Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.01.2011 12:00 | Správy | Domáce správy

Na Slovensku stále hľadajú chemikáliu, ktorá otrávila Juščenka

Chemikália dioxín stále straší Európu aj Slovákov! Hoci sú výsledky testov negatívne, zvýšené kontroly pretrvávajú.

Dioxín už v minulosti Európu vydesil: Znetvoril aj malé deti >>

Minister pôdohospodárstva Zolt Simon síce včera ubezpečoval, že výsledky testov nemeckého mäsa a vajec sú negatívne, no zvýšené kontroly pokračujú. A obchodníci majú trik, ako ich okabátiť.

Po prepuknutí škandálu s nemeckým dioxínom Slovensko minulý týždeň ako jedna z prvých krajín zastavila predaj nemeckých vajec aj hydiny. Zároveň nariadila prísnu kontrolu dovezených výrobkov.

789750:fullwidth:true:true:true

Včera však minister pôdohospodárstva Zolt Simon informoval, že predaj týchto potravín opäť povolili. „Testy ukázali, že vzorky boli negatívne. Bolo skúmaných osem vzoriek, z nich 3 boli z bravčového mäsa,“ zareagoval hovorca rezortu pôdohospodárstva Juraj Kadáš na otázku, či neuvoľnili predaj priskoro.

Len v utorok totiž Nemci informovali, že dioxíny našli po hydine už aj v bravčovom mäse. Obchody vedia oklamať kontroly Aj napriek zvýšeným kontrolám sa môže mäso nakazené dioxínom dostať aj na slovenský trh.

Finta spočíva v tom, že výrobky z Nemecka vo veľkom odoberajú poľské firmy. Použijú ich na výrobu vlastných produktov alebo ich len prebalia a potom pošlú odberateľom. O finte informoval český server Aktualne.cz. „Nemci využijú iba bravčové stehno, zvyšok mäsa ide do Poľska. Odtiaľ ho obchodníci vozia do Česka alebo na Slovensko,“ povedal pre Aktualne.cz jeden z obchodíkov.

Hoci sa podľa doterajších zistení dioxín nenachádzal v odobratých vzorkách nemeckého mäsa a vajec, poľské výrobky zvýšenej kontrole nepodliehajú. Viaceré ministerstvá v Európe chcú presadiť, aby sa aj na potravinách detailne uvádzala krajina pôvodu tovaru.

REAKCIE JEDNOTLIVÝCH ŠTÁTOV

Nemecko
Nemecké médiá priniesli informácie, že krmivom s dioxínom kŕmili kurčatá na nemeckých farmách, preto viac ako 4 700 fariem muselo zavrieť svoje brány. Nebezpečnú látku objavili v 13 zo 16 spolkových krajín. V utorok Nemci informovali, že dioxín našli už aj v bravčovom mäse. Údaje registrov potenciálne kontaminovaných vajec zverejňujú nemecké zväzy ochrany spotrebiteľov a pravidelne ich aktualizujú.

Česko
Na základe odporúčania agrárnej a potravinárskej komory mali byť vajcia a mäso mimoriadne označené. Avšak obchodné reťazce sa ohradzujú tým, že zdravotnú nezávadnosť by mali garantovať dovozcovia. Navyše by musel každý potravinársky výrobok prejsť laboratórnymi testami, čo by bolo nielen komplikované, ale aj drahé.

Holandsko
Vláda potenciálne škodlivý tovar stiahla z pultov a bol pozastavený predaj podozrivých potravín.

Belgicko
Aj tu bol predaj vajec a hydinového mäsa dočasne pozastavený.

Dánsko
Krmivo s dioxínom sa dostalo aj do Dánska, kde spôsobilo vrásky na čelách chovateľov nosníc. Keďže boli určené len na chovné účely, nie na predaj, ich vajcia by sa nemali dostať do priameho kontaktu so zákazníkmi.

Veľká Británia
Krajina okamžite po potvrdení informácie dočasne pozastavila predaj vajec.

Južná Kórea
Južná Kórea ihneď zareagovala na dioxínový škandál tak, že úplne pozastavila dovoz z Nemecka.

Chemikáliou otrávili Juščenka

Nebezpečným rakovinotvorným dioxínom v roku 2004 otrávili ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka. Ten sa dostal do kontaktu s chemikáliou údajne počas večere so zástupcami spravodajských služieb. Kožné zmeny, ktoré sú následkom požitia tejto látky, stále vidno na jeho tvári.

Uvoľnenie dioxínu spôsobilo vo svete viaceré havárie - v Európe bola naposledy hlásená veľká katastrofa v Taliansku, kde v roku 1976 v meste Seveso došlo k havárii chemičky koncernu Hoffmann Le Roche. Až po 17 dňoch továreň priznala, že uniknutý plyn obsahoval aj dioxíny, ktorých do ovzdušia unikli asi dva kilogramy a zamorili takmer 2 tisícky hektárov. Ochorelo asi 200 ľudí.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené