Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.04.2011 11:16 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Turecký kamión: Za peniaze za drogy sa mali nakúpiť zbrane pre teroristov

Na zabezpečenie peňazí na zbrane, ktoré mali skončiť v rukách teroristov IRA a ETA, mala slúžiť známa zásielka drogového prekurzora, tzv. tureckého kamióna.

Podľa polície medzinárodná skupina so sídlom v Slovinsku, pôsobiaca vo viacerých krajinách EÚ, chcela kúpiť zbrane, previezť ich na Slovensko a predať ich teroristom. Na nákup zbraní plánovali použiť peniaze získané za drogy. O takomto pozadí známej udalosti s kamiónom dnes informoval policajný prezident Jaroslav Spišiak. „Teraz nastal čas, kedy už môžeme povedať viac-menej celú informačnú databázu,“ informoval Spišiak po rokovaní s partnerskými zložkami, s ktorými operatívne a následne aj trestnoprávne dokumentovali činnosť zločineckej organizácie. “Zabezpečili sme stíhanie jednej z najzložitejších, či momentálne najvplyvnejších zločineckých skupín na úseku drogovej a zbrojnej nelegálnej aktivity,“ tvrdí Spišiak, podľa ktorého členom hrozia tresty 20, 25 rokov väzenia až doživotie

Ešte minulý rok, presne 24. septembra slovenský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie za založenie, zosnovanie a podporovanie teroristickej organizácie, výrobu a obchodovanie s drogami a obchodovanie so zbraňami. Tento krok urobili na základe preverených informácií, ktoré získala slovenská polícia. Podľa nich skupina plánovala svojimi nelegálnymi aktivitami zabezpečiť zbrane. „Toto značné množstvo zbraní plánovala dopraviť do SR a následne predať tieto zbrane teroristickým organizáciám ETA a IRA,“ uviedol slovenský policajný prezident. Peniaze na „krytie tohto obchodného prípadu“ chceli zabezpečiť členovia skupiny drogovou trestnou činnosťou. Skupina si zadovážila prekurzor – anhydrit kyseliny octovej, ktorý chcela prepraviť do cieľovej krajiny na výrobu heroínu, ten mal byť dopravený do Európy a distribuovaný prevažne v Taliansku, Holandsku, Veľkej Británii, Českej republike a na Slovensku.

Slováci kontaktovali Europol a zistilo sa, že skupinu už dávnejšie monitorujú skoro po celej Európe, ale nikdy sa nepodarilo zabezpečiť také dôkazy, ako v tomto prípade na Slovensku. Rozbehla sa teda medzinárodná akcia. Spišiak odmieta, že by bola „zbabraná“ alebo zmarená, ako sa to medializovalo po zadržaní vodiča českej prepravnej firmy v Turecku. „Pravda je celkom inde, lebo my sme mali pod kontrolou celú tú zločineckú skupinu. Ak by sa ten heroín prevážal na naše územie, my by sme to zas vedeli a zas by sme to monitorovali,“ vysvetlil Spišiak, ktorý pripúšťa len to, že sa možno zmarilo turecké pôsobenie na akcii – nedokázali identifikovať, kam by sa anhydrit ďalej prepravoval a kde by sa vyrábal heroín.

Predlžovanie operácie v Turecku zapríčinilo, že dvaja členovia skupiny vyslaní na Slovensko, ktorí držali ako rukojemníka hlavného organizátora prepravy prekurzora, teda logistu, začali mať iné plány. „Hrozilo, že v prípade zmarenia a nepreclenia tovaru v Turecku (fiktívne bolo deklarované, že sa prepravuje dezinfekcia – pozn. SITA), túto osobu zavraždia,“ vyhlásil Spišiak a vysvetlil, že preto museli akciu zastaviť. To sa stalo 23. decembra 2010, keď boli zadržaní dvaja Slovinci. Pohyb hlavných aktérov monitorovali a v marci obvinili ďalších šesť členov skupiny. Napokon 13. a 15. apríla slovinskí policajti zadržali posledných troch obvinených. „Išlo o organizačné jadro celej skupiny,“ konštatoval Spišiak. Všetci zadržaní v prípade sú vo väzbe, výnimkou sú len dve osoby zadržané v Slovinsku, ktoré majú len obmedzujúce opatrenia – povinné hlásenia o svojom pobyte.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?