Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.11.2010 08:00 | Správy | Domáce správy

Voľby patrili Ficovmu Smeru, Dzurinda priznal porážku

Sobotňajšie komunálne voľby priniesli veľké zmeny. Na čele šiestich krajských miest sa na kreslo primátora dostanú noví ľudia.

Komunálne voľby: Pozrite si, ako sa skončili vo vašom meste!>>

Voľby v Bratislave: Ľavicový Ftáčnik deklasoval pravicovú koalíciu>>

Komunálne voľby: Ftáčnik je víťazom, patrí mu Bratislava>>

Do kresla primátora zasadnú piati noví primátori, ktorí kandidovali za ľavicový Smer-SD, alebo sa o funkciu uchádzali s podporou strany expremiéra Roberta Fica. Volebná účasť bola o niečo vyššia ako pred štyrmi rokmi, podľa informácií tesne pred skončením sčítania hlasov prišla k urnám takmer polovica voličov. Vyplýva to z výsledkov hlasovania.

Pravica po rokoch stratila svoju tradičnú baštu - Bratislavu, vedenie hlavného mesta prevezme doterajší starosta Petržalky Milan Ftáčnik. Exminister školstva porazil vo volebnom súboji najväčšiu súperku, poslankyňu parlamentu a pravicovú kandidátku Magdalénu Vášáryovú (SDKÚ-DS). Nezávislý kandidát s podporou Smeru-SD vystrieda na primátorskom poste Andreja Ďurkovského (KDH).

Kandidáti Smeru-SD vymenia pravicových primátorov v Žiline a Košiciach. Žilinskú radnicu povedie bývalý šéf Národnej diaľničnej spoločnosti a súčasný poslanec Národnej rady Igor Choma, košickým primátorom sa stal exminister zdravotníctva Richard Raši. S podporou Ficovej strany sa o hlasy voličov uchádzal aj nový primátor Trenčína - bývalý šéf STV Richard Rybníček.

Pravicového primátora si po dlhšom období zvolili obyvatelia Banskej Bystrice, najviac hlasov získal Peter Gogola. Hovorca štátnych Lesov SR sa o funkciu uchádzal ako nezávislý kandidát s podporou SDKÚ-DS, SaS a KDS. Primátorský post v meste opustí niekdajší odborový predák Ivan Saktor. Kandidát pravice uspel aj v Trnave. Doterajšieho primátora Štefana Bošnáka (KDH) nahradí jeho stranícky kolega Vladimír Butko.


Svoju pozíciu si udržali dvaja primátori. V Nitre post obhájil Jozef Dvonč, prešovskú radnicu opäť povedie nezávislý kandidát Pavel Hagyari.

Voľby vo viacerých regiónoch Slovenska poznačili podozrenia z obchodovania s hlasmi príslušníkov rómskeho etnika. Rómov vraj autobusmi zvážali k volebným urnám, dávali im návody ako voliť či vopred vyplnené hlasovacie lístky; objavilo sa tiež podozrenie z nátlaku na Rómov zo strany úžerníkov.

Volebná účasť dosiahla takmer 50%

K volebným urnám pristúpilo 49,69 percenta voličov. Nových starostov a primátorov si ľudia vyberali v takmer 3000 obciach a mestách.

Politológ Horský: Slováci preferovali zmenu

Občania v komunálnych voľbách preferovali zmenu, dobrým znamením je aj to, že sa zvýšila voličská účasť. Takto dnes zhodnotil neoficiálne výsledky volieb do orgánov samosprávy obcí politológ Michal Horský.

"Občania v malých dedinkách, ale aj vo veľkých preferovali zmenu, čo je dobré znamenie a ešte lepšie je to, že zvýšili svoj podiel na účasti na voľbách," povedal Horský. Skonštatoval, že vo veľkých mestách jednoznačne zvíťazila ľavica.

"Jedni tvrdia, že napovedajú (komunálne voľby, pozn. TASR) iba veľmi málo o politickom vývoj krajiny a iní politológovia sa zase domnievajú, že ide o vážny a varovný signál. Myslím si, že v týchto komunálnych voľbách nech pozrieme na jedno či na druhé, vo veľkých mestách, kde je masa voličov jednoznačne zvíťazila ľavica," povedal Horský.

Politológ Tóth: Ľudia ukázali nespokojnosť na súčasnú vládu

Neoficiálne výsledky zvolených primátorov krajských miest svedčia o kritickom pohľade občanov na politiku súčasnej vlády. Pre TASR to povedal politológ Rastislav Tóth.

"Občania nie sú veľmi spokojní alebo sú veľmi málo spokojní so súčasnou vládou," uviedol Tóth. Prekvapila ho pomerne vysoká volebná účasť, aj tú hodnotí ako reakciu na aktuálne politické dianie. "Ľudia sa viac chceli vyjadriť k aktuálnej politike a lídri politických strán by si mali uvedomiť, že to bolo hlasovanie aj o všeobecnej politike nielen o miestnej," pokračoval politológ.

Za zaujímavé považuje Tóth zmeny v krajských mestách, najmä v Bratislave, ktorá podľa neho bola tradične baštou pravicových politických strán. "Pravicové strany urobili zásadnú chybu a prehrali. Presadzovanie nezávislých kandidátov je dobrá vec, len je otázne, či naozaj ide o nezávislých kandidátov," povedal Tóth s tým, "že to určite nie je jednoduchá finta na voličov".

Dzurinda priznal porážku

Predseda najsilnejšej pravicovej strany SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda priznal, že pravica prehrala komunálne voľby. Pod neúspech sa podľa neho podpísala jej nejednotnosť. Uviedol to dnes v diskusnej relácii TA3 V Politike.

"Fakt je ten, že stredoľavé strany boli úspešnejšie ako boli stredopravé strany," priznal Dzurinda. Upozornil, že za zlými výsledkami je aj nejednotný postup stredopravých strán. "Tam, kde sme sa spojili, sme buď získali jasnú väčšinu v zastupiteľstvách alebo sme zviedli dôstojný súboj. Tam, kde sme sa rozbili, tam to bolo horšie," zhodnotil.

Spojenie ľavicových síl do jednej politickej strany, naopak, pomohlo Smeru-SD. "Na rozdiel od pravice, my sme zintegrovali stredoľavý priestor," doplnil v diskusnej relácii Fico. Pripustil, že pod neúspech ľavicového kandidáta Ľubomíra Vážneho (Smer-SD) v Banskej Bystrici sa podpísal práve spoločný postup pravicových strán, ktoré podporili nového šéfa banskobystrickej radnice Petra Gogolu.

Prehľad zvolených primátorov do krajských miest (oficiálne výsledky)

Bratislava - Milan Ftáčnik (nezávislý, podpora Smer-SD)

Tradičnú baštu pravice - Bratislavu povedie v nasledujúcich štyroch rokoch po prvý raz v histórii nezávislý kandidát s podporou ľavicového Smeru-SD, exminister školstva a bývalý starosta najväčšieho slovenského sídliska Petržalky Milan Ftáčnik. Absolvent Matematicko-fyzikálnej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave sa po roku 1990 presadil v najvyššej politike, kde okrem ministerského postu zastával aj funkciu poslanca či člena predsedníctva Slovenskej národnej rady. Neskôr sa angažoval v komunálnej a regionálnej politike, v súčasnosti je tiež poslancom zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja.

Trnava - Vladimír Butko (KDH)

681009:article:true:true:true

Na čele trnavskej radnice bude v nasledujúcom období stáť doterajší viceprimátor mesta Vladimír Butko, ktorý v súboji o primátorský post porazil nominanta SDKÚ-DS a SaS Jozefa Pobieckého a nezávislého kandidáta s podporu ľavicového Smeru-SD Bystríka Stanka. Post primátora, ktorý 16 rokov patril kresťanským demokratom, tak naďalej zostane v ich rukách. Butka v predvolebnom súboji podporil aj jeho predchodca Štefan Bošnák. Absolvent Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave pôsobil dlhé roky v komunálnej a regionálnej politike, je poslancom zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja.

Nitra - Jozef Dvonč (Smer-SD, KDH, SNS, Strana zelených)

681006:article:true:true:true

Nitriansku radnicu povedie už druhé volebné obdobie Jozef Dvonč (56), ktorý kandidoval s podporou strán Smer-SD, KDH, SNS a Strany zelených. Absolvent Slovenskej poľnohospodárskej univerzity pôsobil dlhé roky ako riaditeľ nitrianskeho Agroinštitútu, prednosta Krajského úradu v Nitre a bol aj obchodným riaditeľom spoločnosti Víno Nitra. V rokoch 2001 až 2005 bol a od minulého roka opäť je poslancom Nitrianskeho samosprávneho kraja. Dvonč čelil podozreniu zo spolupráce so Štátnou bezpečnosťou. Rovnaké meno sa vyskytovalo v registračných protokoloch ŠtB, ktoré zverejnil Ústav pamäti národa. Dvonč však spoluprácu s komunistickou tajnou políciou odmietol.

Banská Bystrica - Peter Gogola (nezávislý, podpora SDKÚ-DS, SaS, KDS)

681010:article:true:true:true

Banskobystrickú radnicu povedie v nasledujúcich štyroch rokoch nezávislý kandidát s podporou pravicových strán SDKÚ-DS, SaS a Most-Híd Peter Gogola (42), ktorý porazil kandidáta bývalej vládnej koalície a exministra dopravy Ľubomíra Vážneho. Súčasný hovorca štátnych Lesov SR sa zviditeľnil vlani v lete, keď spolu s ďalšími pracovníkmi komunikačného odboru rozbehli petíciu proti zneužívaniu lesov politickými stranami a upozornili na údajné tunelovanie tohto štátneho podniku.

Vyštudovaný učiteľ hudobnej výchovy a aktívny muzikant je hovorcom Lesov SR s krátkou prestávkou už od roku 2003. Okrem toho je aj šéfredaktorom podnikového časopisu Lesník. V politike sa doteraz neangažoval.

Košice - Richard Raši (Smer-SD, Most-Híd)

681008:article:true:true:true

Primátorom Košíc sa stal bývalý minister zdravotníctva za stranu Smer-SD Richard Raši. Súčasný poslanec parlamentu Raši bol v minulosti riaditeľom Univerzitnej nemocnice v Bratislave. V Košiciach pôsobil ako námestník riaditeľa Fakultnej nemocnice L. Pasteura. Raši, ktorý má 39 rokov a tri dcéry, vyštudoval v Košiciach Lekársku fakultu. Vo voľbách ho podporovali strany Smer-SD a Most-Híd.

Prešov - Pavel Hagyari (nezávislý)

Pavel Hagyari obhájil post primátora mesta Prešov. Nezávislý kandidát Hagyari, v minulosti známy najmä ako advokát, je aj v súčasnosti spoločníkom v právnickej firme a je členom vedenia viacerých ďalších spoločností, vrátane rodinných firiem v Prešove, kde vlastní niekoľko nehnuteľností. Päťdesiattriročný Hagyari sa vo vlaňajších voľbách neúspešne uchádzal o post župana v Prešovskom kraji. Hagyari vyštudoval právo na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, postgraduálne študoval aj na Karlovej univerzite.

Trenčín - Richard Rybníček (nezávislý, podpora Smer-SD)

681007:article:true:true:true

Do kresla trenčianskeho primátora zasadne bývalý riaditeľ televízie Joj a Slovenskej televízie Richard Rybníček (41). O hlasy voličov sa uchádzal ako nezávislý kandidát, podporu mu však vyjadril aj opozičný Smer-SD expremiéra Roberta Fica. Po absolvovaní Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave pracoval Rybníček ako spravodajca Českej tlačovej kancelárie či redaktor denníka Sme. Potom sa stal výkonným riaditeľom Inštitútu pre verejné otázky a pôsobil aj ako manažér spoločnosti Česká produkční. Šéfoval komerčnej i verejnoprávnej televízii, v uplynulých rokoch sa venoval podnikaniu v oblasti médií. Rybníček je slobodný.

Žilina - Igor Choma (Smer-SD, Strana zelených, ĽS-HZDS, HZD)

681011:article:true:true:true

Primátorom Žiliny bude v nasledujúcom období bývalý šéf Národnej diaľničnej spoločnosti Igor Choma (46), ktorý bol kandidátom koalície Smer-SD, Strana zelených, ĽS-HZDS, HZD. Parlamentný poslanec za opozičný Smer-SD absolvoval Slovenskú vysokú školu technickú v Bratislave. Ako pracovník spoločnosti Váhostav sa podieľal na výstavbe viacerých vodárenských či priemyselných objektov na Slovensku, v Nemecku alebo v Rusku. Bol tiež obchodným zástupcom v Moskve. Neskôr šéfoval viacerým žilinským firmám. Choma je ženatý, má dve deti.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Zlé správy z Ukrajiny! Rusi tvrdo udreli: Zasiahli obytné oblasti
Foto
Krásna fyzioterapeutka Trnavy spôsobila boom: V Turecku by ju vyvážili zlatom!
Amnesty kritizuje SR za Rómov aj LGBT, vo svete varuje pred zrútením poriadku.
Amnesty sa pustilo do Slovenska: Drsná kritika! Hrozí globálny kolaps?
Nikodým s Emmou ešte keď bola bábätko.
Foto
Nikodýmova dcéra oslávila 20 rokov: Z malého dievčatka SEXI modelka! Nespustíte z nej zrak
(ilustračné foto)
Stovky sôch majú zmiznúť! Vláda sa zaviazala k drastickému kroku: Čo je za tým?
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Blanár tvrdí, že vojna nie je riešením k dosiahnutiu mieru: Pomôžu podľa neho rokovania
Vodička jazdu pod vplyvom alkoholu nezvládla.
Foto
Opitá vodička napálila do múru: Neuveriteľné, koľko nafúkala ráno pred ôsmou!
Boj o stoličku šéfa parlamentu sa zamotáva.
Boj o stoličku predsedu NR SR: Čo charakterizuje Danka a Rašiho? Politológ hodnotí stabilitu koalície
(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!