Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.05.2011 00:00

Samson o pomste al-Kájdy: MS v hokeji sú magnetom pre teroristov!

Celých desať rokov trvalo, kým Američania dostali hlavu Usámu bin Ládina, ktorý bol zodpovedný za najhoršie teroristické útoky v USA.

Celý svet teraz čaká, čo bude nasledovať. Bezpečnostný analytik Ivo Samson nám v rozhovore prezradil, že nič horšie ako doteraz, by prísť nemalo.

Američanom sa podarilo zlikvidovať najhľadanejšieho teroristu. Čo to pre nich znamená?
"Domnievam sa, že americká strana to použije ako veľké PR a ako dôkaz toho, že americké mlyny melú pomaly, ale melú. Od počiatku sme stále počuli, že Spojené štáty prinútia týchto ľudí niesť zodpovednosť a pykať za svoje činy. Týchto ľudí sa nepodarilo predviesť pred súd. Tento človek bol zrejme zabitý v prestrelke. To znamená, že Spojené štáty to využijú ako príklad toho, že ich desaťročná kampaň, ktorá začala inváziou do Afganistanu, pokračovala v Iraku a iných krajinách a bola úspešná. Hlavní vinníci útokov z 11. septembra boli dopadnutí, poprípade zlikvidovaní. Z hľadiska boja proti terorizmu bol toto úspech."

Hrozí, že budú chcieť extrémisti smrť svojho vodcu pomstiť?
"Je to otvorené, ale myslím si, že al-Kájda bola rozbitá, najmä po útoku v Afganistane. To jednotné velenie a presieťovanie bolo rozptýlené a už nijaká al-Kájda neexistovala. Išlo len o nejakú virtuálnu sieť, o ktorej sa vo svetových médiách hovorilo, že ide o organizáciu napojenú na al-Kájdu, ale to spojenie bolo skôr duchovné alebo symbolické, lebo al-Kájda nebola v stave, že by vydávala rozkazy alebo mohla koordinovať nejaké útoky. Išlo o nejaké voľné združenie, ktoré skôr na vlastnú päsť v mene tej slávnej al-Kájdy podnikalo nejaké teroristické útoky. To sa teraz už zrejme nebude opakovať, ale či al-Kájda a jej odnože majú prostriedky, kapacity a spôsobilosti na to, aby podnikali útoky na USA, nie je zrejmé. Ale nie je to pravdepodobné, lebo al-Kájda sa o toto pokúša už desať rokov, lebo hneď po 11. septembri 2001 sľubovali krvavé kúpele a tvrdili, že je to len začiatok. Západné sily vtrhli do Afganistanu a Iraku a skôr tam viedli vojnu s predstaviteľmi extrémistických islamských skupín. Zrejme hrozby tu budú, lebo z islamského a arabského sveta budú prisahať pomstu a pokračovanie v ozbrojenom boji. Ale myslím si, že nič horšie než doteraz už nepríde.

Na Wikileaks sa objavili informácie, že al-Kájda po zabití bin Ládina zaútočí na jadrovú elektráreň. Je to reálne?
"Hrozby tu boli vždy a keby mali šancu zaútočiť na jadrovú elektráreň, tak to dávno urobia. Všade vo svete však patria k najstráženejším objektom. Hrozba pomsty a odvety tu je, ale o to sa už tieto skupiny pokúšajú desať rokov. Ide o to, či ide o útok na nukleárne zariadenia alebo útok za použitia jadrových zbraní. Aj keby ich mali, bolo by ťažké ich použiť.

Ktoré krajiny sú najviac ohrozené terorizmom. Hrozí niečo aj Slovensku?
Najviac sú ohrozené krajiny, ktoré sú najmenej bránené, krajiny, ktoré sú dôležité a krajiny, ktoré budia najväčšiu publicitu. Slovensko nezapadá do typológie krajiny, na ktorej by sa mala vykonať pomsta. Spadajú tam Spojené štáty, Veľká Británia, ale Slovensko je celkom bezvýznamná krajina, ekonomicky slabá, medzinárodne neznáma. Nedá sa vylúčiť takýto útok, ale považujem to za málo pravdepodobné.

Nezvyšujú sa šance tým, že usporadúvame majstrovstvá sveta v hokeji?
"Toto je magnet na zviditeľnenie sa, ale v tomto prípade je tu niekoľko prekážok - kontrola prichádzajúcich na Slovensko a kontrola domácej sféry. Moslimská komunita na Slovensku je mimoriadne nepočetná a navyše dosť monitorovaná tajnými službami.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval
obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu