Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.05.2011 10:54

Súd s Rasťom Žitným pokračuje: Vytýčili nový termín procesu

Exmoderátor Rasťo Žitný sa musí opäť postaviť pred súd. Súd v Malackách už vytýčil termín nového pojednávania na 20. júna.

V kauze tragickej nehody Rastislava Žitného, ktorá sa vrátila na Okresný súd v Malackách, už bol na tento súd z Ústavu súdneho inžinierstva (ÚSI) v Žiline dodaný súdnoznalecký posudok. "Súdnoznalecký posudok z Ústavu súdneho inžinierstva Žilina v trestnej veci obžalovaného R.Ž. bol na Okresný súd Malacky doručený 28. apríla. S posudkom sa teraz musia oboznámiť všetci účastníci konania. Zákonný sudca vytýčil termín hlavného pojednávania na 20. júna," odpovedal hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Kauza dopravnej nehody bývalého moderátora spravodajstva, pri ktorej zahynul päťročný Tomáš Žilavý, sa vrátila na prvostupňový súd - Okresný súd v Malackách, keď o tom 21. októbra 2010 rozhodol odvolací Krajský súd v Bratislave na svojom neverejnom zasadnutí. "Krajský súd v Bratislave na neverejnom zasadnutí v odvolaní v trestnej veci obžalovaného Mgr. R. Ž. rozhodol tak, že napadnutý rozsudok zrušil a vec vrátil súdu prvého stupňa, aby opätovne konal a rozhodol. Dôvodom rozhodnutia odvolacieho súdu je, že zistil vo veci procesné pochybenia. Odvolací súd taktiež považuje za potrebné zopakovať súdom prvého stupňa niektoré vykonané dôkazy, ako aj potrebu vykonania ďalších dôkazov," uviedol vtedy hovorca Adamčiak.

Žitný podal odvolanie proti trestu 2 a pol roka väzenia

Bývalý moderátor v septembri podal odvolanie voči júnovému rozsudku Okresného súdu v Malackách, ktorý ho odsúdil na 2,5 roka väzenia nepodmienečne a zároveň mu uložil päťročný zákaz činnosti riadenia motorových vozidiel, v prípade usmrtenia päťročného Tomáša Žilavého.

Následne prvostupňový súd zaslal podané odvolania protistranám (odvolanie prokuratúry obžalovanému, odvolanie obžalovaného prokuratúre), aby sa k nim vyjadrili. Až keď mal okresný súd k dispozícii všetky tieto písomnosti, postúpil vec odvolaciemu Krajskému súdu v Bratislave. Voči spomínanému júnovému rozsudku sa predtým odvolala aj prokuratúra. Odvolanie malackej prokurátorky v polovici júla potvrdil hovorca Adamčiak a aj námestníčka Krajskej prokuratúry v Bratislave Věra Datinská. "Dôvodom odvolania je, že sa prokurátorka nestotožnila s rýchlosťou, akú určil súd, a trvá na rýchlosti z obžaloby a tiež žiada vyšší trest," uviedla Datinská.

Žitný si mal trest odsedieť v base s minimálnym stupňom stráženia

Rastislav Žitný by si mal trest odsedieť vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Podľa Adamčiaka súd dospel k záveru, že z dokazovania bola preukázaná vina obžalovaného. Rozsudok nebol právoplatný. Bývalý moderátor mal na odvolanie 15-dňovú zákonnú lehotu, ktorá začala plynúť dňom, kedy mu bol rozsudok doručený. Súd totiž verdikt vyhlásil bez prítomnosti Žiotného. Dokazovanie v prípade tragickej nehody bývalého moderátora spravodajstva sa vtedy pred okresným súdom skončilo výsluchom posledných troch svedkov, z ktorých boli dve znalkyne.

Žitný: Za nehodu môže chrbtica

Proces s Rastislavom Žitným sa začal 1. marca, keď súd okrem neho vypočul viacero svedkov. Exmoderátor svoju nevinu za autonehodu odôvodňuje bolesťami chrbtice, pre ktoré vraj tesne pred nehodou na chvíľu stratil vedomie a keď precitol, už nemohol sledu udalostí zabrániť.

Rastislav Žitný sa mal 29. júna 2008 na svojom Audi rútiť po ceste za Rohožníkom rýchlosťou 142 kilometrov za hodinu. Pritom nezvládol zákrutu a vzápätí narazil do 34-ročného Milana Žilavého, ktorý sa s dvoma malými synmi vybral na cyklistický výlet. Päťročný Tomáš zahynul, jeho brat a otec utrpeli zranenia. V bezvedomí a vážne zranený skončil aj bývalý moderátor.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vláda sa bude venovať členstvu Slovenska v EÚ: Premiér objasnil, o čo ide
(ilustračné foto)
Mierite na hokejové MS do Ostravy? Dobre čítajte! Organizátori majú dôležité informácie
Na snímke ekonomický expert za Kresťanskodemokratické hnutie Jozef Hajko.
KDH o RTVS: Zmeny znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí
Speváčka trpela v bolestiach dva týždne.
Foto
Desivé dni Veroniky Nízlovej: Slzy a neutíchajúca bolesť! Twiinske zistili nepríjemné ochorenie
Bývalého mafiánskeho bossa Černáka čaká súd, ktorý rozhodne o jeho prepustení z basy.
Foto
Bývalý kulturista Reichel má pre Černáka drsnú výzvu: Ak bossa mafie prepustia, chce s ním bojovať!
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Dlh v zdravotníctve vyrástol na 817 miliónov eur: Mohol byť ešte vyšší
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Toto Amerika nemala robiť! Čína zúri: Hrozí ďalší konflikt? Ich slová hovoria za všetko
 Nitrianski colníci zadržali falzifikáty riflí za 1,69 milióna eur
Foto
Nitriansky colníci zhabali fejky za 1,69 MILIÓNA! Odhalil ich tento DETAIL
Sydney Sweeney
Foto
Filmová producentka totálne NALOŽILA známej herečke: Nevie hrať a nie je ani PEKNÁ!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Boj proti medveďom: Z envirorezortu sa presunie 200.000 eur zásahovým tímom
Budova RTVS
Vláda rozhodla o zákone o Slovenskej televízii a rozhlase! Čo sa mení?
Na snímke poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS).
Zákony o strategických investíciách a VO sú podľa SaS nebezpečné: Sme zásadne proti