Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2011 13:58 | Správy | Domáce správy

Fico o voľbe prokurátora: Koalícia svojich poslancov kontrolovala

Vládna koalícia použila pri utorkovej tajnej voľbe generálneho prokurátora kontrolný mechanizmus, čím opätovne porušila princíp tajnej voľby.

Vyhlásil to predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorého strana nazvala kontrolný mechanizmus ako Radičovej kód. Ten mal spočívať v tom, že každý z poslaneckých klubov vládnej koalície mal vopred vyžrebovaný postup, akým spôsobom jeho poslanci vyplnia hlasovací lístok. Aby sa počty nedali úplne spojiť s počtom poslancov konkrétnej strany, koalícia údajne pripočítala alebo odpočítala od každého klubu jedného zákonodarcu.

Výsledkom podľa Smeru-SD je, že na 29 lístkoch bola vyznačená možnosť "zdržal sa" (SDKÚ-DS má 28 poslancov), na 16 bola vyjadrená vôľa "proti" (KDH má 15 poslancov). Osemnásti poslanci preškrtli hlasovací lístok diagonálne a traja vybrali aj možnosť "zdržal sa" aj "proti" (klub SaS má vrátane Igora Matoviča 22 poslancov). Štvrtým spôsobom bolo preškrtnutie lístka horizontálne, čo urobili 13 poslanci (Most-Híd má v NR SR 14 zástupcov). "Dostali sme ďalšiu lekciu z demokracie," komentoval tento postup Fico.

Sulík ničí dôkazy? Lístky z tajnej voľby prokurátora skartovali

Verejnosť vyplnené hlasovacie lístky z utorkovej (17.5.) voľby generálneho prokurátora, ktoré si koalícia podľa Smeru-SD rôznym spôsobom značila, neuvidí.

Novinárom to dnes oznámil predseda NR SR Richard Sulík s tým, že to neumožňuje volebný poriadok. Podľa jeho znenia sa musia lístky po vyhlásení výsledkov voľby skartovať. "Toto sa stalo, poverený pracovník ich skartoval, ja som na to osobne dohliadol," uistil Sulík. Ešte v utorok novinárom povedal, že on osobne by s ich zverejnením nemal najmenší problém, no avizoval, že si zistí právne pozadie veci.

Sulík označil informácie Smeru-SD, že koalícia si lístky značila, aby sa vedela vzájomne odkontrolovať, za hlúposť. "Možno by mali menej čítať sci-fi. "Skrutátori, ktorí tam boli za opozíciu, toto mohli namietať. Keď sa spisovala zápisnica z tajnej voľby, nevzniesli žiadnu námietku. Vtedy tam spali?" pýtal sa. Zopakoval, že voľba prebehla riadne a on sám urobil všetko, čo sa dalo.

Predseda liberálov zároveň informoval, že sa listom obrátil na Ústavnoprávny výbor NR SR s otázkou, či má byť aj druhé kolo voľby generálneho prokurátora, keďže v utorok nebol nikto zvolený. "Môj názor je že nie, lebo bol k dispozícii iba jeden kandidát. Odpoveď výboru očakávam zajtra," avizoval.

Tiež zdôraznil, že predtým, ako bude vyhlásená nová voľba, ktorá by už mala byť verejná, musí byť v Zbierke zákonov zverejnená novela zákona o rokovacom poriadku, ktorú parlament prelomením prezidentovho veta odobril v utorok.

Či bude naďalej koaličným kandidátom Jozef Čentéš, Sulík povedať nechcel. "Toto je otázka na Koaličnú radu, myslím, že spravím celkom dobre, ak to nebudem riešiť cez médiá," reagoval. Problém s Čentéšom, ktorý sa vzdal krátko pred opakovanou tajnou voľbou, majú najmä poslanci KDH. Sulík uistil, že sa pokúsi zvolať stretnutie predsedov strán a premiérky na rokovanie ešte tento týždeň. Dúfa, že verejná voľba prebehne na najbližšej júnovej schôdzi.

Líder SaS si nemyslí, že nastal čas hľadať kandidáta, ktorého by podporila aj opozícia. "Nový generálny prokurátor by napríklad nemal zametať niektoré prípady pod koberec. Neviem si predstaviť, že strana Smer-SD bude súhlasiť s takým kandidátom, ktorý sa pozrie na to, ako to bolo naozaj s tým obstarávaním peňazí vlastnou hlavou," myslí si. Ani SNS by podľa neho nesúhlasila s prokurátorom, ktorý požiada o zbavenie imunity jej poslanca Igora Štefanova.

"My tu vládneme, my sme tu zodpovední za to, aby sa zlepšila vymožiteľnosť práva. Na toto sa musíme skoncentrovať a nie na generálneho prokurátora, ktorý nikomu neublíži, a potom sa búchať do pŕs, že sme ho našli spoločne. Naši voliči toto od nás nečakajú," deklaroval. Sulík je osobne presvedčený, že Čentéš by kauzy pod koberec nezametal. "Preto sme ho aj navrhli," dodal.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!