účelové zariadenie by mohlo poskytnúť núdzové ubytovanie dvadsiatke až tridsiatke rodín. „Ak vôbec taká potreba je, ja to samozrejme neviem, to treba najprv zmapovať,“ povedal Sulík.

Starosta požiadal armádu o most do odrezanej časti

Vojaci pomáhajú od skorých ranných hodín. Ozbrojené sily tam vyslali rekognoskačnú skupinu zo ženijného práporu Sereď na zistenie skutkového stavu. "Nasadili sme tam 21 vojakov a zároveň sme vyčlenili aj ťažkú ženijnú techniku na uvoľňovanie zatarasených ciest, na odstraňovanie bahna a kmeňov. K dispozícii máme tatrovky, univerzálny nakladač aj motorové píly," uviedol minister obrany Ľubomír Galko.

Vážna situácia je stále v Horných Orešanoch. V utorok večer po búrke hrozilo, že sa preleje miestna priehrada a preto v obci vyhlásili tretí - najvyšší stupeň povodňovej aktivity. Voda totiž stekala akoby lievikom z Malých Karpát do priehrady približne 12 až 13 m3 za sekundu pričom najviac z nej môžu vypustiť 8 m3 za sekundu. Podvečer v obci prívalová voda strhla most do miestnej časti Majdán, ktorý živlu odolával takmer hodinu. Od sveta je odrezaných približne 130 obyvateľov tejto miestnej časti.

Ako prežívajú zložitú občania odrezanej časti? "Najskôr sme nadávali, potom ženy plakali, že ako budeme žiť a či na nás ľudia nezabudli. Teraz už len sedíme, pomáhame si jeden druhému, pozeráme na oblohu a modlíme sa, aby opäť neprišla  nejaká veľká búrka. A čakáme, kedy sa bude dať ísť z tejto časti dediny do sveta...," povedal pre Čas.sk telefonicky jeden z obyvateľov Majdánu.

920897:fullwidth:true:true:true

Budú v Horných Orešanoch siať ryžu?

Od utorkového neskorého večera je v Horných Orešanoch pri potoku Parná zaplavených 12 domov. Niektorí majú vodu v domoch, tí "šťastnejší" iba v pivniciach a záhradách. "Mnohí ľudia nadávajú na systém, ktorým je Orešianska priehrada riadená. Záplavy sa pravidelne opakujú. Za dvadsať rokov je to už piaty raz. Podľa nášho názoru prevádzkovateľ dostatočne nesleduje dlhodobé predpovede a tak sa situácia opakuje," povedal pre Čas.sk poslanec Horných Orešian Martin Korch, ktorý má tiež záhradu pod vodou. "Mohli by sme do tej vode v záhrade zasiať ryžu..." dodal Korch.

SHMÚ varuje pred ďalšími búrkami

Meteorológovia aj dnes varujú pred nepriazňou počasia. Vydali výstrahu 1.stupňa pred búrkami pre stredné a východné Slovensko a výstrahu 1. stupňa pred povodňami z búrok pre regióny hornej Nitry, horného Hrona a Slanej. Výstraha pre hornú Nitru platí do 10.30 h, pre horný Hron a Slanú do 12.00 h. Informácie zverejnil na svojej stránke Slovenský hydrometeorologický ústav.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka