Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2011 14:20 | Šport | Hokej

Novinky spod Urpína: Fínsky kouč a skúsený harcovník Kapuš

Fín Alpo Suhonen sa stal novým šéftrénerom v extraligovom hokejovom mužstve HC'05 Banská Bystrica.

Okrem neho vedenie klubu ohlásilo aj ďalší prírastok, rovnako na rok podpísal hráčsku zmluvu aj skúsený Richard Kapuš.

"Angažovaním Alpa Suhonena začíname novú éru v banskobystrickom hokeji," vyhlásil prezident klubu Juraj Koval. "Jeho príchod považujem za veľkú poctu, nielen pre nás v klube, ale aj pre celý slovenský hokej. Sľubujeme si od neho, že pozdvihne úroveň nielen v áčku, ale aj v mládežníckych kategóriách."

Alpo Suhonen má vo svojich 62 rokoch za sebou bohatú kariéru kouča. Uznávaný odborník v rokoch 1982 - 1986 pôsobil v role kouča pri fínskej reprezentácii a ako prvý Európan v roku 2000 trénoval zaoceánsky tím NHL Chicago Blackhawks. "Som rád, že zažijem opäť niečo nové. Moja krajina i Slovensko sa na seba veľkosťou podobajú, obe držia krok s vyspelými hokejovými mocnosťami a pre mňa je pôsobenie tu v Banskej Bystrici veľká výzva. Pokúsim sa nadviazať na moju hokejovú filozofiu, v ktorej sa miešajú tie najlepšie prvky zo zámorského a európskeho štýlu hry."

Bývalý slovenský reprezentant Richard Kapuš prezradil, že už dva roky komunikoval s vedením 'baranov'. "Korektne sme sa dohodli, verím, že aj s chalanmi nájdem spoločnú reč. Hokej je biznis a každý hráč má právo rozhodnúť sa, kde bude pôsobiť, takže si myslím, že aj fanúšikovia pochopia moje rozhodnutie."

Problém by mohol Alpovi Suhonenovi nastať pri komunikácii s hráčmi. "Zisťoval som jazykové znalosti, zo osem až desať hráčov sa priznalo k angličtine, a to by mi už vydalo na dve päťky," zasmial sa Alpo Suhonen. "Niekedy je však lepšie menej rozprávať a viac komunikovať priamo na ľade. Ak nastane vážnejší problém, poslúži Vlado Országh. Inak jestvuje akýsi hrací jazyk, ktorému porozumejú takmer všetci."

Doterajší hlavný tréner Milan Staš zostáva spolu s Vladimírom Országhom pri áčku, no už nie s hlasom rozhodujúcim. "Na hokej máme s Alpom Suhonenom spoločný názor a myšlienky. Zodpovedať budem v lete za fyzickú prírpavu a keď pôjdeme 25. júla na ľad, príde aj Alpo a rozdelíme si kompetencie. Chce počuť náš názor, vedieť naše reakcie na problémy a ja verím, že spolupráca nám bude klapať."

Pocit z doterajších rozhovorov nadobudol Milan Staš zatiaľ veľmi dobrý. "V spoločnej práci nevidím žiaden problém. Keď som sa dozvedel o jeho príchode, dosť som uvažoval, či som neurobil nejakú chybu. Keby mi však niekto ponúkol stáž v zahraničí pri známej osobnosti, odišiel by som. Teraz prišiel finsky uznávaný odborník a ja môžem čerpať z jeho poznatkov, čiže sa mi naskytla stáž bez cestovania. To je obohacujúce, treba na sebe pracovať, moderne trénovať, zachytiť všetky dôležité trendy. Podpísal som zmluvu s klubom na dva plus jeden rok, pán Suhonen na rok, ak by teda po roku odišiel, všetko pôjde v starých koľajách, len s tým rozdielom, že budeme bohatší o ďalšie cenné poznatky."

Prezident klubu Juraj Koval: "Najskôr sme to považovali za vtip, no nakoniec vysvitlo, že Alpo Suhonen má úprimný záujem o našu krajinu, mesto, ľudí, čo tu žijú a podarilo sa nám dohodnúť. Nepredpokladáme, že spoluprácia sa predĺži na viac ako rok, pretože Alpo Suhonen je veľmi vážený a známy, aby sa dlhšie zaviazal. Je to však pre nás česť, že takúto vysokú školu hokeja si hráči a tréneri budú môcť užiť. Očakávame, že všetky kladné prvky si Milan Staš osvojí a v ďalšom roku bude ešte lepším trénerom v našom tíme."

Na fínskeho trénera v službách Banskej Bystrice je zvedavá aj nová posila, Richard Kapuš. "Zažil som švédsku, českú, ruskú školu, no fínskeho trénera som nemal. Fíni sú výborní korčuliari, aj v kombináciácu vynikajú, tréner má skúsenosti s americkým hokejom, takže bude to niečo nové pre všetkých. Ja by som chcel každého presvedčiť, že hokej ešte hrať môžem. Letnú pripravu budem mať individuálnu, v Rusku som šesť rokov takto strávil leto, vyhovuje mi, viem, čo moje telo potrebuje, aj po konzultáciáciách s odborníkmi."

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj