Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.11.2010 00:00 | Oprášené drámy

Oprášené drámy: Náš súd omylom poslal Srba do basy na 13 rokov

Srba Miroslava Jovanoviča (55) z Belehradu náš súd justičným omylom odsúdil za vraždu v Bratislave na 13 rokov, hoci na Slovensku nikdy nebol.

Ide o prvý známy justičný omyl v porevolučnej histórii slovenskej justície. Príbeh sa začal pred 15 rokmi, keď sa traja občania bývalej Juhoslávie pohádali vo vtedajšom espresse Modus v bratislavskej Petržalke. Bolo to obdobie, keď sa v mnohých slovenských reštauračných podnikoch kšeftovalo s drogami. Traja cudzinci po hádke vyšli na ulicu. Jeden z nich vytiahol zbraň a guľky sa zavŕtali do hrude oboch jeho súperov. Rifat Ibiši (+ 37) zomrel na mieste, Ulvim P. (38) streľbu prežil s ťažkými zraneniami a ochrnul na nohy. Vrah po čine ušiel. Už na druhý deň po vražde bratislavskí policajti vyhlásili pátranie po podozrivom Miroslavovi Jovanovičovi. Zákratko ho hľadali aj medzinárodným zatykačom. Nepodarilo sa im ho chytiť. Napriek tomu bratislavský súd o rok neskôr Jovanoviča v neprítomnosti odsúdil na 13 rokov!

"Na Slovensku som nikdy nebol. Niekoľko mesiacov pred streľbou v Bratislave mi ukradli cestovný pas. Ohlásil som to na polícii," povedal nešťastný Miroslav Jovanovič, ktorý v čase smrtiacej prestrelky bojoval v Chorvátsku! Potvrdenia o ukradnutom pase a prítomnosti na vukovarskom fronte ukázal belehradským policajtom. "Videli, že ide o omyl. Upozornili ma však, že v iných krajinách ma zatknú a vydajú do Bratislavy, pretože Slováci na mňa vydali medzinárodný zatykač. Bolo to hrozné. Musel som sedieť doma. Ani na otcov pohreb do Chorvátska som nemohol cestovať," dodáva Jovanovič, ktorý na belehradskej tržnici pečie palacinky.

Obeť slovenského justičného omylu, Miroslav Jovanovič, na belehradskej tržnici pečie palacinky. Na Slovensku nikdy nebol, ale bratislavský súd ho poslal do väzenia na 13 rokov za vraždu, ktorú spáchať nemohol.

Nevinne odsúdený Belehradčan už vie, že slovenskí policajti teraz z vraždy podozrievajú jeho rodáka Nikolu J. (64). Práve ten mal byť na Slovensku v čase vraždy pred espressom Modus. Pohyboval sa tu zrejme s pasom Miroslava Jovanoviča, avšak s vlepenou svojou fotografiou. Manželka Nikolu J. je Slovenka. Vyrástla v paneláku neďaleko osudného espressa. "O dcére som už roky nič nepočula," povedala  jej matka.

Ako skončil prípad justičného omylu? Na návrh generálneho prokurátora začala obnova konania. "Vyšli najavo skutočnosti a dôkazy súdu skôr neznáme, ktoré by mohli sami o sebe alebo v spojení so skutočnosťami alebo dôkazmi odôvodniť iné rozhodnutie o vine. Boli splnené podmienky na povolenie obnovy konania. Súd zrušil rozsudky. Prokurátor aj obhajca sa vzdali práva podať sťažnosť," povedal pre Čas.sk v súvislosti s prípadom justičného omylu hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. Polícia podozrivého nevypátrala a tak vražda v bratislavskej Petržalke ostala nepotrestaná.

Nevinní za mrežami

Prípady justičných omylov sa stali v 57 krajinách. Známych je takmer 500 omylom odsúdených na smrť, z nich bolo 177 rozsudkov trestu smrti aj vykonaných. Vyše 2000 domnelým podozrivým sa súdy dodatočne ospravedlnili.

Robotníka Georga Kellyho z Liverpoolu odsúdili na trest smrti a popravili za lúpežnú vraždu dvoch zamestnancov firmy, ktorú mal spáchať v roku 1949. Po viac ako polstoročí ho londýnsky súd vyhlásil za nevinného.

Francúza Patricka Dilsa po 15 rokoch trestu za vraždu dvoch chlapcov, ktorú nespáchal, prepustili v roku 2002.

Mentálne postihnutý Američan Jerry Frank Towsend sa dostal z basy po 22 rokoch väznenia. Bol nespravodlivo odsúdený za šesť vrážd.

Kanaďan David Milgard si odsedel 23 rokov za znásilnenie a vraždy, pokým súd zistil, že je nevinný. Dokázali to genetické skúšky.

Rekordné odškodné 13,7 milióna nórskych korún (približne 2,2 milióna eur) priznal súd v Osle Perovi Lilandovi, ktorý po justičnom omyle strávil vo väzení 31 rokov za dve vraždy, ktoré nespáchal.

Za lúpežnú vraždu dôchodkyne bol v Česku na 15 rokov nevinne odsúdený muž. Skutočným vrahom bol 61-ročný recidivista.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
Ľudia v Teheráne útok na Izrael oslavovali.
Foto
Svet sa obáva vyostrenia konfliktu na Blízkom východe: Ako to vidí slovenský generál? Znepokojivé slová
2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!
Aktivistov zatkli. (ilustračné foto)
Šialenec napádal ľudí na zastávke hlava - nehlava! Zranených ošetrovali lekári: Neuveríte, aký bol dôvod jeho konania
Na Instagrame ju sleduje 243-tisíc používateľov.
Foto
Dcéra futbalovej legendy sa poriadne odviazala: Na videu jej takmer vypadli prsia!
Americký prezident Joe Biden a český premiér Petr Fiala na stretnutí v Bielom dome.
Český premiér na dôležitom stretnutí: Toto tu päť rokov nebolo
Železničná trať Žilina
Foto
Dokončenie nového železničného uzla potrebuje viac času aj peňazí: Dôvodov je viacero
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Napätie v Izraeli sa dá krájať a bude to ešte horšie: Vážne slová veliteľa armády
Lukáš Hrádecký pochádza zo Slovenska, no reprezentuje Fínsko.
Foto
Nový megahit internetu: Brankár Leverkusenu počas osláv nadával po slovensky!
Ilustračné foto
Najviac transfúzií krvi potrebujú títo pacienti: Majú nemocnice tejto vzácnej tekutiny dostatok?
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Eurokomisia odklepla miliardy na obnovu Ukrajiny: Toto všetko bude plán pokrývať
Dievčatko prehltlo gombíkovú batériu
Foto
Maličkosť, ktorú má doma každý, spôsobila dievčatku agóniu: Varovanie pre všetkých rodičov