Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.06.2011 19:02 | Správy | Domáce správy

Západ sužujú ničivé búrky, povodne vyhnali ľudí z domov!

Viaceré obce na západnom Slovensku v utorok popoludní po búrke zaliala voda. Živel ničil, čo mu stálo v ceste, mnohých museli hasiči evakuovať.

Mate fotografie alebo video z povodní? Pošlite ich nám na tip@novycas.sk!

Potok v Píle, obci v Malých Karpatoch, sa vylial potok krátko po 15. hodine po búrke, ktorá sa prehnala okresom Pezinok. Na niektorých miestach sa dedinou valil aj meter vody.

"Je to najväčšia katastrofa, akú kedy Píla zažila. Sú to zatiaľ nevyčísliteľné škody, ktoré teraz ani nevieme odhadnúť. Voda ešte neopadla," povedal pre Čas.sk starosta Píly Radovan Mičunek.

"Zasahuje približne 40 hasičov z Pezinka, Malaciek, Bratislavy a dobrovoľní hasiči z dediny a okolia," povedal pre Čas.sk operačný dôstojník pezinských hasičov. Šéf pezinských hasičov Emil Moťovský, s ktorým sa Čas.sk spojil priamo na mieste miestnej povodne, sa na takú katastrofu v dedinách pod Malými Karpatmi nepamätá. "Takú prívalovú vlnu sme tu ešte nemali," dodal Moťovský.

"Dedinou sa valila vysoká voda. Niektorí ľudia vravia, že na niektorých miestach bola vlna v potoku Gidra vysoká až dva metre," povedal obyvateľ (41) Píly, ktorému sa pred valiacou sa vodou podarilo v poslednej chvíli ujsť. Voda strhávala smetné nádoby aj rozličné drevá a iné veci, ktoré jej stáli v ceste. Voda narobila škodu aj v susednej dedine Častá.

Medzi obcami Píla a Častá a Častá - Doľany sú strhnuté mosty, cesty sú neprejazdné. Mostík cez potok v Budmeriach je pod vodou a je prejazdný iba nákladným autom. Dediny, ktoré zasiahla vlna, sú bez elektriny. Ako Čas.sk informoval riaditeľ  múzea Jaroslav Hájiček, bez prívodu elektriny je aj hrad Červený Kameň.

Podľa vyjadrení hasičov z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Pezinku, voda strhla všetky dostupné mosty na úseku cesty od Papierničky po Pílu. Voda sa v utorok večer ďalej valia do obce Dubová, kde strhla most a na ceste medzi Pezinkom a Modrou vyhĺbila veľký kráter. Z malokarpatských vrchov zrážková voda smerovala na obec Budmerice.

Pre hrozbu vyliatia vodnej nádrže bol vyhlásený v obci Horné Orešany pri Trnave 3. stupeň povodňovej aktivity. Voda po búrke stekala lievikom z kopcov Malých Karpát do priehrady v objeme zhruba 12 až 13 m³ za sekundu pričom najviac z nej vie súčasne vytiecť 8 m³/s. Podľa Juraja Puškela, riadiaceho dôstojníka hasičov, ktorí na mieste zasahovali, bola hladina v utorok večer asi 20 centimetrov nad prepadovou čiarou.

Voda strhla most pri stredisku Majdán. "V týchto chvíľach sa schádzajú členovia členovia krízového štábu na obvodnom úrade," informoval Puškel. Dodal, že situácia by sa mohla zlepšiť v prípade, ak by už nepršalo. "Ale zatiaľ to tak nevyzerá," skonštatoval riadiaci dôstojník.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou