Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.12.2010 16:17 | Správy | Zaujímavosti

Pozor! Veľký prehľad najväčších kuriozít z celého sveta!

Prinášame vám zoznam všetkých zaujímavých a kurióznych udalostí, ktoré sa stihli udiať v roku 2010 na celom svete!

JANUÁR

2. januára - Jednovaječné dvojčatá - chlapci, ktorí sa narodili na prelome roka na Floride - budú oslavovať svoje narodeniny každý v iný deň aj rok. Margarita Velascová porodila dvojičky cisárskym rezom vo Všeobecnej nemocnici v Tampe. Marcello prišiel na svet tesne pred polnocou a jeho identické dvojča, brat Stephano, v prvých minútach nového roka.

5. januára - Všetky úspory svojho manžela vyhodila v rámci veľkého predvianočného upratovania na smetisko žena z rumunského mesta Alba Iulia. Policajti časť vyhodených peňazí ukrytých v starej dámskej čižme našli a vrátili majiteľovi.

5. januára - Na dražbe rýb, ktorá sa koná každý deň na známom trhu Cukidži v Tokiu, padla rekordná suma. Za obrieho tuniaka, ktorý vážil 233 kilogramov, zaplatila luxusná suši reštaurácia až 16,3 milióna jenov (121.987,73 eura).

6. januára - Nemecký jazvečík, ktorý nevedel nájsť cestu domov, sa obrátil na straty a nálezy. Druse z Höllengrundu, sučka cvičená na chytanie líšok v norách, vošla na úrad v Bredstedte a ľahla si vyčerpaná na chodbu pred výťahom. Druse okamžite dali jej majiteľovi aj vďaka miestnemu poľovníkovi, ktorý bol v budove a zviera spoznal.

7. januára - V britskej National Portrait Gallery odhalili prvú spoločnú portrétnu olejomaľbu princov Harryho a Williama. Maľba zobrazuje princov v nenútenom postoji vo vojenských uniformách dekorovaných medailami. Autorkou portrétu je londýnska maliarka Nicky Philippsová, ktorej princovia pózovali v jej ateliéri.

9. januára - Fanúšikov legendárneho speváka a herca Elvisa Presleyho neodradil ani mráz či sneh. Stovky ich prišli do jeho slávneho sídla Graceland v americkom meste Memphis, kde oslavovali nedožité 75. narodeniny kultúrnej ikony.

18. januára - Vyše 70 poslancov sa pobilo v taiwanskom parlamente, čo bol prvý takýto incident, odkedy vládna strana Kuomintang pred dvoma rokmi získala v zákonodarnom zbore jednoznačnú prevahu.

19. januára - Malajzijský ženích bol taký znepokojený sobášom, že podal falošné policajné hlásenie, že ho okradli. Po ďalšom vypočúvaní sa muž priznal, že chcel touto falošnou informáciou odložiť svoju svadbu, ktorá sa mala konať vo februári.

19. januára - Voskovú figurínu Michelle Obamovej odhalili v múzeu Madame Tussauds v Londýne. Návštevníci múzea môžu prezidentský pár obdivovať v dôkladne vytvorenej replike Oválnej pracovne Bieleho domu, pričom nechýba verná kópia pracovného stola, ani fotografie rodiny Obamovcov.

20. januára – V maďarskom Kaposvári pokutovali za parkovanie dobrovoľných hasičov, ktorí zasahovali pri požiari kancelárskej budovy. Ich tri vozidlá vpustili do policajtmi uzatvorenej oblasti, po zásahu však za stieračmi našli výzvy na zaplatenie pokuty za parkovanie na zakázanom mieste.

21. januára - Lekári v malom súkromnom zdravotníckom zariadení v americkom štáte Virgínia dostali prekvapenie v podobe meteoritu veľkosti tenisovej loptičky, ktorý prerazil strechu budovy.
22. januára – Asi päť minút slobody si dnes dopriala 18-ročná samica geparda v pražskej zoo. Šelma preskočila plot a voľne sa pohybovala mimo svojho výbehu. Privolaní ošetrovatelia sa pokúšali zahnať geparda späť do výbehu, čo sa im napokon aj podarilo.

25. januára - Mužovi z amerického štátu Missouri, ktorého obvinili z krádeže drahého diamantového prsteňa, vypadol dôkazový materiál z úst, keď ho pochytil silný kašeľ počas policajného výsluchu.
28. januára - Poľským námorníkom sa podarilo zachrániť psa, ktorý uviazol na plávajúcej kryhe v Baltskom mori. Premrznutého kríženca čiernohnedej farby si všimla posádka výskumnej lode Baltica asi 24 kilometrov od poľského pobrežia. Záchranný manéver bol mimoriadne náročný a zviera v jeho priebehu viackrát spadlo do mrazivej morskej vody.

31. januára - Pre najmenších štvornohých miláčikov otvorili v Moskve denné jasle. Psíčatá majú na programe dňa od rána postupne hry, výcvik na čistotnosť v miestnosti a na plnenie pokynov. Potom nasleduje obed a popoludní opäť voľné hry. Potravu pre psy nosia väčšinou ich majitelia, ale pre tých, čo sú rozmaznaní domácou stravou, v jasličkách niečo aj navaria.

FEBRUÁR

2. februára - Pravá princezná ako učiteľka lyžovania - túto nezvyčajnú skúsenosť mohli zažiť deti utečencov v Nórsku. Korunná princezná Mette-Marit na pozvanie nórskej organizácie na pomoc utečencom Change we need učila lyžovať deti z azylového centra vo Hvalstade pri Oslo.

2. februára - Indonézsky fajčiar stratil šesť zubov, keď mu v ústach vybuchla zapálená cigareta. Utrpel tiež zranenie úst, ktoré mu zašili 51 stehmi. Andimu Susantobi z Bekasi na predmestí Jakarty vybuchla cigareta počas jazdy na motocykli.

2. februára - Deväťročné dievča porodilo zdravé dieťa na severovýchode Číny. Pravdepodobne ide o prvý čínsky prípad porodenia potomka v takom nízkom veku. Matka a jej bábätko vážiace 2,75 kilogramu boli po cisárskom reze v poriadku.

3. februára - Prezident Juhoafrickej republiky Jacob Zuma (67), ktorý má tri manželky, potvrdil mediálne správy o tom, že nedávno splodil nemanželské dieťa. Zuma, ktorý je otcom už 20 detí, pritom vo vyhlásení odmietol obvinenia opozície, že jeho sexuálne správanie podkopáva kampaň proti šíreniu choroby AIDS.

5. februára - Zamestnanie si aj napriek škandálu udrží austrálsky bankár, ktorý sa stal nechcene známym, keď ho kamery živého televízneho vysielania zachytili pri prezeraní fotografií takmer nahej supermodelky v počítači počas pracovného času. Oznámila to dnes banka Macquarie.

8. februára - Približne 8000 vstupeniek vydaných na finálový večer autorskej pesničkovej súťaže Eurovision Song Contest 2010 v Nórsku sa vypredalo za 20 minút od spustenia predaja.

10. februára - Poľský pes menom Baltic, ktorého zachránili námorníci z mrazivého Baltského mora po jeho dlhom putovaní na plávajúcej ľadovej kryhe, opäť čelí týmto studených vodám - tentoraz však v bezpečí na palube lode Baltica, ktorej posádka ho zachránila.

11. februára - Britská polícia oznámila, že obvinila 32-ročnú ženu zo severného Anglicka z útoku na muža ostrým opätkom topánky. Obeť nezvyčajnej násilnej akcie utrpela veľmi vážne zranenie na oku, ale jej stav je podľa nemocničných lekárov stabilný, napísali noviny The Sun.

15. februára - Najmladšia kráľovná v dejinách svetoznámeho brazílskeho karnevalu v Riu de Janeiro, sedemročná Julia Lira, sa na čele slávnostného sprievodu rozplakala po desiatich minútach slávnostnej prehliadky, keď ju celý ten čas obkolesovali desiatky fotografov a televíznych kamier.

18. februára - Na bukureštskej univerzitnej klinike porodila zdravé, takmer trojkilové dieťa obézna Rumunka vážiaca 240 kilogramov. Dievčatko, ktoré prišlo na svet cisárskym rezom kvôli rizikovému pôrodu, je zdravé a váži 2,9 kilogramu.

22. februára - Nemecká doga z USA sa v súčasnosti môže honosiť titulom najväčšieho psa na svete. Zviera z mesta Tucson v štáte Arizona, počúvajúce na meno George, v Londýne oficiálne zapísali do Guinnessovej knihy rekordov. Stojedenásť kilogramov vážiaca doga je od nosa po koniec chvostu 2,2 metra dlhá, od laby po plece 1,09 metra vysoká a za jeden mesiac skonzumuje približne 50 kilogramov potravy.

28. februára - Britské ministerstvo obrany oznámilo, že zničí svoje záznamy o spozorovaní neidentifikovateľných lietajúcich predmetov (UFO) po obrovskom náraste počtu prípadov nahlásených verejnosťou. Odteraz bude nové záznamy archivovať iba 30 dní.

MAREC

1. marca - Americký fotograf Spencer Tunick uskutočnil v Sydney ďalší zo svojich "nahých" projektov: Napriek chladnému rannému počasiu neodmietlo okolo 5200 ľudí zhodiť zo seba šaty a zapózovať mu na schodoch pred slávnou budovou opery.

2. marca - Austrálčanka, ktorej ukradli v supermarkete kabelku s celoživotnými úsporami, sa dočkala happy-endu. Polícia ju totiž informovala, že zlodejov chytila a väčšinu zo 112.000 austrálskych dolárov (73.200 eur) jej vrátia.

2. marca - Angličan dostal pokutu za to, že vzal svojho psa na prechádzku a on išiel popri ňom v automobile. Prokurátor uviedol, že Paul Railton šoféroval v decembri vozidlo pomalou rýchlosťou a psa držal na vôdzke cez okno auta. Zviera bežalo popri vozidle.

5. marca - Na otvorení výročného zasadnutia čínskeho parlamentu v Pekingu sa objavil aj legendárny komunistický vodca Mao Ce-tung, avšak len v podobe imitátora. Mao v tradičnom sivom úbore, s dozadu uhladenými vlasmi, typickými posunkami, prízvukom, vysokým tónom hlasu a charakteristickými heslami vyvolal veľkú pozornosť novinárov a predstaviteľov armády, ktorí sa predbiehali, aby sa s ním mohli odfotiť.

5. marca - Stovky poľských školákov dostali zadarmo gumáky, pretože musia chodiť do školy cez zablatené stavenisko. Úrady v meste Jarocin poskytli 1000 párov obuvi deťom a učiteľom, ktorých škola sa nachádza v oblasti, kde sa zavádza nové vodovodné potrubie.

7. marca - Švajčiari v referende rozhodovali o tom, či zvieratá týrané ľuďmi dostanú vlastných právnych zástupcov. Ľudové hlasovanie iniciovali aktivisti za práva zvierat.

8. marca - Podzemný atómový bunker z čias studenej vojny nachádzajúci sa na malebnom anglickom vidieku predali v dražbe na internetovej stránke eBay. Neznámy súkromný majiteľ ho predal za 20.600 libier (22.830 eur), keď dostal vyše 40 cenových ponúk.

10. marca - Obrovské prekvapenie pre veterinárov spôsobilo slonie mláďa v zoo v austrálskom Sydney, ktoré sa napriek tomu, že ho odborníci už dva dni pokladali za mŕtve, nakoniec narodilo živé.

12. marca - Napodobeninu bomby nechal 84-ročný muž z Británie u svojho zubára z pomsty za to, že cenu, ktorú musel u neho zaplatiť, považoval za privysokú. Podarilo sa mu tým vyvolať obrovskú paniku a postaral sa o program početným policajným jednotkám v meste Pembroke Dock.

12. marca - Dvestoročnú súťaž v kotúľaní okrúhlych bochníkov syra dolu kopcom v Gloucestershire, v juhozápadnom Anglicku, tento rok zrušili z obáv, že by prišlo priveľa ľudí. Organizátori uviedli, že davy záujemcov prerástli kapacity miesta konania, keďže akcia sa stala veľmi populárnou. Súťaž sa koná na svahu Cooper's Hill najmenej od roku 1826.

15. marca - Diplomatický spor vyvolal líder britských konzervatívcov David Cameron, keď údajne nazval francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho "trpaslíkom". Francúzska vláda vyjadrila oficiálny protest po tom, čo Cameron vtipkoval o "skrytých trpaslíkoch", pričom ukázal na fotografiu Sarkozyho, na ktorej bol vo svojom úrade. Napísal to britský denník Daily Mirror.

19. marca – Poštár v maďarskom Jászberényi utrpel otras mozgu a tržné rany po tom, ako ho do hlavy mlátila žena mrazeným kurčaťom. Podľa regionálneho spravodajského servera Szoljon.hu krvácajúci poštový doručovateľ upadol do bezvedomia a museli ho hospitalizovať.

21. marca - Diaľnica pri novozélandskom Aucklande sa stala neprejazdnou kvôli dvom tonám melónov, ktoré sa vysypali z kamióna.

24. marca - Islandský parlament odhlasoval zákaz striptízových šou, čím rozhneval všetky prevádzky zarábajúce na nahote svojich zamestnancov. Bývalá poslankyňa Kolbrún Halldórsdóttir, ktorá zmenu legislatívy navrhla ako prvá, pre štátnu vysielaciu spoločnosť RÚV uviedla, že "je neprijateľné, aby ženy, alebo ľudia vo všeobecnosti, boli tovarom na predaj".

31. marca - Najväčšiu loď na solárny pohon spustili na more v severonemeckom prístave Kiel. Jej kapitán a iniciátor projektu Švajčiar Raphaël Domjan chce v apríli 2011 začať historicky prvú plavbu okolo sveta na takomto type lodi. Loď, postavená v lodenici Knierim Yachtbau, je 30 metrov dlhá, 16 metrov široká a 7,5 metra vysoká.

APRÍL

4. apríla - Dubajský odvolací súd potvrdil trest väzenia na jeden mesiac pre dvojicu Britov, ktorá sa pobozkala v reštaurácii. Párik postavili pred súd, keď sa istá žena v Dubaji v Spojených arabských emirátoch sťažovala na bozk na verejnosti, ktorý podľa tvrdenia páru bol iba bozkom na líce.

9. apríla - Napriek sadre na nohe mala vojvodkyňa z Cornwallu v tento deň dobrú náladu - Camilla a britský princ Charles oslávili piate výročie sobáša. Camilla si zlomila ľavú nohu na túre v Škótsku.

13. apríla - Srbským zlodejom sa podaril doteraz nevídaný kúsok: prekvapeným robotníkom, pracujúcim na stavbe cesty, ukradli moderný veľký bager. Podľa svedkov ho neznámi zlodeji odviezli z miesta činu na inom vozidle.

15. apríla - Prvýkrát v dejinách vesmírneho výskumu oslávili dvaja astronauti svoje narodeniny na Medzinárodnej vesmírnej stanici . Ruský kozmonaut Michail Kornijenko mal 50. narodeniny a jeho kolega, astronaut z Japonska Soiči Noguči, 45. narodeniny.

16. apríla - Britský komik John Cleese (70) si po zrušení letov z nórskeho Osla v dôsledku mračna popola z islandskej sopky objednal taxík do Bruselu. Cleese vystúpil v Osle so sólovým programom. Podľa miestnych organizátorov chcel za každú cenu stihnúť vlak z Bruselu do sobotňajšieho poludnia. Všetky miestenky škandinávskych spojov do belgickej metropoly však boli vypredané, preto sa rozhodol pre taxík.

22. apríla – Mnoho Američanov si v tento deň mohlo priviesť do práce vlastných potomkov, pretože už niekoľko rokov patrí nadácii Vezmime so sebou do práce naše dcéry a našich synov. Cieľom celoamerickej akcie je ukázať nastupujúcej generácii možnosti profesionálneho uplatnenia.

22. apríla - Britská mamička Sharon Needhamová, ktorej počas tehotenstva mimoriadne chutilo hovädzie mäso, priviedla na svet jedného z najväčších novorodencov v histórii Spojeného kráľovstva. Jej syn Harry prišiel na svet s hmotnosťou 6,5 kilogramu a bude potrebovať výbavičku prislúchajúcu v bežných prípadoch troj- až šesťmesačným deťom.

24. apríla - Netradičným spôsobom sa rozhodlo bojovať belgické hlavné mesto Brusel proti pomerom na staniciach metra. V rámci akcie Deň čistoty podnik mestskej hromadnej dopravy "navoňal" štyri najfrekventovanejšie stanice metra.

28. apríla - Nemecko-dánska umelecká skupina Surrend zobrazila mapu Blízkeho východu, na ktorej chýba štát Izrael. Plagáty s nápisom "konečné riešenie" rozvešali v berlínskych obvodoch Mitte, Prenzlauer Berg a Kreuzberg. Cieľom projektu bolo vyvolať diskusiu o mieri na Blízkom východe.

30. apríla - Dvojica hladných ošípaných v Nemecku pri hľadaní potravy narazila na protitankovú strelu ešte z čias druhej svetovej vojny, informovala miestna polícia. Prasatá podľa nej objavili tzv. pancierovú päsť na súkromnom pozemku juhozápadne od Drážďan. Majiteľ ošípaných ich umiestnil do bezpečia stajne a následne zalarmoval políciu, ktorej sa podarilo zbraň odniesť a zneškodniť.

MÁJ

1. mája - Britský princ Harry sa zas priblížil k svojmu snu o novom vyslaní do Afganistanu - úspešne zložil skúšku vojenského pilota.

3. mája - Nielen bruško, ale aj nos príslušníčok nežného pohlavia sa na sklonku tehotenstva podstatne zväčšuje. S touto skúsenosťou sa pochválila počas nedávnej návštevy Nemecka americká herečka a speváčka Jennifer Lopezová.

3. mája - Notorickí čierni pasažieri v Paríži našli spôsob, ako platiť za pokuty menej. Vymysleli si čosi ako fond, do ktorého mesačne prispievajú. Z tohto "poistenia" sa potom platia pokuty všetkých členov.

3. mája - Ruský premiér Vladimir Putin znovu vylepšil svoj mužný imidž milovníka drsnej prírody a pri čiernomorskom Soči vypustil do novej obory leoparda dovezeného z Iránu. Ruská televízia ukázala zábery 57-ročného bývalého agenta KGB, v športových džínsach a slnečných okuliaroch, ako zdoláva na džípe typu lada cestu lesom. Putin vypustil leopardicu z klietky a zašepkal jej: "Neboj sa, bež slobodne!"

3. mája - Vedci v prevažne moslimskom Kazachstane predstavili rýchly test na ľahké zistenie prítomnosti bravčoviny v jedle. Tester v podobe plastovej paličky odhalí v potrave molekuly, ktoré sú prítomné len v bravčovom mäse.

6. mája - Brazílski väzni si už z basy nezatelefonujú. Ich mobily totiž hľadá špeciálne vycvičený pes. Prvý "mobilopátrač" reaguje na pach kremíka, používaného v mobilných prístrojoch.

11. mája - Prostitútky, hazardné hry a drahé mobilné telefóny - študent pravoslávnej kňazskej školy v Bielorusku sa za ukradnuté peniaze oddával práve takýmto svetským radovánkam.

13. mája - Už šesťdesiatšesť rokov žije s guľkou v hlave ruský vojenský veterán Ivan Nikulin, ktorý má 86 rokov. Napísali o tom noviny Komsomoľskaja pravda, ktorým Nikulin medziiným povedal, že guľku mu do hlavy v roku 1944 vo Varšave vystrelil nemecký generál.

17. mája - Poriadne draho vyšiel muža zo Saudskej Arábie súhlas manželky na ďalšiu svadbu. Aby si mohol vziať druhú ženu, kúpil prvej zlaté šperky, ktoré vážili jeden kilogram.

20. mája - Prvé "ihrisko pre dôchodcov" otvorili v londýnskom Hyde Parku. Je určené ľuďom nad 60 rokov, aby si udržali kondíciu, ale kvôli pohybu a cvičeniam môže prísť každý.

24. mája - Izraelskí vojaci, ktorí slúžia vo vojenských operačných centrách, si zvyknutí na utajovanie informácií, ich kolegyňa vojačka však dala tomuto slovu nový význam. Podarilo sa jej utajiť pred nimi svoje tehotenstvo až do neočakávaného pôrodu priamo v operačnom centre.

26. mája - Šťastný otec dcérky Miah, ktorá v časovej tiesni prišla v New Yorku na svet na zadnom sedadle rodičovského automobilu, zaplatil pokutu 35 dolárov za nedovolené parkovanie.

27. mája - Bez väčších zranení prežila austrálska mačka Kimba polhodinové pranie v práčke, vrátane žmýkania. Napísali o tom noviny Manly Daily, podľa ktorých sa značne podchladenému a šokovanému štvormesačnému zvieraťu počas prania zapálili oči, lebo zle znášalo prací prostriedok.

JÚN

1. júna - Dvanásťročný chlapec si na severe Francúzska požičal auto svojej starej mamy a prešiel na ňoml takmer 150 kilometrov. Ako dôvod svojho nedovoleného počínania uviedol chlapec spor s otcom.

8. júna - Čínsky roľník vyhlásil vojnu developerom, ktorí chceli získať na jeho pozemok. Vysťahovaciu čatu ostreľoval podomácky vyrobeným delom zhotoveným z fúrika a rúr.

14. júna - Vietnamská firma mala šťastie, že jej zábudlivého zamestnanca viedol čestný taxikár. Pracovník totiž na zadnom sedadle vozidla nechal tašku, v ktorej bolo v prepočte takmer 22.000 eur. Keď si pasažier uvedomil, že tašku stratil, zavolal taxislužbu, ktorej 23-ročný vodič ju vrátil neotvorenú.

15. júna - Mexický toreador zrejme "schytal" taurofóbiu. Býk ho totiž v aréne tak prehnal, že muž nakoniec skočil hlavičku za ochrannú ohradu.

22. júna - Hneď niekoľko hriechov naraz spáchal kňaz Bartolomiej S. z Kamieňa Pomorského na severe Poľska. Tento 45-ročný duchovný, ktorý má povesť Casanovu, najprv zviedol vydatú ženu Annu, matku troch detí. Na jeho vkus však mala malé prsia, preto jej navrhol, aby si ich nechala zväčšiť. Plastickú operáciu milenky potom zaplatil z cirkevných peňazí.

22. júna - Nemeckí policajti absolvovali nezvyčajný výjazd. Pred hladnými strakami a vranami zachránili opustené káčatká, keď rodinka zablúdila vo Fürthe v Bavorsku. Muži zákona káčatká "pod ochranou" preniesli na dvor policajnej budovy. Kačica sa objavila až o polhodinu. Rodinka potom spoločne cez plot vykĺzla na rieku Rednitz.

23. júna - Opitý novozélandský vodič, ktorý ostal po nehode zakliesnený v prevrátenom aute, si skrátil čakanie na záchranárov svojským spôsobom - otvoril si ďalšie pivo.

23. júna - Po mylnom predpovedaní zemetrasenia na Fidži zatkli tamojšie úrady dvoch prominentných obyvateľov ostrova - pastora, ktorý predpovedal o 14.30 h miestneho času (04.30 h SELČ) silné otrasy, a podnikateľa, ktorý zalarmoval obyvateľov viacerých turistických centier.

23. júna - Láska kvitne v každom veku. Dokázali to 90-ročná Elfriede Neubauerová a 80-ročný Emil Pfeiffer, ktorí si povedali "áno" v rakúskom Grazi. Nevesta a ženích mali spolu 170 rokov; ich srdcia už tri roky bili jeden pre druhého.

24. júna - Americký prezident Barack Obama a jeho ruský partner Dmitrij Medvedev si počas rokovaní v Bielom dome odskočili na typický americký hamburger. Hlavy štátov sa rozhodli pre ľudový obed a prekvapujúco navštívili známu hamburgerovú reštauráciu v Arlingtone, hneď pri Washingtone.

30. júna - Novozélanďania dôverujú politikom ešte menej ako prostitútkam. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky magazínu Reader's Digest, v ktorom respondenti rozhodli o poradí 40 profesií podľa dôveryhodnosti. Najviac si oslovení Novozélanďania vážia hasičov a ďalej záchranárov, pilotov, ošetrovateľov a zdravotné sestry či lekárov.

JÚL

1. júla - Rakúsky zlatník predal ruskému zákazníkovi plastovú trúbku vuvuzelu zdobenú bielym zlatom a diamantmi za 17.000 eur.
2. júla - Nový filipínsky prezident Benigno Aquino III. uviazol v dopravnej zápche v metropole Manila a prišiel na oficiálnu schôdzku o hodinu neskôr. V snahe priblížiť sa radovým občanom totiž odmietol uvoľniť si cestu sirénami alebo zastavením iných vozidiel.

6. júla - Záplava euromincí na ceste v južnom Taliansku zastavila motoristov, ktorí vybehli zo svojich áut a nečakanú nádielku začali zbierať. Príčinou bola nehoda kamiónu, ktorý  prevážal kovové peniaze v celkovej hodnote 2,5 milióna eur.

7. júla - Viac ako 1000 odvážlivcov sa ráno rútilo úzkymi uličkami španielskej Pamplony počas prvého tohtoročného behu s býkmi v rámci slávnej fiesty San Fermín. Vyhľadávači vzrušenia bežali pred šiestimi býkmi až do mestskej býčej arény na trase 850 metrov.

8. júla - O zápis do Guinnessovej knihy rekordov sa v Paríži pokúsilo 296 mladých ľudí, ktorí chceli vytvoriť najdlhšiu "reťaz bozkov" na svete. Držiac sa za ruky, študenti nelenili a dávali si dva tradičné božteky z jedného líca na druhé.

9. júla - Tučniak Kelli, ktorého odcudzili "zo žartu" zo zoo v írskom Dubline, aby ho následne nechali na chodníku metropoly, sa vrátil domov do opatery personálu zoologickej záhrady.

9. júla - Britská kráľovná Alžbeta II. prežila obrovskú radosť, keď sa dozvedela, že sa stane prababkou. Jej vnuk Peter Phillips oznámil, že jeho manželka Autumn je tehotná. Správu priniesla britská webová stránka dailymail.co.uk.

11. júla - Nemecká polícia chytila tri metre dlhého krokodíla menom Ali po tom, ako 65-ročný plaz ušiel strážcom a vybral sa na potulky po Frankfurte nad Mohanom.

16. júla - Jeden z najobľúbenejších ruských denníkov Komsomoľskaja pravda informoval, že sa mu podarilo donútiť slávnu nemeckú chobotnicu, veštca Paula, aby predpovedala budúceho prezidenta Ruska. Komsomoľskaja pravda tiež napísala, že výsledky Paulovej predpovede pre prezidentské voľby v roku 2012 zapečatila a zverejní ich až vo volebnom roku.

17. júla - Skupina potápačov objavila na dne Baltského mora pravdepodobne najstaršie šampanské na svete, ktoré sa stále dá piť. Šampus vyrobený koncom 18. storočia sa nachádzal vo vraku stroskotanej lode.

20. júla - Je pivo lepšie teplé alebo studené? Aj týmto problémom sa zaoberali americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron pri stretnutí v Bielom dome vo Washingtone.

24. júla - Silný vietor pokazil ruskému prezidentovi Dmitrijovi Medvedevovi lyžiarsku dovolenku v severnom Taliansku. V dôsledku vetra, ktorý silno fúkal na vrchole Matterhorn v Údolí Aosta v blízkosti hraníc Talianska a Švajčiarska, sa Medvedev musel vzdať vytúženej lyžovačky.

28. júla - Dve čínske pandy sa vydali na "diplomatickú misiu" do Japonska. Peking ich požičal zoo v Tokiu, čo je považované za ústretové gesto na zlepšenie vzťahov medzi oboma krajinami.

29. júla — Štyridsaťšesťročný Holanďan to s alkoholom trochu prehnal: Bol taký opitý, že na pumpe si načerpal palivo do svojich nohavíc a nie do kanistra.

AUGUST

2. augusta - Asi 150 centimetrov dlhý k pytón kráľovský ušiel z bytu svojho majiteľa v rakúskom Leondingu a odplazil sa k susedom na nižšom poschodí, kde si našiel skrýšu. Tam ho odchytili záchranári zvierat.

2. augusta - Rakúsky výrobca krojov sa zapísal do Guinnessovej knihy rekordov najväčšími koženými nohavicami na svete. Nohavice dlhé päť metrov vážia 50 kilogramov a majú šírku pásu štyri metre. Majster strávil ich zhotovením dva a pol mesiaca a použil na ne 77 metrov štvorcových hovädzej kože.

3. augusta - Prvá dáma USA Michelle Obamová sa už po štvrtý raz dostala na prestížny zoznam najlepšie oblečených ľudí sveta časopisu Vanity Fair.

4. augusta - Pätorčatá sa podarilo priviesť na svet žene z amerického mesta Houston pomocou 23 lekárov na dvoch operačných sálach. Deti Aaron, Priscilla, Matilda, Joel a Isaac vážili od 970 gramov do takmer dvoch kilogramov.

4. augusta - V zoologickej záhrade Hellabrunn v nemeckom Mníchove otvorili nové zariadenie pre ľadové medvede za vyše päť miliónov eur. Súčasťou "sveta zážitkov" pre polárnych chlpáčov je aj bazén s vírivkou.

5. augusta - Británia zverejnila stovky doposiaľ tajných "spisov o UFO". Nachádza sa medzi nimi aj list, v ktorom sa uvádza, že Winston Churchill nariadil 50 rokov trvajúce utajovanie stretnutia medzi vojenským pilotom a ufom v čase vojny.

6. augusta - Tehotná vojačka v Rakúsku dostala oficiálne tehotenskú uniformu. Nariadenie rakúskeho ministerstva obrany umožňuje budúcim matkám v armáde nárokovať si pre nich prispôsobenú uniformu a výzbroj, informovala na svojej internetovej stránke televízia ORF.

9. augusta - Po 859 dňoch, niekoľkých tisíckach kilometrov a "50.000 štípancov od moskytov" sa Brit Ed Stafford stal prvým človekom na svete, ktorý prešiel peši po celej dĺžke Amazonky.

10. augusta - Amerického stewarda tak rozčúlil neposlušný pasažier, že lietadlo po pristátí opustil po evakuačnej kĺzačke a nahnevaný odišiel domov. Čin 39-ročného muža spustil v internete vlnu sympatií, informovali americké médiá.

13. augusta - Viedenský pár začal zvažovať odchod z katolíckej cirkvi po tom, ako musel márne čakať pred oltárom na kňaza. Informoval o tom rakúsky denník Heute.

14. augusta - Traja tínedžeri vo veku od 11 do 15 rokov odleteli bez vedomia rodičov z Jacksonvillu na Floride do Nashvillu v americkom štáte Tennessee. Pretože chceli ísť do zábavného parku, nastúpili traja priatelia do taxíka, odviezli sa na letisko, kde si za peniaze, ktoré 15-ročná Bridget zarobila za opatrovanie detí, kúpili letenky.

27. augusta - Z tureckých medveďov sa stali maškrtníci a spôsobili veľké škody v úrode melónov v juhoanatolskom regióne okolo mesta Erzincan. Zákonom chránení mackovia zlikvidujú každoročne niekoľko ton melónov, čím robia výrazné škody obciam, informovali turecké médiá.

28. augusta - Za takmer desaťnásobok odhadovanej ceny - za 9500 libier (približne 11.500 eur) - získal na dražbe v Liverpoole jeden z fanúšikov Beatles porcelánovú záchodovú misu Johna Lennona.

30. augusta - Nezvyčajnú a sladkú úrodu - 30 kilogramov medu - získali rakúski umelci zo strechy viedenskej opery. Od jari totiž strechu kultúrneho stánku oživoval včelí úľ.

SEPTEMBER

2. septembra - Streľbou z luku chcel 17-ročný mladík prepašovať do brazílskeho väzenia mobilné telefóny, ktoré boli pripevnené na hrotoch šípov. Nápad mal však nepredvídanú chybu - jeden zo šípov zasiahol do chrbta policajného strážcu.

6. septembra - Francúzska starenka, ktorá po utrpení zranenia prežila v lese asi týždeň, v rozhovore pre vydanie novín Le Parisien medziiným vyhlásila, že počas doby čakania na záchranu väčšinou spala.

6. septembra - Centrum amerického mesta Filadelfia zaplavili stovky nahých a polonahých bicyklistov. Organizátori akcie s názvom Philly Naked Bike Ride chceli upozorniť na znečistenie ovzdušia a zraniteľnosť bicyklistov na cestách. Ich úmyslom bolo tiež povzbudiť ľudí, aby prijali svoje telo bez ohľadu na jeho veľkosť a proporcie.

8. septembra - Los vo Švédsku pri pomerne búrlivej návšteve lekárne prerazil výklad, prebehol cez predajné priestory a následne ostal ležať zranený na zadnom dvore budovy v mestečku Dalsjöfors na juhu krajiny.

9. septembra - Rumunské veštice a čarodejnice nebudú musieť z príjmu zo svojej činnosti platiť dane. Návrh dvoch zákonodarcov vládnucej Demokratickej liberálnej strany (PD-L) na zavedenie takejto dane nepodporilo dostatočné množstvo členov hornej komory rumunského parlamentu.

15. septembra - Štyridsaťdeväťročná bývalá manažérka predaja Kay Russellová z juhozápadného Anglicka si jedného dňa kvôli silnej migréne išla ľahnúť do postele. Keď sa zobudila, jej hlas bol zmenený a hovorila s francúzskym prízvukom.

18. septembra - Bezpečnostné kamery v tureckej Antalyi zaznamenali batoľa ako lezie na diaľnicu a prekvapených vodičov mávajúcich na ďalších motoristov, aby sa mu vyhli. Jednoročné dieťa, ktoré sa na diaľnici spokojne usadilo, medzi autami prežilo.

23. septembra - Najstaršie dvojičky sveta, Francúzky Raymonde a Lucienne Wattebladeové, oslávili v Saint-Georges-de-Didonne na pobreží Atlantického oceánu spoločne 98. narodeniny.

24. septembra - S nezvyčajnou "zbraňou" - s veľkou tekvicou - odrazila duchaprítomná žena z amerického štátu Montana útok asi 90 kilogramov vážiaceho medveďa.

24. septembra - Malý pes ušiel v nemeckom mestečku Billerbeck majiteľovi a nastúpil na vlak, smerujúci do 30 kilometrov vzdialeného mesta Münster. Policajtom sa odtúlané zviera vďaka psej známke podarilo bez väčších problémov identifikovať a vrátiť ustarostenému majiteľovi.

28. septembra - Myš zapečenú v krájanom chlebe objavil 41-ročný Brit, keď sa chystal pripraviť sendviče pre svoje šesťročné dvojičky Matthewa a Jonathana i osemročnú dcérku Hannah.

OKTÓBER

4. októbra - Odkaz vo fľaši, ktorý poslal študent strednej školy na Floride v rámci štúdia oceánológie, vyplavilo more na pobreží Írska. Corey Swearingen vložil fľašu do vĺn Atlantického oceánu v apríli 2009 a prúd ju zaniesol napokon až k brehu malej rybárskej dediny Kilbaha na západe Írska.

4. októbra - Dolná komora filipínskeho parlamentu schválila návrh zákona, ktorý kriminalizuje nesprávne odspievanie štátnej hymny.

6. októbra - Počas prejavu amerického prezidenta Baracka Obamu na konferencii žien odpadol z rečníckeho pultu znak jeho prezidentského úradu.

6. októbra - Jazdecký bičík rakúskej cisárovnej Alžbety Bavorskej, známej pod prezývkou Sissi, vydražili na zámku v írskom meste Slane za 37.000 eur.

7. októbra - Dvanásť moskovských študentiek žurnalistiky nafotilo erotický kalendár, v ktorom blahoželajú premiérovi Vladimirovi Putinovi k jeho 58. narodeninám.

7. októbra - Ruská špiónka Anna Chapmanová, vyhostená z USA, sa objavila na kozmodróme Bajkonur, aby sa rozlúčila s kozmonautmi, ktorí v tú noc štartovali na vesmírnu misiu.

9. októbra - Bežal síce opačným smerom a mimo vyznačenej dráhy, napriek tomu však bol na Hrách Commonwealthu zlatý. Pes so zlatistou srsťou vbehol v indickom Naí Dillí na štadión Džaváharlára Néhrúa a vyvolal ovácie publika, až kým ho usporiadatelia nevyhnali von.

11. októbra - Bezruký klavirista, ktorý hrá prstami na nohách, zvíťazil v prvej sérii medzinárodne obľúbenej talentovej šou Čína má talent.

17. októbra - Šťastie sa zrejme zbláznilo: k neuveriteľnej náhode došlo pri žrebovaní lota v Izraeli, keď v vylosovali tie isté čísla ako pred mesiacom - 21. septembra.

18. októbra - Hollywoodsky herec Robert de Niro strávil kvôli chybnému vízu sedem hodín na moskovskom medzinárodnom letisku Šeremetievo.

22. októbra - Izraelčan prekonal svetový rekord v simultánnom hraní šachu, ktorého držiteľom bol dovtedy šachista zo znepriateleného Iránu.

22. októbra - Ultrazvukové vyšetrenie v zoologickej záhrade v americkej Atlante potvrdilo, že panda veľká menom Lun Lun je tehotná a čaká svoje tretie mláďa.

29. októbra - Britská kráľovská mincovňa vydala príležitostnú pamätnú mincu venovanú zavraždenému spevákovi Johnovi Lennonovi.

29. októbra - Austrálčan z Melbourne môže ďakovať nespavosti za to, že ešte žije. Práve nespavosť ho zachránila, keď mu v noci vrazilo do spálne auto. Iba chvíľu pred nehodou sa zdvihol z postele a šiel surfovať po internete na počítači v inej miestnosti.

NOVEMBER

3. novembra - V morskom akváriu v nemeckom Oberhausene privítali malú chobotnicu, ktorá sa mala stať nasledovníkom "futbalového tipera" Paula. Asi päťmesačnú a 30 centimetrov dlhú chobotnicu vypustil ošetrovateľ do jej novej nádrže z hlineného krčaha. Paul II. hneď vyplával z krčaha a začal skúmať okolie.

3. novembra - Nezvyčajné prekvapenie čakalo na pracovníkov obecného úradu vo švédskej dedinke Ytterhogdal - v noci si priamo pred dverami "uľavil" medveď. Nadrozmerná kôpka ležala iba niekoľko metrov od vchodu. Či do zvyškov trávenia medveďa aj niekto stúpil, to noviny Östersunds-Posten neprezradili. Bolo však zrejmé, že šelma si pochutnávala najmä na brusniciach.

4. novembra - Manželský pár z Kanady, ktorý vyhral v lotérii 11,2 milióna dolárov (7,8 milióna eur), daroval všetky peniaze na charitu, nemocniciam a svojim priateľom.

8. novembra - Vzácne historické husle asi za milión eur si cestou z letiska zabudol 45-ročný hudobník v električke v Mníchove. Čoskoro ich však dostal nepoškodené späť. Strata huslí spôsobila mužovi takú traumu, že musel vyhľadať lekára. Hudobný nástroj vyrobili v roku 1748 v Taliansku; vo fachu ho považujú za vzácnosť.

10. novembra - Odchádzajúci kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger nemá nič proti tomu, ak si obyvatelia "slnečného štátu" zafajčia marihuanu. Schwarzenegger, ktorý sa s úradom rozlúči v januári, schválil zákon, že malé množstvá marihuany sú len priestupkom. Hriešnik iba zaplatí stodolárovú pokutu - asi ako za prirýchlu jazdu autom.

10. novembra - Yoweri Museveni je už vyše 20 rokov prezidentom Ugandy, ale až vo svojich 65 rokoch sa odvážil vstúpiť do sveta rapu. Rapová skladba, ktorú zverejnil spoločne s oficiálnym videoklipom, sa vo východoafrickej krajine stala hotovou senzáciou.

11. novembra - Londýnsky starosta Boris Johnson predstavil svetu najnovšiu "inkarnáciu" britskej ikony - dvojposchodových červených autobusov. Nový model efektívneho malého autobusu sa do ulíc Londýna dostane v roku 2012.

12. novembra - Pred Rockefellerovým centrom v New Yorku vztýčili tradičný vianočný strom, jeden zo symbolov Vianoc vo "veľkom jablku". Nórsky smrek meria 23 metrov a tak ako vždy stojí vedľa verejného klziska na Manhattane.

16. novembra - Britský princ William sa bude ženiť. Buckinghamský palác oznámil, že sobáš Williama s jeho dlhoročnou priateľkou Kate Middletonovou by sa mal konať budúci rok.

16. novembra - Britský princ William daroval svojej snúbenici Kate Middletonovej zásnubný prsteň, ktorý patril jeho zosnulej matke, princeznej Diane. Informoval o tom hovorca princa Charlesa. Prsteň tvorí oválny zafír obklopený diamantmi.

17. novembra - Dvestoročné šampanské, označované za najstaršie na svete, má údajne príchuť húb, droždia a medu. Zhodli sa na tom účastníci ochutnávky, ktorá sa konala na fínskom súostroví Alandy.

18. novembra – Americkému hercovi Bradovi Pittovi ukradli v Budapešti fotoaparát, ktorým zaznamenával nakrúcanie filmu režírovaného Angelinou Jolie, informoval maďarský bulvárny denník Bors.

24. novembra - Slobodným ženám v jednej z dedín na severe Indie zakázali používať mobilné telefóny, aby im znemožnili vstupovať do zakázaných manželstiev, za ktoré im v tejto oblasti často hrozí až smrť.

24. novembra - Americký prezident Barack Obama pokračoval v tradícii Bieleho domu a v predvečer Dňa vďakyvzdania dal v Ružovej záhrade milosť dvom moriakom, ktorých tak zachránil pred zjedením v sviatočný deň.

25. novembra - Domáci majster z Nemecka sa omylom zamuroval vo vlastnej pivnici, z ktorej sa napokon prekopal k susedom. Šesťdesiatštyriročný muž z durínskej obce Gumperda sa pustil do práce niekoľko dní predtým. Vybavený stravou, tehlami a maltou chcel zamurovať vchod do pivnice, no nerobil to zvonku, ale zvnútra. Až keď bol hotový, zistil, že sa už von nedostane.

28. novembra - K nečakanej radostnej udalosti došlo vo viedenskom divadle Burgtheater počas inscenácie divadelnej tragédie Faidra od Jeana Racinea. Jedna z návštevníčok divadla totiž porodila dieťa. Žena, ktorá sledovala hru z lóže, dostala pôrodné bolesti počas dramatických scén tragickej smrti.

29. novembra - Štyroch opitých britských turistov zatkla lotyšská polícia, keď v mraze -15 stupňov Celzia nahí pózovali na drevenej soche koňa v Rige. Každý z nahých "jazdcov" dostal pokutu 106 eur za chuligánstvo.

DECEMBER

5. decembra - Populárny ľadový medveď Knut z berlínskej Zoologickej záhrady si v pohode užíval oslavy svojich štvrtých narodenín. Zodpovední totiž ponechali v klietkach tri jeho spoločníčky vo výbehu - medvedice Katjuschu, Nancy a Toscu, ktoré sa k nemu nezriedka správajú agresívne.

5. decembra – V Budapešti nadránom porodila žena dieťa na ulici. Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI pri náhlom pôrode, ku ktorému došlo v Starom Budíne, asistoval cudzí muž prostredníctvom inštrukcií záchranárov.

7. decembra - Čínski vydavatelia stiahli zbierku rozprávok bratov Grimmovcov z kníhkupectiev, kde ležali v regáloch s detskou literatúrou - omylom totiž preložili japonskú pornografickú interpretáciu rozprávok.

8. decembra - Súd v saudskoarabskom meste Badr odsúdil muža na povinné zvolávanie veriacich spevom z mešity za to, že zamlčiaval informácie o krádeži. Oznámili to noviny ar-Rijád.

9. decembra - Voskové figuríny Lady Gaga rozšírili expozície v priestoroch svetoznámeho Múzea Madame Tussaudovej, a to nielen v Londýne, ale aj ďalších šiestich pobočkách inštitúcie v Amsterdame, Hollywoode, Hongkongu, Las Vegas, New Yorku a Šanghaji.

9. decembra - Aj priateľstvo mimoriadne odlišných zvieracích druhov je možné. Dokazuje to najnovší prípad z Dubaja, kde sa v zvieracom útoku pavián pláštikový priatelil najskôr s kačiatkom a teraz je jeho nerozlučným priateľom kurčiatko.

10. decembra - Dvojročné americké dievčatko uviazlo na 15 minút v mincovom predajnom automate na hračky. Požiarnici našli roztomilé malé dievčatko v ružovej kombinéze, ako si pokojne cmúľa palček, ležiac v presklenej vitríne medzi hračkami.

11. decembra - Stovky Santa Clausov zaplavili ulice Londýna, kde prekvapili turistov rovnako ako domácich. Santovia v červených plášťoch sa hrnuli živou železničnou stanicou na Liverpool Street, odkiaľ mierili na Trafalgarské námestie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval
obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu
Fun rádio obohatí nová moderátorská posila - Peter Expl0ited Altof.
Foto
Známy influencer sa pri moderátorke Fun rádia poriadne zapotil: Tričko išlo DOLE!
Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí
Podtatranské múzeum v Poprade.
Váš Tip
Skvelé správy z Podtatranského múzea v Poprade: Podarilo sa im zreštaurovať TIETO dve vzácne diela z 18. storočia!
Pád vrtuľníka (Ilustračné foto)
Tragická zrážka vojenských vrtuľníkov: Zahynula celá posádka! Strašné VIDEO z nešťastia
Útočník Stéphane Da Costa, ktorý pôsobí v KHL by mal štartovať na MS v Česku za Francúzsko.
Hráč z KHL ide na MS do Čiech: Čo hovoria na to Slováci!
(ilustračné foto)
Vláda v Kanade sa obáva katastrofy: Bojujú s niekoľkými požiarmi! Desiatky trvajú ešte od roku 2023
Primátor Bratislavy Matúš Vallo (vľavo) a exminister Milan Krajniak.
Foto
Akcia Teplárne rozhorčila exministra Milana Krajniaka: Vallo, prečo ste toto povolili v kostole?!
ilustračné foto
Rusko tvrdo útočilo na Kyjev a ďalšie oblasti: Požiar obytných budov! To nevyzerá dobre
Britský premiér Rishi Sunak a ruský prezident Vladimir Putin.
Vážne slová britského premiéra: Ohrozená BEZPEČNOSŤ v Európe?! Putin sa podľa neho nezastaví