Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.05.2011 00:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Kanibal Matej († 42) sedel celé hodiny na nete: Vyhodili ho z práce!

Skvelý sused, dobrý kamarát! Len v dobrom hovoria susedia aj kamaráti zo streleckého klubu o Matejovi Čurkovi († 42) zo Sokoľa pri Košiciach.

Nechce sa im veriť, že práve on bol podozrivý z kanibalizmu. Počítačový špecialista žil pokojne na kraji dediny s partnerkou a dvoma dcérkami (7 a 14 rokov).

Matej Čurko bol bratom známeho hudobníka. S rodinou býval v dedine Sokoľ s 1 030 obyvateľmi neďaleko Košíc asi 7 rokov. „Vždy sa pozdravil a porozprával. Venoval sa rodine a ak niekto zo susedov potreboval pomôcť, nikdy to neodmietol,“ povedala susedka z ulice. Dlhé roky pracoval ako počítačový expert vo viacerých firmách. V marci dostal výpoveď kvôli tomu, že cez pracovnú dobu často chatoval na počítači a odvtedy bol nezamestnaný. Podľa informácií, ktoré získal Nový Čas, mal už vtedy opletačky s políciou. „Stále vysedával na internete,“ tvrdili ďalší susedia.

Miestni vedeli, že Matej Čurko bol športový strelec, patril k tým lepším. Vraj sa aj rád pochváli svojimi zbraňami. Strieľať chodil na strelnicu na Podhradovej ulici a je aj v Klube vojakov v zálohe. Vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite včera obvinil Mateja z prípravy úkladnej vraždy cudzinca a z pokusu vraždy policajta. Informovala o tom hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Kriminalisti urobili obhliadku miesta činu a vecí, ktoré mal Matej pri sebe. Zaistili aj auto, ktorým sa dostavil do blízkosti miesta činu. Prehľadali aj dva domy a tri nebytové priestory. Trvalo to niekoľko hodín.

Čo vedie ku kanibalizmu?

Jednoznače povedať, prečo sa niekto rozhodne skonzumovať človeka, je veľmi náročné. „Bez dôkladných vyšetrení sa nedá zovšeobecniť, z akých pohnútok taký človek koná,“ povedal hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre psychiatriu Ivan Dóci. Podľa neho môže trpieť psychickým problémom, ale môže ísť aj o vážnu duševnú poruchu. „Môže sa aj stať, že by išlo o človeka, ktorý nie je duševne chorý, ale sa tak jednoducho rozhodol,“ dodal Dóci.

Náš hlavný odborník na choroby ľudskej duše sa počas svojej praxe s prípadom kanibalizmu u nás nikdy nestretol a ani nepočul o tom, že by s ním mal skúsenosti niekto z jeho kolegov.

Čo viedlo k týmto chúťkam slovenského kanibala, by zaujímalo aj inú odborníčku. „Kanibalizmus nie je až taký neobvyklý, ale nie za týchto podmienok, ľudia sa k nemu uchyľujú pri nedostatku potravy,“ myslí si psychiatrička a sexuologička Danica Caisová. Podľa nej môže mať takéto konanie sexuálny motív. „V takomto prípade môže ísť o sadizmus vyexponovaný do maxima,“ myslí si odborníčka. Na strane toho, ktorý sa chcel dať zjesť, by zase išlo o extrémny masochizmus. Ak by v tom nebol sexuálny motív, môže ísť podľa Caisovej o duševnú poruchu. „Nikdy som sa s takýmto prípadom nestretla, zatiaľ to poznám iba z literatúry,“ tvrdí odborníčka.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou
Vďaka role Julesa v Pulp Fiction bol nominovaný na Oscara.
FotoVáš Tip
Do bratislavskej reštaurácie zavítal svetoznámy herec Samuel L. Jackson: Čo si objednal?
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Withdraw cash from an ATM.
Neďaleko Bratislavy vykradli bankomat! Na mieste zasahuje polícia
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach