Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.05.2011 13:29

Američania váhajú so zverejnením fotiek mŕtveho bin Ládina († 54)

Spojené štáty americké majú fotografie zabitého Usámu bin Ládina, ale váhajú s ich uverejnením.

Stále utajované snímky mŕtveho vodcu teroristickej siete al-Káida zachytávajú presnú smrtiacu ranu nad jeho ľavým okom, oznámil predstaviteľ USA.

Informácia prichádza v čase, keď sa vynárajú na povrch podrobnosti o americkom zásahu v pakistanskom meste Abbottabad, pri ktorom dostali Američania do rúk nielen telo najhľadanejšieho teroristu na svete, ale pravdepodobne aj veľmi dôležité záznamy al-Káidy. Jeho osud bol spečatený za necelých 40 minút, počas rýchlej vojenskej akcie, ale jej príprava trvala roky.

Šéfa al-Kájdy zabili dve strely

Podľa vyjadrení USA, pri útoku špeciálneho amerického tímu boli zhabané počítačové harddisky, nosiče DVD, dokumenty a ďalšie predmety, ktoré môžu poskytnúť USA dôležité podrobnosti o operáciách al-Káidy a pomôcť aj pri hľadaní bin Ládinovho zástupcu Ajmana az-Zawahrího. CIA (Ústredná spravodajská služba) už skúma tento materiál.

Americká administratíva zvažuje, či zverejní fotografie tela bin Ládina a video z jeho rýchleho pochovania v mori. Predstavitelia váhajú so zverejnením, lebo ukázaním snímok bin Ládinovho tela nechcú rozdúchať islamské vášne. Zároveň si však želajú vyvrátiť fámy, ktoré sa šíria v Pakistane a za jeho hranicami, že bin Ládin stále žije. Predstavitelia USA uviedli, že fotografický materiál dokazuje, že bin Ládina strelili nad ľavé oko, čo mu odtrhlo časť lebky. Takisto ho strelili do hrude.

Bin Ládina chytili vďaka mučeniu väzňov v Guantanáme

Bin Ládin žil v opevnenom komplexe v malom meste Abbottabad šesť rokov, uviedli predstavitelia. Nachádzal sa teda veľmi ďaleko od neľútostnej a drsnej oblasti pri pakistanskej hranici, kde sa mal podľa predpokladov USA ukrývať.

Príslušníci elitného protiteroristického komanda SEAL námorných síl USA pri útoku zhodili laná dolu z vrtuľníkov, zabili pomocníkov bin Ládina a dostali sa do hlavnej budovy komplexu. Obama a jeho bezpečnostný tím sedeli v miestnosti Bieleho domu a monitorovali útok. Nervózne sledovali a počúvali, ako sa pred ich očami odvíja situácia. "Minúty plynuli ako dni," povedal poradca Bieleho domu pre boj proti terorizmu John Brennan.

Bin Ládina "dostali" príslušníci v posledných desiatich minútach operácie.
Podľa predstaviteľov USA informácie, ktoré nakoniec viedli k chyteniu a zabitiu bin Ládina, získali od väzňov zadržiavaných v tajných väzniciach CIA vo východnej Európe. Tam vyšetrovatelia získali falošné mená používané poslom, ktorému bin Ládin obzvlášť dôveroval.

Trvalo dlhé štyri roky, kým sa agenti dozvedeli skutočné meno muža, a potom ďalšie roky, kým vyšetrovatelia dosiahli veľký prelom v prípade. Niekedy v polovici roka 2010 počuli tajní agenti muža, ako telefonuje, a dokázali lokalizovať miesto jeho pobytu - špeciálne postavený komplex za milión dolárov s múrmi vysokými až 5,5 metra, na vrchu s ostnatým drôtom. Útok sa uskutočnil pod rúškom tmy. Okrem bin Ládina zahynul aj jeden z jeho synov Chálid. Bin Ládinovu manželku strelili do lýtka, ale prežila. Zabitý bol tiež posol a jeho brat a neznáma žena.

Poslom bol muž narodený v Kuvajte, Šajch Abú Ahmad, ktorý bol známy aj pod menom Abú Ahmad al-Kuwajtí. V komplexe sa po útoku našli aj ďalšie osoby - 23 detí a deväť žien. Americkí vojaci ich odovzdali pakistanským úradom, uviedol predstaviteľ USA, ktorý si neželal byť menovaný.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka