Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.04.2011 10:58 | Správy | Domáce správy

Spor Radičovej s Miklošom vyhral minister financií: Na čo sa v SDKÚ čaká?!

Vojna medzi Radičovou a Miklošom o zodpovednosti šéfa daňového riaditeľstva za kauzu prenájom budovy v Košiciach sa skončila debaklom.

Kým včera premiérka na rokovanie Prezídia SDKÚ prichádzala s tým, že Mikulčík klamal, a s opätovnou žiadosťou o jeho odvolanie, zo súboja dvoch podpredsedov vyšiel suverénne víťazne minister financií Ivan Mikloš. Celú kauzu preverí Najvyšší kontrolný úrad, odvolávať sa nebude ani šéf daniarov a nepadne ani financmajster. SDKÚ tak opäť ukázala, že Radičová je zrejme premiérkou len na papieri.

Celý spor sa rozhorel okolo prenajmú budovy pre daňové riaditeľstvo v Košiciach od firmy člena SDKÚ.

865568:article:true:true:true

Po niekoľkohodinovom rokovaní Prezídia SDKÚ predstúpil pred novinárov len šéf strany Mikuláš Dzurinda. Hlavní aktéri sporu Radičová a Mikloš chýbali. „Iveta Radičová zotrváva na svojom postoji, že šéf daňového úradu Miroslav Mikulčík má vyvodiť zodpovednosť za sporný prenájom budovy pre daňové úrady v Košiciach a odstúpiť. Zároveň však rešpektuje kompetencie ministra financií Ivana Mikloša, ktorý Mikulčíka nechce odvolať,“ povedal Dzurinda. Kauzu má podľa neho rozhodnúť Najvyšší kontrolný úrad, ktorý ju prešetrí a potom zaujmú spoločné stanovisko.

Výsledok rokovania prezídia strany jasne ukazuje, že premiérka Iveta Radičová nemá vo vláde jasné slovo. Pred samotným rokovaním prezídia sama vyhlásila, že informácie, na základe ktorých minulý týždeň najprv Mikulčíka obhajovala, „neboli pravdivé“. „Nič som na názore nezmenila. Sú tam pochybenia, trvám na svojich vetách,“ zdôraznila po rokovaní prezídia Radičová. Pripustila, že ako premiérka síce je šéfkou ministra financií, ten je však zase šéfom generálneho riaditeľa DR SR.

Generálny riaditeľ Daňového riaditeľstva SR Miroslav Mikulčík je priamym podriadeným ministra financií. Ten ho nechce odvolať.

872332:article:true:true:true

Dzurinda si nemyslí, že Mikulčíkovo zotrvanie vo funkcii oslabí pozíciu Radičovej ako predsedníčky vlády. Politológ Michal Horský má však iný názor a podľa neho to jasne ukazuje na to, že Radičová nemá ako premiérka vo vláde posledné slovo. „Pozícia premiérky Radičovej vo vlastnej strane po takzvanom vyriešení kauzy, de facto jej odročení dostratena, je slabšia, ako sa predpokladalo. Po tomto verejnom ponížení pani premiérky z jej vlastnej strany skutočne premiérsku funkciu nevykonáva, ale premiérska funkcia spočíva v rukách predsedu a 1. podpredsedu strany SDKÚ,“ povedal Horský. Verejnosť sa o tom bude podľa neho stále viac a viac presviedčať. „A to bez ohľadu na to, čo tvrdia koaliční partneri, bez ohľadu na to, čo tvrdí opozícia,“ dodal.

Kauzu okolo predraženého prenájmu budov pre daňové úrady v Košiciach vytiahol líder opozície Robert Fico. Premiérka Radičová sa najprv šéfa daňového riaditeľstva Mikulčíka zastávala, po niekoľkých dňoch zmenila názor a žiadala jeho hlavu. Minister financií Ivan Mikloš sa však postavil proti, Mikulčíka odmietol odvolať a vyzval ho, aby zotrval vo funkcii. Tento krok skritizovali nielen koaliční partneri, ale aj opozícia. Predseda Smeru Fico včera vyhlásil, že Radičová nemá morálne právo naďalej byť slovenskou premiérkou a po Veľkej noci chcú podať návrh na odvolanie Ivety Radičovej z tohto postu.

Čo sa dialo na prezídiu?

Situácia bola vyhrotená. Viedla sa ostrá diskusia. Dve hodiny sedeli spolu za zatvorenými dverami Dzurinda, Radičová a Mikloš. Zo 17 zúčastnených členov prezídia sa postavili skôr za Radičovú šiesti. Podľa nášho zdroja to boli Tomáš Galbavý, Martin Baník, Ondrej Matej, Martin Kucbel, Jozef Mikuš a Magdaléna Vášáryová. Podľa nich nie je správne obetovať premiérku alebo vládu za jedného úradníka a Miklošovho kamaráta Mikulčíka. Ivana Mikloša zase najtvrdšie obhajovali samotný šéf strany Dzurinda, Milan Hort, Kamil Homoľa, Ivan Chaban a Lucia Žitňanská. Zvyšní zaujali vyčkávací postoj, ale pri hlasovaní by sa pravdepodobne priklonili na stranu Mikloša. Pokladník strany Igor Kucej ako jediný na rokovaní chýbal.

819975:gthumb:true:true:true Béla Bugár, líder Mostu-Híd:
Nie je možné, že medzi premiérkou a ministrom financií, a navyše z jednej strany, vznikne takéto napätie. Jedinou záchranou môže byť, ak Mikulčík sám zváži svoje zotrvanie, aby neumožnil skorší návrat Roberta Fica.
397070:gthumb:true:true:true Pavol Hrušovský, KDH:
Nemôžeme nerešpektovať personálnu právomoc konkrétneho ministra, ale najvyššiu personálnu právomoc - politickú - má premiérka. A tá vyjadrila k daňovému riaditeľstvu zásadný postoj.
863969:gthumb:true:true:true Richard Sulík, predseda SaS:
Považujeme kontrolu Najvyššieho kontrolného úradu za nevyhnutnú podmienku obzvlášť v prípade koaličnej vlády, ktorej nespochybniteľnou prioritou je boj proti korupcii a klientelizmu.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vera Wisterová(46)
Foto
Ako hodnotí Vera Wisterová svoje mamičkovské povinnosti? Extrémna sebakritika: Za toto si zaslúžim diplom!
(ilustračné foto)
Poslanec mal udrieť svojho kolegu: Suspendovali ho! Podajú trestné oznámenie?
Európsky parlament v Štrasburgu
V Európskom parlamente sa toto stalo historicky prvýkrát: Týka sa to žien
Enviropolícia vedie trestné konanie pre nedovolenú výrobu jadrových materiálov
Enviropolicajti v strehu: Nedovolená výroba jadrových materiálov!
Šéf SNS Andrej Danko.
Andrej Danko: Nech sa v RTVS nehnevajú, ale s tým socializmom sa niečo urobiť musí
Na snímke Ústavný súd SR v Košiciach.
Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte: V čom opozícia vidí rozpor?
View of the City of Nitra, Slovakia as Seen from Nitra Castle
Nitriansky kraj poskytne športovcom dotácie: Dostanú viac ako pol milióna eur
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Maďarsko spravilo kontroverzný krok: Týka sa to sexuálnych menšín
Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone.
Foto
FOTO Strach, krv a zmätok! Splašené kone spôsobili v Londýne horor: Ľudí museli odviezť do nemocnice
Princezná bojuje s rakovinou.
Kate sa počas boja s rakovinou dozvedela niečo nečakané: O TOMTO ani len nesnívala!
predseda vlády SR Robert Fico
Premiér: Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku 100-tisíc eur
Tunisia. Djerba island. Guellala village
Mrazivý objav: Pri pobreží obľúbenej dovolenkovej krajiny našli mŕtve telá