Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.05.2011 00:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Kanibal Matej († 42) sedel celé hodiny na nete: Vyhodili ho z práce!

Skvelý sused, dobrý kamarát! Len v dobrom hovoria susedia aj kamaráti zo streleckého klubu o Matejovi Čurkovi († 42) zo Sokoľa pri Košiciach.

Nechce sa im veriť, že práve on bol podozrivý z kanibalizmu. Počítačový špecialista žil pokojne na kraji dediny s partnerkou a dvoma dcérkami (7 a 14 rokov).

Matej Čurko bol bratom známeho hudobníka. S rodinou býval v dedine Sokoľ s 1 030 obyvateľmi neďaleko Košíc asi 7 rokov. „Vždy sa pozdravil a porozprával. Venoval sa rodine a ak niekto zo susedov potreboval pomôcť, nikdy to neodmietol,“ povedala susedka z ulice. Dlhé roky pracoval ako počítačový expert vo viacerých firmách. V marci dostal výpoveď kvôli tomu, že cez pracovnú dobu často chatoval na počítači a odvtedy bol nezamestnaný. Podľa informácií, ktoré získal Nový Čas, mal už vtedy opletačky s políciou. „Stále vysedával na internete,“ tvrdili ďalší susedia.

Miestni vedeli, že Matej Čurko bol športový strelec, patril k tým lepším. Vraj sa aj rád pochváli svojimi zbraňami. Strieľať chodil na strelnicu na Podhradovej ulici a je aj v Klube vojakov v zálohe. Vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite včera obvinil Mateja z prípravy úkladnej vraždy cudzinca a z pokusu vraždy policajta. Informovala o tom hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Kriminalisti urobili obhliadku miesta činu a vecí, ktoré mal Matej pri sebe. Zaistili aj auto, ktorým sa dostavil do blízkosti miesta činu. Prehľadali aj dva domy a tri nebytové priestory. Trvalo to niekoľko hodín.

Čo vedie ku kanibalizmu?

Jednoznače povedať, prečo sa niekto rozhodne skonzumovať človeka, je veľmi náročné. „Bez dôkladných vyšetrení sa nedá zovšeobecniť, z akých pohnútok taký človek koná,“ povedal hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre psychiatriu Ivan Dóci. Podľa neho môže trpieť psychickým problémom, ale môže ísť aj o vážnu duševnú poruchu. „Môže sa aj stať, že by išlo o človeka, ktorý nie je duševne chorý, ale sa tak jednoducho rozhodol,“ dodal Dóci.

Náš hlavný odborník na choroby ľudskej duše sa počas svojej praxe s prípadom kanibalizmu u nás nikdy nestretol a ani nepočul o tom, že by s ním mal skúsenosti niekto z jeho kolegov.

Čo viedlo k týmto chúťkam slovenského kanibala, by zaujímalo aj inú odborníčku. „Kanibalizmus nie je až taký neobvyklý, ale nie za týchto podmienok, ľudia sa k nemu uchyľujú pri nedostatku potravy,“ myslí si psychiatrička a sexuologička Danica Caisová. Podľa nej môže mať takéto konanie sexuálny motív. „V takomto prípade môže ísť o sadizmus vyexponovaný do maxima,“ myslí si odborníčka. Na strane toho, ktorý sa chcel dať zjesť, by zase išlo o extrémny masochizmus. Ak by v tom nebol sexuálny motív, môže ísť podľa Caisovej o duševnú poruchu. „Nikdy som sa s takýmto prípadom nestretla, zatiaľ to poznám iba z literatúry,“ tvrdí odborníčka.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Z Rafahu utiekli už stovky tisíc ľudí: Dôvodom je pokračujúca ofenzíva izraelskej armády
Foto
Hudáček perlil v priamom prenose: Bol som na záchode...
Izraelský minister hrozí demisiou: Toto je dôvodom!
Foto
Slováci žiadne prekvapenie nedopustili: Dvojgólovým hrdinom Hudáček!
Cyklistické preteky Okolo Slovenska si vyžiadajú dopravné obmedzenia.
Vodiči pozor! Tomuto úseku sa vyhnite: Budú sa tu konať cyklistické preteky
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Tragický postup Izraela: V Pásme si vyžiadal desiatky obetí a zranených
Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
V Indii platí výstraha: Teplo si už vyžiadalo viaceré obete!
Iránska držiteľka Nobelovej ceny za mier Narges Mohammadíová.
Laureátka Nobelovej ceny sa postaví pred súd: Obvinená je z propagandy?
(ilustračné foto).
Vírus vtáčej chrípky sa potvrdil v zaľudnenej metropole: Ako znížiť hroziace RIZIKO?
Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Foto
Známe tváre prišli podporiť Slovákov na MS: Dorazil exfarmár alebo syn futbalovej legendy