Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.01.2011 14:54

Polícia: Mladíci vláčili za autom muža, asfalt mu zodral kožu

Minulý rok otriasol českou verejnosťou incident, pri ktorom podľa polície ťahali dvaja mladí muži za autom ďalšieho a spôsobili mu vážne poranenia.

Ostravský krajský súd dnes začal prejednávať pokus o vraždu z Havířova, kde podľa obvinenia trojica násilníkov vláčila takmer dva kilometre za autom 27-ročného muža. Obeť utrpela ťažké zranenia. Pôvodne pritom polícia kvalifikovala prípad miernejšie. Trojici hrozil trest za vydieranie a pri jednom z nich aj obmedzovanie verejnej slobody. Teraz čelia všetci obvineniu z obmedzovania verejnej slobody a dvaja aj z pokusu o vraždu.

Celý incident sa odohral 23. mája v reštaurácii v českom meste Šenov. Trojica sa tam podľa polície stretla so svojou budúcou obeťou. Do tej doby sa podľa mužov zákona vôbec nepoznali. Pravdepodobne sa kvôli istej dievčine dostali do konfliktu, ktorý 27-ročný David Bělica ukončil tým, že z reštaurácie odišiel. To sa však trojici vo veku od 24 do 28 rokov nepáčilo. Podľa výpovede Bělicu sa ho rozhodli prenasledovať a pomstiť sa mu.

Asfalt mu zodral kožu a svalstvo!

Muži podľa obvinenia nasadli do auta za sokom, ktorého dostihli pri Šenove. Násilím ho vtlačili do batožinového priestoru auta a z miesta odišli. V meste Prostřední Bludovice auto zastavili a muža z kufru vytiahli. Podľa vypočúvania poškodeného a obvinených sa napadnutý muž bránil a práve preto mu okolo nohy uviazali lano. „Muža asi 1,5 kilometra ťahali po ceste autom. Potom ho odviazali a nechali na mieste s ťažkými zraneniami,“ povedala ČTK hovorkyňa polície Soňa Štětínská.

Po vláčenom mužovi zostala na ceste krvavá stopa. Asfalt mu zodral kožu a svaly na nohe a na chrbte. Dvoch mužov zatkli policajti niekoľko dní po čine. Tretiemu sa podarilo istú dobu sa skrývať.

Vinu hádžu jeden na druhého

Proces začal výsluchom obžalovaných. Výpovede dvoch hlavných vinníkov sa ale značne rozchádzajú. Mladí muži sa snažia znížiť vlastnú vinu a zodpovednosť hádžu jeden na druhého.

"Z auta som vystúpil a čakal som, keď sa Petr Dudič vráti," tvrdí Jakub Mikula. Pri ťahaní vraj vôbec nebol. S tým nesúhlasí zase Dudič. Podľa neho totiž práve Mikulovi napadlo, že napadnutého budú ťahať na lane za autom. "Kuba povedal, že keď sa nedá zviazať, trochu ho potiahneme," vypovedal súdený. Obaja sa zhodli len v jednej veci, že tretí obžalovaný Pavel Pavlica z auta vystúpil ešte pred samotným incidentom.

Ani samotný napadnutý 28-ročný David Bělica si v dôsledku šoku na podrobnosti incidentu veľmi nepamätá. O útočníkoch ale vždy hovorí v množnom čísle. "Veľa si toho nepamätám. Len ako som utekal. Potom sa ku mne blížilo auto. Dobehli ma. Zbili a naložili do kufra," povedal dnes pred zahájením procesu. Dodal, že v kufri sa prebral a stihol vytočiť tiesňovú linku a zavolať políciu. "Potom si pamätám, ako ma vytiahli z auta, uviazali lano a začali ťahať," dodal.

Uviedol, že ťahaný lanom za autom išiel podľa policajného merania presne 1400 metrov. Celú trasu si ale nepamätá. "Len prvých pár metrov. To som veľa kričal, aby ma niekto počul," povedal. Okamih, kedy auto zastavilo a niekto z útočníkov uvoľnil lano, si nepamätá. Na ceste zostal ležať vážne zranený.

"Mal som hlboké rany na oboch lýtkach, ruke a bedrách," vymenoval svoje zranenia. Dodal, že následky pociťuje dodnes. "Jedno bedro vôbec nemám. Bolo zodraté až na kosť," zdôveril sa mladý muž s tým, že pociťuje silné bolesti pri chôdzi a zmenách počasia.

Po vypočúvaní obžalovaných zatiaľ nie je ale jasné, čo bolo dôvodom ich drastického konania. "Nikto dodnes nevie, ako to začalo," povedal Pavlica.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Pri úprave trávnika je každá pomoc dobrá
Foto
Veľký test benzínových kosačiek: Podrobné porovnanie cien, výkonu a hlučnosti!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane
Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz
Herec Juraj Kukura musel vyhľadať lekárov.
Herec Juraj Kukura v opatere ONKOLÓGOV: Jeho vzhľad sa zmenil
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Ministerka Dolinková o jej odvolávaní: Nevidím žiadny relevantný dôvod