Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.05.2011 20:00 | Šport | Hokej

Mark Messier je pripravený na ponuku trénovať Slovensko

V žiadnom meste Kanady alebo USA neexistuje väčší tlak na úspech v NHL než v New Yorku.

Vyrovnať sa s ním musí aj jedna z najväčších hviezd mužstva z Manhattanu Marián Gáborík, myslí si žijúca legenda zámorského i svetového hokeja Mark Messier. Svoje postrehy tlmočil na prednáške v dejisku MS.

Akoby symbolicky aj o tlaku na hokej v krajine, ktorej reprezentácia s v uplynulých dňoch nedokázala na šampionáte vymaniť z kŕču zodpovednosti za obrovské očakávania verejnosti.

Messier sa zapísal do histórie NHL ako večný kapitán a má tie najbohatšie skúsenosti so životom hokejistu v New York City. Big Apple alebo Melting Pot, kde bol vodcom hráčov Rangers 10 sezón počas dvoch sekvencií, ponúka nespočetné možnosti i prestíž, ale náročný divák i žurnalista z Madison Square Garden berie neúspechy príliš citlivo. Atmosféra a tlak dokáže hráča vyšťaviť tak, že mu podľahne.

"Tlak je enormný, musíte čeliť desiatkam médií, očakávania sú najvyššie. Mužstvo vždy malo zdroje na to, aby si vedelo zabezpečiť služby najväčších hviezd ligy, teraz sa to zmenilo so zavedením platového stropu. Existuje veľmi dlhý zoznam tých hokejistov, ktorí prišli do NYC s veľkou slávou a podmienky nezvládli," opísal osobitné podmienky pre vrcholového hráča v meste, ktoré sa nazýva aj "hlavným mestom sveta".

Od minulej sezóny pôsobí v klube aj slovenský útočník Marián Gáborík, od ktorého príchodu si vedenie tímu sľubovali veľa. V sezóne 2010/11 však bol skôr terčom kritiky ako ospievaným ťahúňom a ostré slová na jeho adresu sa prehĺbili po tom, ako mužstvo skončilo v prvom kole play off. Chlapci z Manhattanu mali na mále už na konci základnej časti, miesto vo vyraďovačke si vybojovali len v poslednom zápase, pričom postup im skôr zabezpečilo zlyhanie Caroliny v záverečných dueloch.

"Osobne mám veľmi rád Mariána ako hráča i ako človeka. Keď ste jedným z hlavných ťahúňov mužstva a tímu to nejde, vždy budú prví na listine 3-4 najlepší hráči, na ktorých sa bude zvaľovať najväčšia vina. Marián medzi nich patrí. Receptom na prekonanie tlaku je veľká sebadôvera vo svoje hráčske schopnosti, ale takisto aj ľudské kvality a nikdy sa ich nezriecť. Hráč sa z jedného dňa na druhý nestáva hviezdou, ani zlým hráčom," radil slovenskému krídelníkovi "večný" kapitán.

Messier bol jedným z hrdinov, ktorý znovu priniesli po viac než polstoročí pohár do pravého centra mesta. Nie na západ od rieky Hudson, kde sídlia Devils z New Jersey (stále však považovaní za newyorský tím), ani nie na Long Island, kde majú zase základný stan ďalší úhlavní rivali z Islanders. Jediný klub z trojice newyorských - Rangers, ktorý patril do "Pôvodnej šestky", vyhral Stanleyho pohár tretíkrát v roku 1940 a fanúšikovia čakali 53 rokov na ďalší. Rangers sa stali srdcovou záležitosťou Messiera od roku 1991, ale v meste sa nestal ihneď "prorokom".

"Mal som za sebou úspešné roky v Edmontone, ale potreboval som zmenu. A úvod po trejde do Rangers veru nebol ľahký, každý totiž v meste uveril, že teraz je tá chvíľa, teraz sa pozbieral ten tím, ktorý vie navrátiť víťazný nimbus nad Manhattan," vrátil sa v spomienkach o dve desaťročia späť Messier.

Rangers vyhrali Prezidentskú trofej, ale narazili v druhom kole play off na obhajcu pohára Pittsburgh s Mariom Lemieuxom, Jaromírom Jágrom, Kevinom Stevensom, ale aj s NHL lúčiacim sa Bryanom Trottierom. "Jazdci" sa snažili, ale prehrali 2:4 a zarmútili priaznivcov. O sezónu na to nepostúpili ani do play off a v klube sa upratovalo.

"Bol som v podobnej situácii ako je teraz Marián, mal som to ťažké. Bol som jedným z tých, u ktorých sa hľadala príčina neúspechov, napokon som mal aj "céčko" na hrudi. Musel som si pripomínať dennodenne, že na to mám, že som prišiel z miesta, kde sa získal Stanleyho pohár päťkrát. Bol som pozitívne naladený a prinieslo to ovocie," našiel Messier paralelu medzi dnešnými časmi a minulosťou Rangers. Pohár putoval do New Yorku a k Rangers po sezóne 1993/94 a s hráčmi oslavovalo na uliciach 2 milióny ľudí.

Odvtedy však znovu nasledujú len roky "pohárových suchôt", hráči v modrých dresoch ani ich vedenie zatiaľ nevedia vytvoriť kolektív, ktorý by bol konkurencieschopný s elitou ligy. Za posledných 10 rokov je maximom 2. kolo play off, pričom v polovici sezón si mohli hráči i diváci "oddýchnuť" od hokeja už po základnej časti.

V minulosti mali Rangers renomé podobné futbalovému Realu Madrid, teda vedeli zlanáriť najväčšie hviezdy ligy, ale výsledky zaostali. "Jazdci" si vedeli získať Jaromíra Jágra, Waynea Gretzkého, Pavla Bureho, Jariho Kurriho, Luca Robitaillea a iné hokejové celebrity, no jediným pamätným zostal iba rok 1994.

"V minulosti boli zdroje, hranicou boli nebesá, ale tá éra je už za nami. Odkedy existuje platový strop, každý tím musel v NHL pristúpiť k inej stratégii tvorby mužstva. Takže draft a rozvoj talentov sa stali prioritami. Toto sa deje aj u Rangers v súčasnosti," priznal Messier, ktorý sa v stratégii vyzná, keďže je momentálne špeciálnym poradcom generálneho manažéra Newyorčanov.

Messier sa vrátil aj k prebiehajúcim majstrovstvám sveta. "Na triumf je to veľmi ťažký turnaj. Ale na Slovensku si je toho vedomý každý, keďže všetci vieme ako teraz dopadla vaša reprezentácia. Dôvodom je to, že je extrémne náročné vystavať perfektný tím za niekoľko týždňov. Potrebuje to čas vytvoriť stratégiu technicky, nehovoriac o dôvere hráčov v niekoľkých rovinách," poznamenal Messier a na otázku, či by bol ochotný prijať funkciu reprezentačného kouča na Slovensku, reagoval s úsmevom: "Som pripravený. Keď príde ponuka..."

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia