Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.12.2010 14:37 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Policajný škandál: Mala to byť akcia roka Slovákov, všetko skazili Turci!

Niekoľko krajín organizovalo akciu zameranú na odhalenie zločineckej organizácie, pri ktorej český vodič viezol do Turecka látku na výrobu heroínu.

Podľa slovenskej polície medzinárodnú akciu zameranú na odhalenie nadnárodnej zločineckej organizácie, ktorá vyrábala drogy a obchodovala s nimi, spackalo Turecko. Vyplynulo to z dnešnej tlačovej konferencie, na ktorej o akcii informoval policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Polícia niekoľkých európskych krajín, vrátane slovenskej, poslala do Turecka vodiča českej prepravnej spoločnosti s 20-tonovým nákladom anhydridu kyseliny octovej potrebného na výrobu heroínu. Kamionista o policajnej akcii nevedel. Látka bola deklarovaná ako dezinfekčný prostriedok a prijímateľom v Turecku mala byť humanitná organizácia, ktorá však o ničom nevedela.

Tento fakt bol na začiatku odhalenia políciou kontrolovanej dodávky. Mohlo ísť o nepatričnú horlivosť tureckých colníkov alebo policajtov. Nie je však vylúčené, že utajená akcia, ktorej cieľom bolo odhalenie veľkovýrobcov a veľkododávateľov drog v Turecku, bola prezradená.      

Vodič o ničom nevedel, zadržali ho

V Turecku v colnom sklade colníci vodiča zadržali, zatkli a do Česka pustili až po Vianociach. To aj napriek tomu, že o akcii vedela aj turecká polícia.

Spišiak na tlačovej besede povedal, že látka bola ukradnutá vo výrobni jedného európskeho štátu. Dostala sa do Maďarska, odtiaľ mala cez Slovensko putovať do Turecka, kde si ju mal prevziať odberateľ, ktorý by z nej dokázal vyrobiť 400 kilogramov heroínu. Jeho cena na čiernom trhu by sa ratála na milióny eur.

Takéto množstvo heroínu malo potom smerovať späť na Slovensko a do iných európskych krajín.

Zástupcovia slovenskej polície a polície ďalších európskych krajín sa 4. novembra stretli v Eurojuste v holandskom Haagu, kde si dohodli podrobnosti medzinárodnej policajnej akcie. Podrobne bola informovaná aj turecká strana, ktorá s akciou súhlasila.

Spišiak práve preto nechápe, prečo prestalo Turecko spolupracovať. Problém nastal, keď sa zásielka dostala do tureckého colného skladu, kde spravili previerku nákladu, zmarili vyšetrovanie a zadržali náklad i vodiča, čo bolo v rozpore s dohodou.

Prepravcu si vybrali sami zločinci!

Policajný prezident pripomenul, že zločinecká organizácia si sama vybrala prepravnú spoločnosť. Polícia začala firmu skúmať. Zistili, že minimálne vodič nie je do obchodu zaangažovaný. Bez jeho vedomia ho chránili počas celej cesty do Turecka.

Policajné zložky niekoľkých krajín chceli touto akciou dokázať trestnú činnosť nadnárodnej zločineckej organizácie. Po spackaní operácie tureckou stranou sa polícii nepodarilo identifikovať objednávateľa, na slovensku zadržali a obvinili dvoch členov tejto organizácie. Spišiak nešpecifikoval ich národnosť, uviedol len to, že sú z krajiny Európskej únie.

Spišiak na stretnutí s novinármi aj o sóde bikarbóne

"Cieľom bolo identifikovať laboratóriá, nie vymeniť prevážanú látku. Keby sme tam namiešali sódu bikarbónu, alebo niečo iné, zločinecká organizácia by výmenu objednanej látky za dodanú určite zistila," povedal policajný prezident Spišiak v súvislosti s organizovaním akcie na zabránenie výroby 400 kíl drog. "Musím povedať niečo zaujímavé, aby ste niečo uverejnili," dodal Spišiak.

"Polícia tovar na výrobu heroínu neobjednala, nezabezpečovala prepravu, len z úzadia situáciu monitorovala," povedal Spišiak, ktorý tvrdí, že ak vodič kamiónu, ktorý látku prepravoval, bude žiadať odškodnenie, bude s ním slovenská polícia rokovať. "Celý čas ho policajné zložky štátov, cez ktorého prechádzal, chránili a tým sme mu zachránili život. Nič nevedel a preto nič nemohol prezradiť. Zachránili sme mu život," uzavrel Spišiak.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska