Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.05.2011 14:28 | Správy | Zahraničné správy

Satelit NASA zaznamenal najvzdialenejší objekt vo vesmíre

Satelit NASA zaznamenal z dosiaľ najväčšej vzdialenosti mohutný záblesk žiarenia gama (GRB), sprevádzajúci zánik masívnej hviezdy.

Na minulotýždňovej konferencii Americkej astronomickej spoločnosti v Bostone to oznámil tím Neila Gehrelsa z Goddardovho centra kozmických letov v Greenbelte. Neil Gehrels pôsobí ako vedecký šéf tímu satelitu Swift, vypusteného v roku 2004. Ten zachytil 29. apríla 2009 približne päťsekundový záblesk žiarenia gama so zdrojom, ktorý sa premieta do súhvezdia Loveckých psov (Canes Venatici). Keďže išlo o druhý taký záblesk pozorovaný v ten deň, dostal podľa zvyčajného odborného úzu označenie GRB 090429B.

Inkriminovaná hviezda mala približne 30 hmotností Slnka a jej katastrofickým kolapsom, ktorý sa navonok prejavil ako GRB, podľa všetkého vznikla čierna diera.
"Na tomto jave však nie je ani tak dôležité, čo sa stalo, ako to, kde sa to stalo. GRB 090429B totiž vybuchol na samej hranici kozmu, pričom išlo o jednu z najskorších hviezd, ktoré sa utvorili v našom vesmíre," povedal Gehrels.

GRB 090429B sa nachádza vo vzdialenosti 13,14 miliardy svetelných rokov. Zachytené svetlo vyžiaril v dobe, keď mal vesmír iba 520 miliónov rokov. Ukázala to dvojročná analýza údajov o jeho zvyškovej žiare.

Vzdialenostným rekordmanom spomedzi GRB bol v poslednom čase dlho jav zo 4. septembra 2005, ktorý vybuchol 12,77 miliardy svetelných rokov od nás.

O tento primát ho pripravil GRB 090423, vzdialený 13,04 miliardy svetelných rokov, zhodou okolností zachytený iba šesť dní pred najnovším rekordmanom.

GRB sú najväčšie vesmírne výbuchy pozorované na hviezdnej úrovni. Počas niekoľkých sekúnd sa pri nich vyžiari viac energie, ako vydá hviezda typu nášho Slnka za celú svoju existenciu, ktorá trvá približne desať miliárd rokov.

Z masívnej hviezdy sa po nich zvýši čierna diera obklopená hustým diskom horúceho plynu, ktorý na ňu dopadá. Časť tejto hmoty vytvára dva protichodné prúdy vysokoenergetických častíc, pohybujúcich sa rýchlosťou až 99,9 percenta rýchlosti svetla. Vlastný GRB vzniká vtedy, keď tieto prúdy prerazia povrch kolabujúcej hviezdy. Zvyšková žiara zasa vtedy, keď narazia na plyn, ktorý z hviezdy unikol v minulosti.

Práve na základe pozorovania zvyškovej žiary ďalekohľadmi Gemini-North a UKIF na havajskom observatóriu Mauna Kea vedci dospeli k určeniu novej rekordnej vzdialenosti GRB 090429B. Odvodili ju z tzv. červeného posunu (posunu znakov v rozloženom svetle objektu k dlhším vlnovým dĺžkam), ktorý mal hodnotu 9,4.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou
Vďaka role Julesa v Pulp Fiction bol nominovaný na Oscara.
FotoVáš Tip
Do bratislavskej reštaurácie zavítal svetoznámy herec Samuel L. Jackson: Čo si objednal?
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Withdraw cash from an ATM.
Neďaleko Bratislavy vykradli bankomat! Na mieste zasahuje polícia