Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.05.2011 17:54 | Správy | Zahraničné správy

Česká vláda sa rozpadá: Vicepremiér Radek John rezignoval!

Vicepremiér českej vlády a šéf strany Veci verejné Radek John dnes do rúk premiéra Petra Nečasa (ODS) priniesol svoju demisiu.

Zámer z vlády odstúpiť John deklaroval už minulú stredu, ale kvôli následnej práceneschopnosti premiéra mu nestihol rezignáciu doručiť.

Vicepremiér John v apríli prišiel o post ministra vnútra a ako vicepremiér sa mal venovať boju proti korupcii. John vytýkal premiérovi Nečasovi, že mu nedovoľuje vybrať si spolupracovníkov a že necíti podporu svojho protikorupčného úsilia. Johnovým odchodom z vlády počet ministrov za VV v Nečasovom kabinete klesne z pôvodne štyroch na polovicu. Už v apríli musel vládu opustiť minister dopravy Vít Bárta.

Veci verejné mali tajnú radu!

Najmenšia z troch českých koaličných strán, Veci verejné (VV) čelí novému škandálu, ktorý ohrozuje súdržnosť vládnej trojkoalície.

Strana vstupovala do politiky so sľubmi o transparentnom financovaní a boji proti korupcii, ale nové vnútrostranícke dokumenty VV ukazujú na to, že strana to nemyslela vážne a intenzívne pracovala na mechanizmoch tieňového financovania a ekonomického zhodnotenia svojho politického vzostupu.

V reakcii na nové informácie o vnútorných pomeroch vo VV dnes opozičná ČSSD vyslovila žiadosť, aby premiér Petr Nečas odvolal z vlády všetkých ministrov za túto stranu. Znepokojená pomermi vo VV je aj koaličná TOP 09, ktorá požaduje, aby vedenie strany podozrenia vysvetlilo a umožnilo detailnú kontrolu svojho účtovníctva.

Najnovší škandál VV súvisí s tým, že pred dvoma rokmi si strana tajne vytvorila paralelnú riadiacu štruktúru, tzv. Koncepčnú radu. O jej existencii nemala vedieť nielen verejnosť a radoví členovia strany, ale ani oficiálne stranícke orgány. Hlavný sponzor a neformálny šéf strany Vít Bárta následne údajne nechal v úzkom kruhu tejto Koncepčnej rady schváliť svoj desaťstranový dokument, ktorý detailne popisuje možné budúce spôsoby presadzovania zámerov VV a tieňového financovania strany prostredníctvom predražovania verejných zákaziek spriaznenými firmami.

Funkcionári VV, ktorí by sponzorské peniaze do strany priniesli, mali dostať odmenu až 20 percent. O existencii Koncepčnej rady a jej strategického korupčného dokumentu, nazvaného paradoxne Etický kódex VV, podrobne informoval denník Mladá fronta dnes (MFD).

Poslanec a bývalý minister dopravy Vít Bárta sa od dokumentu a informácií MFD dôrazne dištancoval a bývalému kolegovi, poslancovi Jaroslavovi Škárkovi, ktorého VV pred mesiacom vylúčila zo strany, pohrozil súdom. Škárka totiž potvrdil, že tajná rada strany existovala, ako aj to že bol jej členom a podieľal sa na plánoch, ako získať strane peniaze. Tajný plán vznikol v roku 2009, viac ako rok pred parlamentnými voľbami. Nie je ani jasné, či sa korupčný plán podarilo realizovať.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!