Úrady už začali kontroly, či sa na Slovensko nedovážajú potraviny, v ktorých by sa nachádzal rakovinotvorný dioxín. Táto nebezpečná látka v Nemecku kontaminovala až 3-tisíc ton výkrmného tuku pre zvieratá, kvôli jej výskytu vo vajciach a v mäse nechali tamojšie úrady zavrieť viac než 4700 fariem a hydinární.
„Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky v reakcii na správu o výskytu nebezpečnej látky dioxín v potravinách nariadilo Štátnej veterinárnej a potravinovej správe celoplošnú kontrolu v obchodoch a veľkoobchodných skladoch. Kým nebudú známe výsledky laboratórnych testov, predaj vajec a kuracieho mäsa nemeckého pôvodu je dočasne zastavený,“ informovalo ministerstvo. Kontrolóri by sa podľa úradu mali zamerať tiež na ďalšie potraviny dovážané z Nemecka.
Nemecké úrady nebezpečnú látku objavili v 13 zo 16 spolkových krajín. Dioxín je vysoko toxická a karcinogénna látka, ktorá sa veľmi pomaly rozkladá. Dobre sa viaže na tukové tkanivo v ľudskom alebo vo zvieracom tele a pri väčších koncentráciách alebo dlhodobejšom pôsobení môže podľa odborníkov spôsobiť vážne zdravotné poruchy.