Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.01.2011 06:00 | Šport | Motorizmus

Rely Dakar: Svitka trápi hlad, Matoška s prepichnutými ústami

Štefanovi Svitkovi sa zo slovenských motocyklistov darí na Rely Dakar najlepšie. Zatiaľ je spokojný s terénmi, priebehom etáp aj rýchlosťou svojej jazdy.

Ale mimo trate to podľa neho nie je ono. V bivaku sa jazdci stretli s nečakaným nedostatkom jedla. "Nenajeme sa, akosi šetria...!" tvrdí Štefan Svitko.

Svitkovi to počas jeho druhého Dakaru ide, drží sa v prvej dvadsiatke. Aj on však už má za sebou pád, ktorému sa nevyhol v 2. etape na 170. kilometri, krátko po dotankovaní.

"Motorka strašne oťažela a ja som si neuvedomil, že musím o niečo skôr brzdiť. V tom teréne s ostrými zákrutami to bolo zrazu úplne iné, nedobrzdil som a bol som na zemi. Našťastie sa nestalo nič ani mne, ani motorke, obaja máme len pár škrabancov," opísal pád Svitko.

Po 2. etape mal však nepríjemný pocit, že dostane penalizáciu. Organizátori totiž dôsledne kontrolujú rýchlosť a Svitko si myslel, že to v jednom úseku "prešvihol".

"Videl som hliadky, ktoré merali a nevedel som, či som v jednej dedine stihol dobrzdiť zo 120 na predpísaných 50 km/h. Tresty za prekročenie rýchlosti v dedine alebo meste sú nekompromisné, strážia to ešte aj navigačné prístroje, ktoré má každé vozidlo," hovorí Svitko, ktorý sa v úvode rely sťažuje najmä na tankovanie: "Je strašné, čo nám tu tankujú do nádrží. Palivový filter mám úplne zničený, netuším, na čom vlastne jazdíme, možno na čistú ropu. Dúfam, že sa to na ďalších čerpačkách zlepší."

Je zaujímavé, že na Dakare, kde doteraz nikdy nebol problém s jedlom, patria kuchyňa a jedáleň k najslabším článkom bivaku. Najväčšie sťažnosti sú od jazdcov, ktorí nemajú tak ako absolútna špička zabezpečenú kompletnú starostlivosť tímom, a tých je väčšina.

"Je to veľmi slabé," tvrdí Svitko. "Podstatne horšie ako vlani. Človek by sa chcel po tej drine poriadne najesť, ale to sa nedá. Jazdec dostane náramok, na ten má nárok len na jednu porciu a to je všetko. Zo stravovacieho stanu vám už ani nedovolia vyniesť minerálku," povedal Svitko.

 

Ešte dobre, že ho doma nabalili! Radkovi Matoškovi (39) sa zišla lekárnička, ktorú dostal od manželky Zuzany pred odchodom na Dakar. Pri jazde sa mu dosť nepochopiteľne dostal pod prilbu konár kríka a prepichol mu tvár. Našťastie mal v lekárničke špeciálnu sterilnú pásku.

Páska Steril-strip sa používa v chirurgii namiesto šitia a rana, ak nie je hlboká, sa ňou zalepí. K slovu sa dostala hneď v cieli druhej etapy.

"Vetvička mi trocha porezala peru," zľahčoval Radek Matoška. "Rozmýšľal som, že si to dám vydezinfikovať a zašiť v sanitke organizátora, ale nie je to príliš hlboké, takže na to stačí aj tá páska, čo mám z domu," dodal Matoška, ktorý síce ani s ranou pod spodnou perou nestratil svoj typický úsmev, ale pri bozkávaní by asi mal problémy. Do dvoch týždňov, keď sa bude doma vítať s rodinou, by to však mal mať už v poriadku.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Polícia obvinila muža z Veľkej Lomnice, šoféroval opitý a bez oprávnenia.
Foto
To ste ešte nevideli: Opitý vodič bez oprávnenia takto dopadol! FOTO hovorí za všetko
Matyáš tento rok tancoval po boku Petry Dubayovej.
Foto
Radikálna PREMENA Matyáša Adamca z Let's Dance: Ostrihaný na JEŽKA! Dlhé vlasy sú fuč
Night shot: Kremlin Moscow Dome of Senate building, a red Kremlin wall, flag of Russia with the emblem on it; sinister dark sky with a moon partly closed by the clouds
Rusko má problém: Nemecko si povolalo ich veľvyslanca! Znepokojivý dôvod
(ilustračné foto).
Horor v Poprade: Konflikt dvoch mužov sa skončil bodnutím! Zamrazí vás, čo sa dialo
Budova Európskej komisie v belgickom Bruseli (ilustračné foto).
Eurokomisia prehovorila o konaní voči Poľsku: Zásadný ZVRAT! Sledujte, čo chce urobiť
Pitt Bull in a rage .
Hrôza vo Veľkej Lomnici: Muža napadla pred domom svorka psov! Strašné detaily
Dnes (6. 5.) v skorých ranných hodinách pobehoval medveď ulicami Očovej.
VIDEO Strašidelné ráno v Očovej: Medveď pobehoval ulicami! Naháňalo ho auto
Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Prvé FOTO Slafkovského po príchode: Aha, kto ho sprevádzal
Lomnické sedlo. Streda 1. 5. 2024. Anička s Miškou si v deň ukončenia sezóny stihli strihnúť jarnú lyžovačku
FotoVáš Tip
Turistky si začiatkom mája užili posledný výšľap a lyžovačku: Takto sme ukončili zimnú sezónu v Tatrách!
Ilustračné foto
Nočná mora rodičov: 5-ročná dcérka im odrazu zmizla v lese! Nasledoval boj o každú minútu
Národná kriminálna agentúra (NAKA) navrhla obžalovať poslanca parlamentu za Smer-SD Tibora Gašpara a nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra.
NAKA navrhla obžalovať poslanca Smeru Gašpara a podnikateľa Bödöra: Má za tým byť korupcia
Pohroma na Ukrajine: Vyše 400-tisíc ľudí bolo bez elektriny! Strašné, čo sa tam stalo