Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.04.2011 12:35 | Správy | Domáce správy

Fico o voľbe prokurátora: Tajná voľba by bola katastrofou pre koalíciu

Opozičný Smer-SD chce do slovenskej ústavy zakotviť, že Slovensko uznáva len individuálne, teda nie kolektívne práva príslušníkov národnostných menšín.

„Európske právo nepriznáva kolektívne práva, v maďarskej ústave sa zjavuje,“ vyhlásil dnes po rokovaní tieňového kabinetu Smeru-SD podpredseda strany Marek Maďarič. Túto reakciu Smeru-SD vyvolalo prijatie nového znenia maďarskej ústavy.

Maďarič je sklamaný z toho, ako slovenská vláda postupuje vo vzťahu k Maďarsku. „Som presvedčený, že pán Mikuláš Dzurinda a pani Iveta Radičová dali prísľub maďarskej strane, že slovenská vláda nebude komentovať maďarskú ústavu,“ obvinil vrcholových vládnych predstaviteľov. Myslí si, že práve sused krajiny, ktorá smeruje k autoritárskemu režimu, by mal hlasno kričať a upozorňovať na to, čo sa v nej deje.

Presné znenie novely zatiaľ nie je známe, podľa Maďariča sa precizuje, bude však do parlamentu doručené do piatka 29. apríla, aby sa o nej mohlo rokovať na najbližšej riadnej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne 17. mája.

V novej maďarskej ústave sa píše, že Maďarsko nesie zodpovednosť za osud zahraničných Maďarov a bude podporovať ich snahy o uplatňovanie kolektívnych práv.

Vláda sa bojí odborárskych protestov

Opozičný Smer-SD plne podporuje súboj odborárov s vládou o novelizáciu Zákonníka práce. "Rovnako ako odbory aj Smer-SD je toho názoru, že novelizácia zákonníka, ako je pripravená, je úplne nezmyselná. Predovšetkým vedie k výraznému oslabovaniu pracovnoprávnej ochrany ľudí na Slovensku," vyhlásil po dnešnom rokovaní tieňového kabinetu predseda strany Robert Fico.

Smer-SD má podľa neho zároveň vážne podozrenie, že vláda posunula svoj rokovací deň zo stredy na štvrtok (28.4.) práve kvôli dnešnému protestnému zhromaždeniu Konfederácie odborových zväzov proti zmenám v pracovnom kódexe pred Úradom vlády SR. "Vláda, ktorá sa bojí ľudí, nemá byť vládou. Ak zmenili rokovací deň zo stredy na štvrtok len preto, aby neboli konfrontovaní ľuďmi, ktorí majú iný názor ako pravicová vláda, je to prejav strachu," myslí si opozičný líder.

Koalícia tajnú voľbu prokurátora nedopustí

Opakovaná tajná voľba generálneho prokurátora v parlamente nebude tajnou, myslí si predseda Smeru-SD Robert Fico. „Oni musia niečo vymyslieť, nemôžu ich nechať len tak, že choďte a voľte, to bude pre nich absolútna katastrofa. Preto ja tiež čakám s čím prídu, s akými sofistikovanými metódami vzájomnej kontroly,“ popísal dnes Fico po rokovaní tieňového kabinetu, čo si myslí o tom, ako sa koalícia v máji postaví k ďalšej voľbe generálneho prokurátora.

Od koaličného kandidáta Jozefa Čentéša chce Fico počuť, čo si myslí o zmenách na prokuratúre, ktoré v parlamente presadila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS). „Ak niekto, hoc je politický nominant vládnej koalície, chce kandidovať, musí povedať aspoň dve súvislé vety k tomu, či si myslí o zákone o prokuratúre, ktorý likviduje nezávislosť prokuratúry a dáva prokuratúru pod kontrolu ministerstva spravodlivosti, teda vlády Slovenskej republiky. Budeme od neho chcieť, aby predstúpil pred poslancov národnej rady a odpovedal na túto jednoduchú, elementárnu otázku,“ povedal.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?