Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.05.2011 17:32 | Správy | Domáce správy

Fico o Čentéšovi: Nie je svojprávny, jeho výhovorka je smiešna!

Podľa Roberta Fica sa Jozef Čentéš deň pred zrušením kandidatúry vyjadril, že nič také neplánuje. Čentéš sa obhajuje, rozhodnutie vraj urobil samostatne.

Jozef Čentéš, ktorý sa v piatok (13.5.) vzdal svojej kandidatúry na generálneho prokurátora, odmieta úvahy o tom, že ho pri rozhodnutí vzdať sa kandidatúry niekto ovplyvňoval. "Rozhodnutie stiahnuť moju kandidatúru na generálneho prokurátora som urobil samostatne, individuálne bez ovplyvňovania," píše vo svojom dnešnom stanovisku, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Odstúpil Čentéš na pokyn premiérky?

Reaguje ním na vyhlásenia opozičného Smeru-SD, ktorý tvrdí, že Čentéš odstúpil na pokyn premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Tá sa, ako tvrdia sociálni demokrati, "trasie od strachu, čo s ňou bude". Šéfka exekutívy totiž vyhlásila, že ak bude zvolený opozičný nominant Dobroslav Trnka, podá demisiu.

Podľa šéfa Smeru-SD Roberta Fica neexistujú pochybnosti o tom, že Čentéš bol osobným kandidátom Radičovej. "Štvrtok 12.5. povedal, že sa neplánuje kandidatúry vzdať. Ak sa v piatok vzdal, nebolo to jeho slobodné rozhodnutie, ale ho niekto o to požiadal a úplne smiešne sa vyhovoril na akúsi korupciu," poznamenal.

Fico: Čentéš je nebezpečný!

Jozef Čentéš sa podľa Ficových slov stal nástrojom na zmarenie tajnej voľby, je riadený koalíciou, a preto je nebezpečný. "Človek, ktorý má riadiť generálnu prokuratúru a počúva ich pokyny, nie je svojprávny z hľadiska riadenia prokuratúry," upozornil expremiér.

Celú situáciu si vysvetľuje tak, že koalícia naťahuje čas a bojí sa tajnej voľby. Ak sa totiž na volebnom akte nezúčastní aspoň 76 poslancov, ktorých opozícia nemá, voľba sa bude musieť opakovať až dovtedy, kým nebude voliť nadpolovičná väčšina zákonodarného zboru. Fico zároveň avizoval, že ak koalícia zmarí tajnú voľbu, je to dôvod na odvolanie Ivety Radičovej, pričom návrh na vyslovenie nedôvery bude podaný okamžite. "Vzdanie sa kandidatúry je právne neúčinné, lebo nezodpovedá nálezu ÚS," zdôraznil.

Čentéš svoje odstúpenie vysvetlil tým, že sa v súvislosti s decembrovou tajnou voľbou generálneho prokurátora objavili podozrenia z údajného korupčného správania a údajného vydierania, ktoré sú predmetom vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní. "Nakoľko informácie o týchto podozreniach sa opätovne objavili v médiách, tak za týchto okolností som nechcel byť súčasťou týchto informácií," povedal pre TASR.

Spoločným kandidátom vládnych strán na post generálneho prokurátora sa Čentéš stal 22. novembra 2010. Zástupcovia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd sa na tom dohodli na zasadnutí Koaličnej rady. Generálna prokuratúra doteraz nemá nového šéfa. Rozhodovať o ňom sa bude v utorok 17. mája.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov