Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.04.2011 08:00 | Správy | Servis

Tankujeme draho ako nikdy: Liter benzínu stojí aj 1,479 €!

Najpoužívanejší 95-oktánový benzín bude zrejme atakovať hranicu 1,50 € za liter! Od začiatku roka cena neustále rastie.

Tento víkend prekonala doterajší rekord, keď liter benzínu zase zdražel o 1 - 2 centy na liter. Smutná správe pre motoristov je, že ďalšie zdražovanie nás opäť čaká budúci víkend! Motoristi si už nechtiac zvykli, že jazdenie je čoraz drahšie.

Zvýšené náklady na dopravu sa navyše odrazia v cenách všetkých tovarov. V sobotu stúpla cena benzínu na slovenských čerpacích staniciach približne o 1,5 centa na liter. Priemerná cena najpredávanejšieho benzínu 95 Natural sa vyšplhala na 1,446 €/l, na mnohých pumpách je to však aj 1,480 €/l.

Benzín momentálne tankujeme najdrahší v histórii. Platí to od začiatku roka, keď zdraželi ceny benzínov približne o 5 až 6 centov za liter,“ tvrdí Tomáš Novotný zo servera natankuj.sk. Už na začiatku roka ceny benzínov prelomili svoj „eurový“ rekord. Pred dvoma mesiacmi pokorili aj rekord vyčíslený v slovenských korunách z roku 2006, keď stál liter 42,60 Sk. A dnes, po prepočítaní z eur, platíme za benzín na niektorých pumpách až 44,59 Sk (1,480 €)!

Za rastom cien benzínu je nestabilná ekonomická situácia vo svete, ale tiež kríza v severnej Afrike, ktorá ohrozuje dodávky ropy. Podľa Novotného sa dá preto očakávať, že ceny benzínu budú rásť aj naďalej. „Môžeme predpokladať, že ceny koncom týždňa narastú o 1 až 2 centy na liter benzínu. Pokiaľ ide o naftu, dá sa skôr očakávať, že jej cena sa meniť nebude,“ dodáva.

Tankujete menej?

Daniela, Banská Bystrica:
Ceny benzínu sú veľmi vysoké a samozrejme, že ma to hnevá. Auto však potrebujem na bežné fungovania počas dňa, a preto nemám na výber. Snažím sa jazdiť čo najmenej, ale nie vždy sa to dá.

Milan, Žilina:
Ceny pohonných hmôt idú rapídne hore. Samozrejme, že sa kvôli tomu musíme obmedziť. Robí nám to škrty v rodinnom rozpočte. Teraz si rozmyslíme, či sa nám cesta oplatí a aj to, či zoberiem plnú nádrž.

Martin, Stará Turá:
Každý deň chodím do práce autom, keďže má nízku spotrebu. Stále sa mi to ešte oplatí, keď to porovnám s časom pri prestupovaní a peniazmi, ktoré by som dal za lístky na iné dopravné prostriedky.

Beáta, Bratislava:
Obmedzila som nákup benzínu a zrejme si pôjdem kúpiť električenku. Ale dôvody kvôli čomu je benzín drahší sú horšie, teda vojna v Líbyi, ako to, že ja zaplatím zaň viac. Jazdím menej a viac využívam MHD.

Ľudia frflú, ale jazdia

Ľudia vraj tankujú rovnako, len viac frflú na ceny. Na niektorých pumpách však pokles zaznamenali. „Zákazníci sú opatrnejší, väčšinou zoberú benzín za 10 alebo 15 eur, netankujú plné nádrže. Ale aj minulý rok začali ľudia tankovať viac až v máji alebo júni,“ hovorí Róbert, zamestnanec bratislavskej čerpacej stanice.

Ľudia nie sú, samozrejme, spokojní so zvyšovaním cien, ale keď potrebujú auto, nemajú na výber,“ vraví Bohuš Brna (51), vedúci pumpy v obci Čerín (okr. Banská Bystrica). Ako dodáva, pokles nezaznamenali, tankovať chodia najmä pravidelní zákazníci. Najčastejšie však natankujú benzín za 10 alebo 15 €.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu