Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.01.2011 13:18 | Správy | Zahraničné správy

Terminátor odchádza z politiky: Arnie bude písať autobiografiu

Po siedmich rokoch končí éra kalifornského „quvernéra“ Arnolda Schwarzeneggera. Dnes predal svoju funkciu nástupcovi, demokratovi Jerrymu Brownovi.

V Rakúsku narodený Schwarzenegger, bývalý Mr Universe, kulturista svetového formátu a hollywoodska hviezda akčných filmov, nastúpil ako 38. Guvernér Kalifornie v roku 2003 po víťazstve v mimoriadnych voľbách. Bolo to do tej doby jeho najväčšie postavenie a najnáročnejšia rola, na míle vzdialená dobám, keď sa pokúšal v Kalifornii preraziť.

„Keď Schwarzenegger  ako malý vyrastal v Rakúsku, nesmierne sa hanbil za svoje tenké lýtka. Tak si pod kolenami odstrihol všetky nohavice, aby svoje lýtka vystavil verejnému posmechu. To bol začiatok jeho odhodlania, ktoré z neho urobilo sľubného kulturistu, potom filmovú hviezdu a nakoniec  aj guvernéra Kalifornie“ vyhlásil  Michael Linder, televízny a rozhlasový producent.

Sľubné začiatky

V roku 2003 nahradil na úrade neobľúbeného kariérneho politika Graya Davisa. Bývalý herec vstúpil do politiky plný nadšenia, sľubov a kalifornských snov. Hneď od začiatku bolo jasné, že nebude len obyčajným guvernérom. „Obklopil sa kúzlom červeného koberca. Fajčil cigary, obklopovali ho urastení bodyguardi. Sprevádzal ho aj satelitný nákladiak, ktorý všetko, čo urobil, rovno odvysielal na web.“uviedol Linder.

Už na začiatku si získal priazeň voličov, keď hneď v prvý deň na úrade guvernéra v hlavnom meste štátu Kalifornie Sacramente zamietol zvýšenie daní z automobilov, ktoré malo vstúpiť do platnosti. „Teraz budú mať obyvatelia Kalifornie vo vreckách viac peňazí, aby zaplatili za tovar a služby, ktoré viac potrebujú,“ prehlásil. To bol sľubný začiatok medzi voličmi, ktorí volali po zmene a lepších životných podmienkach. Sľuboval reformáciu kalifornského politického systému a napravenie jeho pošramotenej ekonomiky.

Zmarené plány

Jeho plány však ohrozila neradostná pozícia štátu, ktorá šla od zlého ešte k horšiemu. „Arnold Schwarzeneger nemal poňatia, čo je to vládnuť,“ prehlásil politička Sherry Bebitchová Jeffeová z Južnej kalifornskej univerzity. „Sacramento nie je Hollywood, akčný hrdina tu nemôže presadzovať svoju moc sám, ak vôbec,“ dodala.

Často sa púšťal do rozporov s demokratickými protivníkmi v štátnom zákonodarnom zbore. V prejave na republikánskom zjazde v roku 2004 dal svoje frustrácii priechod, keď prehlásil: „Tým kritikom, ktorí sú tak pesimistickí voči našej ekonomike, odkazujem: „Nebuďte ekonomické slečinky!“ a zožal nadšený potlesk. Vtedy bol pre republikánov vzorom a uvažovalo sa dokonca aj o zmene zákona, ktorý by mu, aj keď sa nenarodil v USA, ako naturalizovanému Američanovi umožňoval kandidovať za prezidenta.

Dnes už ale o ničom podobnom nikto nehovorí, pretože Schwarzeneggerova politická hviezda pobledla. Bebitchová Jeffeová vraví: „Nedá sa tvrdiť, že je Arnold Schwarzenegger príčinou recesie štátu, ale to najhoršie sa odohralo pod jeho dohľadom.“

Priaznivo budú jeho priaznivci spomínať na jeho ekologické iniciatívy, predovšetkým na zákony v Amerike, zamerané proti globálnemu otepľovaniu, ktoré Schwarzenegger pomohol presadiť.

Čo ďalej? Autobiografia!

Po odchode z úradu che písať knihy, predovšetkým autobiografiu, pre ktorú ho nakladatelia údajne uháňajú už dve desaťročia. Sľúbil tiež, že bude pokračovať v práci vo verejnej politike, ale zatiaľ neupresnil, či sa pridá k nejakej organizácii. Jednou z možností je, že sa pokúsi stať niečim ako globálnym ekologickým vyslancom. Návrat k filmárčine sa zdá byť nepravdepodobný . Muž, ktorý býval filmovým Terminátorom, vyjadril pochybnosti, že by mal trpezlivosť na často zdĺhavé a pracné natáčanie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Športovec a zároveň poslanec hnutia Slovensko Viliam Tankó v ringu dokopal boxera ležiaceho na zemi.
Foto
Škandál Matovičovho poslanca Tankóa: Kopal do ležiaceho boxera! Ako prišlo k incidentu?
Nehoda stála život troch ľudí.
Foto
Nehoda dvoch áut s fatálnym koncom: Tri životy už nikto nevráti! Čo sa malo udiať v osudné momenty?
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu